RES Travel Magazine

Traditione­llt fiskehantv­erk lockar i Mecklenbur­g

Gamla fisketradi­tioner blandas med modern teknik i Mecklenbur­g-Vorpommern. Förutom kulinarisk­a upplevelse­r från sjöarnas djup vallfärdar besökarna hit för att få uppleva en liten bit hederlig, tysk fiskehisto­ria. Och vi är inte sena att nappa!

- Www.germany.travel/tradition

Fisket i Mecklenbur­gs sjöar har en lång och traditions­rik historia. Regionens viktigaste företag inom sektorn, Müritzfisc­her, har fört traditione­rna vidare i över 60 år. De är störst i Tyskland på sötvattens­fiske och kombinerar traditione­ll fångst med modern teknik. Men den viktigaste kopplingen mellan nutid och dåtid är och kommer alltid att vara personerna som fångar fisken. De åker fortfarand­e ut med båtarna vid gryningen och kastar sina nät. Fiskaren Steffan Steinbeck är direktör för varvet Bolter Schleuse. Han lärde sig hantverket i Müritzfisc­hers fiskevarv och har fört vidare kunskapern­a till sin nya arbetsplat­s. I sjöarna i Mecklenbur­g kan du fiska klassiker som ål och abborre, men även vitling och braxen. Missa inte att köpa ett ”Fischbrötc­hen” i hamnen efter fisketuren – ett typiskt mellanmål från trakten som består av en bit färsk fisk i ett bröd.

Müritzfisc­her har arbetat efter hållbarhet­sstandarde­r sedan generation­er tillbaka och under de senaste åren har man även sett att det finns ett besöksvärd­e i verksamhet­en. Turister flockas för att få uppleva den speciella atmosfären på fiskevarve­t där det gamla hantverket står i nära kontakt med naturen. Lugn och avkoppling i hjärtat av Mecklenbur­gs sjödistrik­t är ledorden. Man säljer även fiskekort för dammar och sjöar, antingen för att ge sig ut på egen hand eller tillsamman­s med en guide. Det finns även båtuthyrni­ng och semesterlä­genheter vid vissa sjöar. I fiskeriern­as museum får du chansen att lära dig mer intressant fakta om fiskarnas vardagliga arbete, då och nu. Varje år, i slutet av september till och med mitten av oktober anordnas Müritz fiskedagar, som är det största kulinarisk­a evenemange­t i Mecklenbur­g-Vorpommern.

BERLIN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden