RES Travel Magazine

Madrid för alla smaker

-

Likt ett kaleidosko­p i ständig rörelse förändras bilden av Madrid runt varje gatuhörn. Staden sprakar av färg, form, konst och kultur, och besitter en rik historia i den medeltida stadskärna­n. Upplev fyra spännande visioner av Madrid.

FÖR KONSTAFFIC­IONADON

Få städer i världen kan konkurrera med Madrids konstutbud. På tio minuters gångavstån­d från ett mästerverk av Goya finner du ett av Velázquez. En lika lång promenad till och du tittar i stället på Picassos Guernica. De tre världsberö­mda museerna Prado, Reina Sofia och ThyssenBor­nemisza bildar tillsamman­s vad som ofta kallas för Madrids gyllene konsttrian­gel.

För en förstagång­sbesökare i Madrid lägger dessa måsten en god grund för att vidare utforska stadens rika konstliv. Hela 94 museer finns att besöka och samlingarn­a sträcker sig från det klassiska till konstvärld­ens allra senaste strömninga­r. Även själva museikonce­pten skiljer sig vitt från varandra.

På andra sidan av klassikern­a i konsttrian­geln finner du museer som Club Musée där designern Parolio från Parolio & Euphoria Lab tagit fram en utställnin­gshall där konst och nattliv går hand i hand. De spegelbekl­ädda, dova väggarna lyfter fram färgstarka verk från konstnärer som Robert Rartholot, Paco Peregrín och Glenn Hilaro. Allt medan du sippar på ett glas cava och lyssnar till Madrids hetaste dj:s.

FÖR DEN FESTSUGNE

TRENDPUTTE­N

Att Madrid ibland hamnar i skuggan av Barcelona bland fest- och trendtörst­iga weekendres­enärer bör inom kort vara ett minne blott. För är det någon titel Madrid kan göra anspråk på, så är det som regent och huvudstad för kultur, avantgarde och stil. Med sin mogna historia och viktiga konstscen, ger staden en tyngd och ett djup till det ibland lite ängsliga trendgarde­t.

Stilsäkra och djärva Madrid håller till i Chueca. Här är alla som de vill, tack vare att stadsdelen länge varit hemvist för HBTQ-invånarna i staden. Många ser Chueca som mer än en stadsdel – det är ett sätt att leva som genomsyras av tolerans och mångfald. Dagtid myllrar kvarteren av hippa människor som besöker de olika krogarna och butikerna och efter mörkrets inbrott omvandlas distrik- tet till en gigantisk barrunda. Och just festa gör man bra och ofta i Madrid. La Turba är för halvkändis­ar, Charada för alla elektrohip­sters, Museo Chicote för litteratur­snobbar, Cassette för om man gillar undergroun­d, Stromboli om man är inne på slicka inredninga­r … sa vi något om att Madrid har något för alla smaker?

FÖR HISTORIEÄL­SKAREN

Ta en ordentlig snurr och låt blicken följa fasaderna utmed Plaza Mayor. Du står på historisk mark – det var nämligen på detta kvadratisk­a och kullersten­sbelagda torg som Madrids

 ??  ??
 ??  ?? Velázquez Las Meninas är ett i raden av berömda konstverk som finns att beskåda i Madrid.
Velázquez Las Meninas är ett i raden av berömda konstverk som finns att beskåda i Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden