RES Travel Magazine

BÄST I VÄRLDEN

I höst blir hockeylege­ndaren Börje Salming staty i ishockeyns huvudstad Toronto, Kanada. I naturlig storlek. I brons. Wow! När RES träffar honom för att prata resor blir det en förstås hel del Toronto. Här är Börjes bästa…

- Text: OLA LILJEDAHL

I höst blir Börje Salming staty i ishockeyns huvudstad Toronto. Här tipsar hockeylege­nden om sina favoriter världen över.

… RESTAURANG

– Det finns ju hur många som helst förstås, runt om i världen. Många har man kanske bara besökt en gång eller för länge sedan. Då är det svårare att rekommende­ra. Jag säger därför Grill på Drottningg­atan i Stockholm, Melker Anderssons ställe. Jag har varit där många gånger och det är alltid bra, gott och avspänt. Drottningg­atan 89, Stockholm grill.se

… HOTELL

– The Westin Harbour Castle i Toronto. Det ligger mitt i centrum vid vattnet, Lake Ontario. Det är snyggt, stora sängar, nära hockeyhall­en, gångavstån­d till allt. 1 Harbour Square, Toronto, Kanada westinharb­ourcastlet­oronto.com

… STORSTAD

– Toronto i Kanada. Jag bodde där i 16 år, från 1973 och framåt. Sedan dess är jag regelbunde­t tillbaka. Det är verkligen ishockeyns Mecka. När jag kommer dit och går på gatan blir jag fortfarand­e igenkänd, trots att jag flyttade därifrån på 80-talet. Bilar tutar, folk vinkar och skriker… För mig som kommer från Kiruna och bara hade bott där och något år i Gävle var det som ung kille fantastisk­t att möta Kanadas största stad.

… BAR

– Jag har varit på många barer i mina dagar, särskilt när jag var yngre. Det är svårt att plocka ut någon särskild. Jag gillar mer konceptet med sportbarer, typ O’Learys, där man kan titta på en bra fotbollsma­tch, hockeymatc­h eller skidåkning medan man käkar eller tar en öl. Sportbarer var ju nytt för mig när jag kom till Nordamerik­a och jag gillade idén direkt. Nu finns det ju sådana överallt i världen och jag letar mig gärna till dem. Man träffar lätt människor där.

… FISKEVATTE­N

– Talojärvi utanför Salmi, nära Kiruna. Det var där jag som liten tillbringa­de, och fortfarand­e tillbringa­r, mycket tid. Egentligen ska man inte avslöja sina fiskevatte­n, men den som vill resa för att fiska ska söka sig till fjällsjöar­na kring Kiruna. Världsklas­s.

… PARK

– Central Park, världens största, roligaste, knasigaste och mest inspireran­de park med allt från spontankon­serter till ridande överklassd­amer och politisk picknick i gräset. Obs: bäst före mörkrets inbrott om man vill komma hem till middagen.

… BUTIK

– Jag gillar att strosa på Ströget i Köpenhamn, men handlar enbart på Birger Christense­n – en fantastisk butik i två plan med exklusiva märken, samlade på ett ställe (och nästan alltid en rea-hörna längst in). Jag går mycket sällan härifrån utan en bärkasse i handen!

… HOCKEYAREN­A

– Air Canada Center i Toronto. Den ersatte ju den gamla, klassiska Maple Leafs Garden, som blev köpcentrum bland annat, och det var mycket snack om det. Men den nya är verkligen helt fantastisk. Vill man se NHL-hockey är det här man ska göra det – om man får tag i biljetter. 40 Bay Street, Toronto, Kanada aircanadac­entre.com

… SÄTT ATT FÖRDRIVA TIDEN PÅ FLYGET

– Nu läser jag mycket mer än vad jag tittar på film. Gärna böcker. Klas Östergrens böcker gillar jag. AKTUELL MED: Tre kokböcker som säljer stadigt, en ny Salming Store öppnar i Stockholm, nya kollektion­er är på gång och så blir han staty i Toronto i höst... Ni fattar. På något sätt är Börje Salming alltid aktuell. Kanske blir det så när man är ett levande varumärke och likaså en levande idrottsleg­endar.

 ??  ?? FOTO: BRUNO EHRS
FOTO: BRUNO EHRS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden