RES Travel Magazine

Engadin – mycket mer än St. Moritz

Låt inte glamouren i huvudorten skrämma dig. Engadindal­en i östra Schweiz har mycket mer att erbjuda av både genuin alpkultur och fantastisk vinterspor­t.

- För mer informatio­n: www.engadin. stmoritz.ch

”Vanliga människor tar sig med fördel till Engadin med hjälp av tåget från Chur, en av världens mest hisnande tågresor.”

Engadindal­en i Schweiz har ett imageprobl­em, och det har att göra med dess huvudort. Även bland schweizarn­a själva väcker namnet St. Moritz tankar på minkpälsar, Ferraris och blaserade mångmiljon­ärer. I sådan miljö är det lätt att känna sig malplacera­d som vanlig semesterfi­rare, men att döma Engadin efter St. Moritz är ett misstag. De som gör det riskerar att avfärda en av Alpernas mest inbjudande och mångsidiga vinterdest­inationer.

Engadin betyder ”Inns trädgård” på lokalspråk­et romansch, som vi svenskar brukar kalla räto-romanska. Redan under romartiden kom turister hit för att dricka brunn och njuta av den stärkande fjälluften. Under slutet av 1800-talet upptäcktes dalen av brittiska besökare, och resten är turisthist­oria. I dag är St. Moritz en av världens mest kända vinterspor­torter.

MEN FAKTUM

är att den exklusiva stämningen klingar av tvärt så fort man lämnar St. Moritz. Närliggand­e småorter som Pontresina, Silvaplana och Celerina är genuina och välmående små pärlor med en helt annan atmosfär. Där är det naturintre­sse som gäller, inte minst skidåkning, vilket faller sig naturligt när några av världens bästa skidbackar finns alldeles runt hörnet, utmed sluttninga­rna på bergen Corviglia, Corvatsch och Diavolezza.

Och det är inte bara backarnas längd och höga kvalitet som gör Engadin till ett lockande resmål. Närheten till Italien gör att matkulture­n också är i toppklass. Infrastruk­turen är utbyggd på ett sätt som inte finns i Sverige, med fullskalig­a fjällstati­oner med restaurang­er på över 3 000 meters höjd, dit man tar sig bekvämt med kabinbana.

BOTTEN AV

Engadindal­en ligger på hög höjd, kring 1 700 meter, vilket längdåkare utnyttjar inför kraftprov som Vasaloppet. Eller Engadin Skimaratho­n, som går varje år i början av mars mellan Maloja och S-chanf. Många skandinave­r lockas också av nya La Diagonella, ett sex mil långt lopp med start och mål i Zuoz. Till skillnad från många alpdalar är Engadin bred på botten, så det finns förvånansv­ärt många långa platta sträckor för längdåkare. Förutom de många sjöarna. I småorter som vackra Zuoz, S- chanf och Scuol längre norrut i dalen, längs floden Inns färd mot Österrike och Innsbruck, fortsätter myset, även om skidåkning­en blir mer familjebet­onad.

Huvudstade­n i övre Engadin, Samedan, är ingen skidort men däremot hem för Europas näst högst belägna flygplats, efter Courchevel, på 1 707 meters höjd. Den har även en plats i den moderna kulturhist­orien som flygplatse­n i filmklassi­kern Örnnästet. Det är förstås här jetsettarn­a landar när de ska till St. Moritz. Vanliga människor tar sig med fördel till Engadin med hjälp av tåget från Chur, en av världens mest hisnande tågresor.

Alltså – döm inte hela dalen efter St. Moritz, som förresten också är en mysig stad i grunden. Dessutom kan ju miljonärer också vara trevliga. Som kompisar i sittliften, till exempel.

 ??  ?? I Engadindal­en finner du några av världens bästa skidbackar utmed sluttninga­rna på bergen Corviglia, Corvatsch och Diavolezza.
I Engadindal­en finner du några av världens bästa skidbackar utmed sluttninga­rna på bergen Corviglia, Corvatsch och Diavolezza.
 ?? © R E G E R E D N O S F O T S I R H C / H C . E G A M I- S I W S : O T O F ?? De pittoreska småorterna i området bjuder på traditione­ll alpatmosfä­r.
© R E G E R E D N O S F O T S I R H C / H C . E G A M I- S I W S : O T O F De pittoreska småorterna i området bjuder på traditione­ll alpatmosfä­r.
 ?? © R E G E R E D N O S F O T S I R H C / H C . E G A M I- S I W S : O T O F ?? Den breda botten på Engadindal­en är ett paradis för längdskidå­kare.
© R E G E R E D N O S F O T S I R H C / H C . E G A M I- S I W S : O T O F Den breda botten på Engadindal­en är ett paradis för längdskidå­kare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden