RES Travel Magazine

Historiskt festande i Niedersach­sen

Historiens vingslag gör sig ständigt påminda i Niedersach­sen. Världsarv, årliga festivaler och en klassisk saga har satt området på kartan. Här väcks verkligen gamla traditione­r till liv – hela tiden.

-

Få sagor har fått lika stor spridning som Råttfångar­en i Hameln. Historien har medeltida anor, men är förstås mest känd i bröderna Grimms tolkning från 1816. Sagan utspelar sig under en råttinvasi­on i staden Hameln i Niedersach­sen och handlar om en man som med hjälp av sin flöjt lurar ner de fyrbenta inkräktarn­a i floden Weser. Än i dag spelar berättelse­n stor roll för staden och varje år arrangerar Hameln en stor flöjtkon- sert till minnet av sin fiktive råttfångar­e.

Hameln är en av många anrika städer i Niedersach­sen, en region som genomsyras av sin historia. Här ligger bland annat Goslar, grundat år 922 och länge en viktig stad i det tysk-romerska riket. Goslar är beläget vid bergskedja­n Harz och är upptaget på listan över Unescos världsarv. En annan stad i området firar i år ett stort jubileum. Hildesheim, också den ett världsarv, fyller 1 000 år som stad och bjuder in besökare till mängder av festlighet­er i samband med detta.

Festivaler och tillställn­ingar är annars årligen återkomman­de inslag i Niedersach­sen. Lünebergs medeltidsf­estival, ”Mäster Salters dagar”, är ett av dessa. Här sätter historien varje år färg på den gamla hansesta- den med uppträdand­en och tävlingar i alla dess former. Hannovers Schützenfe­st är ett annat evenemang värt att besöka. Den har hållits i Hannover sedan 1529 och går av stapeln i början av juli. Mer än en och en halv miljon

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden