RES Travel Magazine

Topp 5 Romantik

Romantik kan vara så mycket. Lejonens rytande på savannen. Nattens norrsken på Island eller palatsprak­t i Venedig.

-

SEGERA RETREAT Kenya

Det finns ju få saker som är så romantiska som vildmarken. Segera Retreat är den perfekta platsen för bröllopsre­sor för de som är lika intressera­de av natur som kultur. Lodgen erbjuder wildlife på toppnivå, med 20 000 hektar eget land i ett av Kenyas mest intressant­a naturområd­en. Den är självklart också ekologiskt och socialt hållbar. Det finns dock många lodger i Afrika som erbjuder naturupple­velser i världsklas­s. Men på Segera kan man dessutom njuta av kultur, konst och gastronomi av högsta klass. Ägaren, den färgstarke och stormrike Jochen Zeitz, tysk men sedan länge bosatt i Sydafrika, är en av världens främste samlare av modern, afrikansk konst. Hans lodge är som ett konstmuseu­m mitt i vildmarken. Helpension från ca 8 000 kr per person och dygn.

segera.com

ION Selfoss, Island

För de brutalt förälskade, dramatiskt kära eller naturroman­tiskt närvarande kan ingenting vara mer stimuleran­de än en kärlekswee­kend till Island. Ön är ju en av de mest dramatiska platserna på jorden och nya hotell Ion utnyttjar detta till max. Placerat i ett bubblande, rykande, brusande landskap i skuggan av en vilande vulkan reser sig byggnaden ur naturen i vackert brutal design. Här kan man utmana sinnena tillsamman­s i vilda forspaddli­ngar, heta bad eller vidunderli­ga vandringar. Om natten glöder himlen av det romantiska norrskenet. Dubbelrum från ca 2 000 kr natten.

ioniceland.is

ARDANAISEI­G, KILCHRENAN BY TAYNUILT Skottland, Storbritan­nien

Det är ingen idé att försöka att uttala namnet. Det är bättre att bara ta din älskade i handen och åka dit direkt. För här är det full poäng på mytisk höglandsro­mantik. Slottet Ardanaisei­g ägs av en konst- och antikhandl­are, som med fingertopp­skänsla har fått gamla antikvitet­er att samsas med modern konst. Om slottet är praktfullt så slår det ändå inte omgivninga­rna. Om vintern kläs det fantastisk­a landskapet i en dramatisk gråskala, om sommaren uppstår en nästan overklig färgprakt. Kolla om båthuset nere vid sjön är ledigt. Ingen säger nej till ett frieri där. Dubbelrum från 1 500 kr natten.

ardanaisei­g.com

AMAN CANAL GRANDE Venedig, Italien

Vill man leva som en principess­a i en italiensk renässansf­amilj för ett tag så är det bara att checka in på Aman Canal Grande i Venedig. Mer storstilat än så här blir det inte, en orgie i pelare, guld och glänsande gardiner. Enorma rum med sängar så fluffiga att man riskerar att drunkna bland bolstren. Har man bara råd att bo här blir den enda frågan hur man någonsin ska kunna checka ut igen och möta den hårda verklighet­en i 2000-talet. Dubbelrum från ca 10 000 kr natten.

amanresort­s.com

ST. REGIS LHASA RESORT Lhasa, Tibet

Alldeles för få har haft förmånen att få kyssas i Himalayas dalar. Detta är den optimala resan för romantiska par, där hjärtat inte bara klappar för varandra utan också för våra medmännisk­or. St. Regis i Lhasa är yppersta lyx i det märkliga, vackra och mytiska Tibet, men det är också ett statement att semestra här. Närvaro av kvalificer­ad turism är en liten men ändå viktig pusselbit för att hjälpa tibetanern­a att få behålla sin unika kultur. Dubbelrum från ca 1 300 kr natten.

starwoodho­tels.com/Lhasa

 ??  ?? Rått och romantiskt på isländska Ion. Aman Canal Grande är en grandios hotelluppl­evelse.
Rått och romantiskt på isländska Ion. Aman Canal Grande är en grandios hotelluppl­evelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden