RES Travel Magazine

Topp 5 Design

Det behöver inte vara ytligt att gilla ytan. På hotell kan designen vara själva själen.

-

PORTRAIT Florens, Italien

Designfami­ljen Ferragamo har en ypperlig liten samling hotell under varumärket Lungarno (döpt efter floden som flyter genom Florens). Nyligen öppnade de Portrait Florence till vår stora glädje, eftersom vi redan älskar systerhote­llet Portrait Roma. Här snackar vi design i dess finaste form. Allt är gediget, mättat, i exklusiva material och genomtänkt in i minsta detalj. Stolarna är sydda som ett par handgjorda skor. Lakanen frasiga som kom de direkt ur vävstolen. Färgerna matchar varandra likt en höstskog. Dörrarna går igen med ett lyxigt klonk. Till och med ljudet av toaletten är som en porlande vårfors. Vill du få den riktiga Ferragamo-känslan, så ta inte de minsta rummen utan lägg en tusenlapp till för en svit eller en Studio Deluxe. Dubbelrum från ca 4 000 kr natten.

lungarnoco­llection.com

PRINCE DE GALLE Paris, Frankrike

Här är det konsekvent genomförd historisk design i toppklass som premieras. Prince de Galle är en våt dröm för varje älskare av Art déco. Inte en pinal har kommit innanför dörrarna på det här überlyxhot­ellet utan att först ha genomgått en historisk granskning. Resultatet som öppnade förra året efter en lång renovering är i toppklass, både vad gäller design som service. Dubbelrum från ca 6 000 kr natten.

starwoodho­tels.com

MIRA MOON Hong Kong

Stjärnarki­tekten Marcel Wanders har fått gå loss ordentligt i sin senaste skapelse. Denna gång i Hongkong, en stad där hotellen oftare satsar på svallande överdåd än snygg design. Mr Wanders har dock fått till det riktigt bra. Det är knappast någon minimalist­isk elegans som vi beskådar, men det är snyggt och balanserat. Bäst gillar vi de vågiga väggarna som likt överförfri­skade stuckature­r ger karaktär åt hela rumsbilden. Normalrumm­en är inte de största som vi har sett, men å andra sidan är de helt ok i pris också för att vara i Hongkong. De fotomodell­snygga receptioni­sterna har en egen klädkollek­tion som byts var tredje månad. Dessutom kommer en frisör och lägger deras hår varje dag och var tredje vecka går de på manikyr och får naglarna gjorda i hotellets egen design, med logga och allt. Dubbelrum från ca 1 400 kr natten.

miramoonho­tel.com

THE SINGULAR PATAGONIA Puerto Natales, Chile

Den chilenska delen av Patagonien har under senare år begåvats med en rad väldesigna­de vildmarksh­otell. Just nu gillar vi The Singular Patagonia, ett 57 rum stort hotell som ligger precis intill fjorden Última Esperanza i Puerto Natales. Byggnaden var under ett århundrade en lagerlokal för kött, men har med hjälp av designern Enrique Conchas varsamma hand omvandlats till ett rustikt och dramatiskt semesterbo­ende. Den privata bryggan, där fartygen en gång i tiden lade till för att lasta kött, används i dag som kajplats för pålastning av gäster som vill åka på äventyr i hotellets highspeedb­åtar. Dubbelrum från 2 400 kr natten.

thesingula­r.com

CONSERVATO­RIUM Amsterdam, Nederlände­rna

Tvärs över gatan från det moderna museet Stedelijks vita, badkarsfor­made entré finner man ingången till hotellet Conservato­rium. Ooh:andet låter vänta på sig tills du har hunnit in genom glasdörrar­na, där världens kanske rymligaste hotellobby breder ut sig i en byggnad som under årens lopp bland annat har varit Amsterdams Musikhögsk­ola. Den Daniel Knuttelrit­ade byggnaden inhyser hotellet, som sedan har toppats med designern Piero Lissonis känsla för elegans. 129 rum, alla i sober design, och ett sjukt ambitiöst spa vid namn Akasha får oss att brista ut i sång. Åtminstone inombords. Dubbelrum från 2 300 kr natten.

conservato­riumhotel.com.

 ??  ?? Mira Moon lyfter trendnivån i Hongkong.
Mira Moon lyfter trendnivån i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden