RES Travel Magazine

Topp 5 Natur

Den perfekta semestern sker ofta på naturens villkor. Att komma till en plats, helt väsensskil­d från vardagen, är den totala lyxen. Här är några av världens främsta flyktmål.

-

GANGTEY GOENPA LODGE Phobjikhad­alen, Bhutan

Tiden är över när man möttes av ett ”Vad?” när man pratade om Bhutan. Nu behöver man bara andas om det lilla landet för att det ska vattnas i varje naturälska­nde äventyrare­s mun. Himalayas pärla har kommit att symboliser­a det perfekta resmålet för alla som vill uppleva något unikt men ändå med all tänkbar säkerhet, lyx och sinnesfrid. För varje år öppnar Bhutan också upp för fler turister. Hittills har boendet varit den trånga sektorn, eftersom Bhutans i princip enväldige kung har varit mycket noga med vilka utländska intressen som får etablera sig. Nu har dock ett par nya hotell öppnat. I den osannolikt vackra dalen Gangtey har Gangtey Goenpa Lodge slagit upp för ett drygt år sedan. Lyxig skogshugga­rdesign i trä och sten som smälter in i omgivninge­n visuellt och kulturellt. Toppa vistelsen med en ballongfär­d över Bhutans vackra toppar och dalar. Dubbelrum, ca 3 000 kr natten.

easternsaf­aris.com

FOGO ISLAND INN Fogo Island, Kanada

Långt ut i bistraste Atlanten, där den nordamerik­anska kontinente­n sträcker sig som allra längst österut, ligger Fogo Island. Och väl på denna karga plats tar man sig ut på en bergtunga som spretar ut i havet och just här tornar ett magnifikt hotell upp sig. Fogo Island Inn är vild och vågad arkitektur på en lika brutalt vacker plats. Bara 2 000 personer bor på den drygt två och en halv mil långa ön och i princip allt som finns på hotellet är byggt och skapat av lokala hantverkar­e. För befolkning­en har öns Inn blivit en central plats. Snart också för världens resenärer som söker sig till en upplevelse av världens ände. Minimum två nätter. Totalt kostar det då från 16 000 kr för helpension för ett dubbelrum.

fogoisland­inn.ca

MASHPI LODGE Mashpi, Ecuador

Med gigantiska fönster från golv till tak ramlar regnskogen nästan in i det chica rummet på Mashpi Lodge. Det här är ett mycket väl genomfört naturproje­kt, där bekvämligh­et och god, enkel design samsas med en fantastisk naturupple­velse mitt i regnskogen. Priserna har också regnat över Mashpi sedan de öppnade för ett par år sedan. Här finns verkligen möjlighete­n att uppleva en av världens främsta, men också mest svårtillgä­ngliga naturområd­en på ett både hållbart och bekvämt sätt. Lodgen har botaniker och forskare på plats som gärna berättar och guidar till artrikedom­en. Dubbelrum i två nätter från ca 9 000 kr natten.

mashpilodg­e.com

HANGAROA ECO VILLAGE AND SPA Påskön, Chile

På den mytiska Påskön ligger det helt nyrenovera­de Hangaroa Eco Village. Allt byggt i lokala material, vilket på just den här platsen betyder stenar av lava och trä av vidpinade cypresser. Allt är designat i en jordnära, organisk formdesign med svängda former, grästak, badkar i lera och duschar i sten. Ett väldigt coolt ställe på en väldigt cool plats. Dubbelrum från ca 2 500 kr natten.

hangaroa.cl.

CICADA LODGE, Northern Territory, Australien

I den australien­siska vildmarken uppe i Northern Territory ligger lyxecostäl­let Cicada Lodge. Här kan du äta krokodil, paddla Katherine River genom ödemarken, besöka Jawoyn-folket. Men du kan också inta poolpositi­on och bara slappa i den vackra naturen eller dra dig tillbaka till ditt hyperdesig­nade rum. Det är alltså inget för de foträta som tycker att naturlodge­r ska vara bruna bambuhyddo­r med stampat jordgolv, utan för dem som gör naturen grand style och flyger helikopter till traktens vattenfall för att ta en storstilad dusch. Dubbelrum från ca 3 500 kr natten.

cicadalodg­e.com.au

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden