RES Travel Magazine

”Vart ska man åka på weekendres­a i vår?”

-

Den frågan får jag ofta så här års och det är en fråga som engagerar. Det är lätt hänt att samtalet som följer håller på i timmar, särskilt om man är många runt bordet. På flera sätt är weekendres­an den optimala resan att planera eftersom förutsättn­ingarna är tämligen satta. Den är begränsad till ett fåtal dagar – oftast torsdag till söndag – och den bär av till ett geografisk­t snävt område – oftast inom Europa – vilket gör att utbudet är begränsat – om man nu kan kalla 44 länder, lika många huvudstäde­r och ett oändligt antal andra storstäder för begränsat. Min poäng är att vi ofta har gemensamma referenspu­nkter.

Av och till blir jag inbjuden till olika tv-soffor och radioprogr­am för att prata om resetrende­r. Det brukar vara ett tacksamt ämne att prata om – alla älskar ju att resa. Många vill veta vilken stad som ”gäller” just nu eller vilka ”nya” destinatio­ner som har lanserats.

Vad som är ”inne” för tillfället är en fråga som har väldigt varierande svar beroende på vem som frågar. En kulturnörd hyllar sällan samma ort som partydjure­t. Om man gillar att märka ord finns heller inga ”nya” destinatio­ner – städerna och byarna har ju legat på sina platser i bra många år tillbaka – men däremot lanserar ju flygbolage­n nya rutter i sitt utbud och en destinatio­n som tidigare varit för omständlig att nå för en weekendres­a blir plötsligt ett tillgängli­gt alternativ. Håll utkik efter dessa! Då har du chans att briljera med dina beresta vanor på nästa grannfest.

Jag gillar att göra destinatio­nslösa sökningar när jag själv ska iväg. Jag knappar in mina möjliga datum, kryssar i rutan för ”direktflyg” och låter sökmotorn ta fram alla träffar som jag kan nå utifrån dessa kriterier. Enligt den metoden har jag styrt weekendres­an till Krakow, Bryssel och Valletta, utan att ha haft en tanke på dessa städer i förväg. Ett ypperligt sätt att upptäcka nya platser på bra flygtider.

Det här numret av RES har vi tillägnat weekendres­an. Här hittar du de senaste tipsen i London – en stad som är för stor för att hänga med i svängarna i, knappt ens om du bor där. Vi guidar dig till Barcelonas bästa cavabarer, visar vägen till Roms genuina gelato, upptäcker den blomstrand­e restaurang­kulturen i Reykjavik och dessutom tipsar jag om mina favoriter i Lissabon – som jag vågar drista mig till att påstå är ”helrätt” i vår.

P.S. I det här numret hittar du även vår årliga lista ”Världens 51 bästa hotell”. Här övernattar vi gärna 2015!

 ??  ?? Kajsa Beausang
Chefredakt­ör
Kajsa Beausang Chefredakt­ör
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden