Premier League - Bibeln

MÄSTARLAGE­N 1979 OCH 1980

-

en första titel i Forest då man vann den något anonyma Anglo-Scottish Cup efter att han slagit Leyton Orient i finalen. Clough sa efteråt:

– De som sa då att det var en nonsenstit­el är helt blåsta. Vi hade vunnit något. Det gjorde all skillnad!

Våren 1977 kvalificer­ade man sig för First Division. Utan att imponera, men det var uppenbart att kurvan pekade uppåt.

För oss svenskar hittas Forests absoluta zenit lätt i finalseger­n i München mot Malmö FF i Europacupe­n i maj 1979. För de närmaste nåddes en treårig högplatå redan drygt ett år före 1–0 segern på Olympiasta­dion mot Malmö.

Nykomlinga­r & mästare

22 april 1978 stod Nottingham Forest inför det sanslösa att de som nykomlinga­r var på väg att vinna den engelska ligan för första gången.

Forest behövde bara en poäng mot Coventry för att säkra underverke­t.

Det blev så. Matchen slutade 0–0. Detta efter en totalshow av en av spelarna som gjort Forests klättring möjlig. Målvakten Peter Shilton.

Med Taylor som talangscou­t och med Cloughs tankar om attraktiv fotboll hade ett lag av medioker andradivis­ionsnivå på mindre än två säsonger blivit en av Europas bästa klubbar. Ligatiteln blev check nummer ett.

Vägen uppåt hade inletts redan under Cloughs premiärsäs­ong, med spelare som John Robertson och Martin O’Neill. En ung Viv Anderson blev resen i försvaret.

Men Taylor var inte helt imponerad. När han anlände sa han till Clough: ”Det var starkt av dig att komma åtta i tvåan med tanke på att många spelare maximalt platsar i trean.”

Taylor agerade genom att ta in spelare som Tony Wood

SMålvakt

Peter Shilton

Försvar

Viv Anderson Larry Lloyd Kenny Burns Frank Clark

Mittfält

Trevor Francis John McGovern (C) Ian Bowyer John Robertson

Anfall

Garry Birtles Tony Woodcock

Tränare

Brian Clough

Målvakt

Peter Shilton

Försvar

Viv Anderson Larry Lloyd Kenny Burns Frank Gray

Mittfält

Ian Bowyer John McGovern (C) Gary Mills

Anfall

Martin O’Neill John Robertson Garry Birtles

Avbytare

John O’Hare Bryn Gunn

Tränare

Brian Clough

Engelska ligamästar­e:

1 titel, 1978.

Mästare FA-cupen:

2 titlar,1898 och 1959.

Mästare Ligacupen:

4 titlar, 1978, 1979, 1989 och 1990.

Europacupe­n för mästarlag:

2 titlar, 1979 och1980.

cock och Peter Withe. Han satte dessutom Robertson under strikt diet. Gary Birtles hittades i Long Eaton United utanför ligasystem­et. Birtles blev senare landslagsm­an. In kom sedan andra nyckelspel­are som Ian Bowyer och Archie Gemmill.

När Forest vann sina två titlar i Europacupe­n var det med en elva av hög klass i alla lagdelar. En elva som höll nivån under flera säsonger. Inte minst var det ett genidrag att göra om anfallaren Kenny Burns till mittback. Intill Larry Lloyd och med Shilton i målet hade man ett lås bakåt som övertrumfa­de alla europeiska konkurrent­er.

Vid första Europatriu­mfen blev Malmö offret. Och ett hårt skadedrabb­at MFF var aldrig nära. Även om man kan teoretiser­a i vad som hänt med Forests magiska era om Jan-Olof Kindvall satt det friläge han fick efter att Kenny Burns gått helt fel i en situation.

Istället avgjorde nyanlände Trevor Francis med en nick från nära håll i minut 45. I sin allra första match någonsin i Europacupe­n. Ett ramstarkt Forest hade fullbordat en säsong där de noterades för ligans rekord för obesegrade matcher i följd.

Rekordet, 42 matcher, överträffa­des först 2004 av Arsenal.

Finalen i Europacupe­n 1980 blev en helt annan utmaning.

Mästare i att läsa av motståndet

Hamburger SV hade satsat stort för att bli de första tyska vinnarna i cupen efter 70-talets trippelvin­nande giganter Bayern München. En engelsman, Kevin Keegan, dubbel vinnare av Guldbollen i perioden, var nästan ensam en garanti för triumf mot ett Forest som saknade fixstjärna­n Francis.

Men Clough och Taylor var mästare i att läsa motstånd, och trots avsevärd tysk dominans i regi av Keegan gjorde John Robertson matchens enda mål i mitten av

första halvlek.

Det var den 28 maj 1980 och Nottingham Forest hade på två år lyckats med det osannolika att vinna ligan och Europas mest prestige

1975, 1976. 1978. 1980. 1990.

Sergio Ramos Real Madrid försvarade CL-titeln 2018.

 ?? ?? John Robertson, Ian Bowyer, och Kenny Burns lyfter bucklan med de stora öronen mot Münchens kvällshimm­el efter att ha vunnit Europacupf­inalen över Malmö FF 1979. Alla tre var sedan med om att upprepa bedriften 1980, då mot Hamburger SV i Madrid.
John Robertson, Ian Bowyer, och Kenny Burns lyfter bucklan med de stora öronen mot Münchens kvällshimm­el efter att ha vunnit Europacupf­inalen över Malmö FF 1979. Alla tre var sedan med om att upprepa bedriften 1980, då mot Hamburger SV i Madrid.
 ?? ?? Forestförs­vararen Viv Andersson 1979.
Forestförs­vararen Viv Andersson 1979.
 ?? ?? Peter Shilton 1979.
Peter Shilton 1979.
 ?? ?? Från en bilboard utanför hemmaarena­n City Ground tittar den legendaris­ka managerdut­on Peter Taylor och Brian Clough tittar ned på ett par unga Nottingham Forest-supportrar.
Från en bilboard utanför hemmaarena­n City Ground tittar den legendaris­ka managerdut­on Peter Taylor och Brian Clough tittar ned på ett par unga Nottingham Forest-supportrar.
 ?? ?? Nottingham Forest firar att man tagit klivet upp i Premier League igen tidigare i år.
Nottingham Forest firar att man tagit klivet upp i Premier League igen tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden