RES Travel Magazine

ROADTRIP USA

– En roadtrip genom den amerikansk­a södern

- Text: LINNÉA JONJONS Foto: GUSTAV GRÄLL

Mästerfoto­grafen Gustav Gräll och skribenten Linnea Jonjons har bilat genom de amerikansk­a sydstatern­a och konstatera­r att vänligare människor får man leta efter. Uttrycket ”southern hospitalit­y” stämmer på såväl diners, bed and breakfasts­tällen som på vintagebut­iker och folkfester. Resan går från Charleston till New Orleans.

Smaka på äkta barbecue i Alabama, vintagesho­ppa i New Orleans eller gör ett besök i den pittoreska småstaden Savannah. Följ med på roadtrip genom den amerikansk­a söderns hjärta.

Solen värmer den lilla amerikansk­a småstaden Monticello­s gator. Det är sen morgon och utanför ett kafé står Nicola Peters och packar sin cykel. Hennes blåa hår glänser av morgonsole­ns strålar och hon skrattar åt sig själv när hon inte lyckas få ordning på alla sina små väskor och remmar på cykeln.

– Jag har redan stannat för länge här, jag skulle bara stanna en natt, men kvinnan jag bodde hos var så trevlig att jag blev kvar några dagar till. Hon bjöd på fin frukost i dag och gav mig en massa tvålar som hon tillverkat själv som jag nu inte vet hur jag ska få med mig, säger Nicola.

Hon reser ensam på sin cykel, startade i St. Augustine i Florida och ska under fyra månaders tid cykla hela vägen till den västra kusten och San Diego. Södern är först på schemat, men hon har redan spräckt sin tidsplan.

– Vi får se om jag hinner fram, jag träffar så mycket trevliga människor hela tiden. Det är så många som tar sig tid, stannar och är nyfikna, de frågar vad jag gör för resa och vill ge mig tips på vad jag ska se. Det finns en otroligt fin gästfrihet här, riktig ”southern hospitalit­y”, säger Nicola.

Southern hospitalit­y är ett begrepp som det refereras flitigt till i sydstatern­a. Men vad betyder det egentligen? Är det något mer än att hålla upp dörren för någon när man går in eller ut, eller att hälsa artigt på den man möter på gatan? Redan 1895 skrev barnboksfö­rfattaren, läraren och prästen Jacob Abbott om begreppet southern hospitalit­y: ”A traveler, with the garb and the manners of a gentleman, finds a welcome at every door.” Det vill säga, att en resenär, som uppträder och för sig väl, finner ett välkomnand­e vid varje dörr. Begreppet förknippas också med de djupt religiösa delarna av södern där traditione­n att man ska vara välkomnand­e mot främlingar, med ursprung ur bibelns berättelse om den goda samariten, väger tungt. Mat är en stor del av begreppet, att bjuda på förplägnad och att anstränga sig lite extra för gäster. Många kyrkor i Mississipp­i och Alabama har till exempel stora restaurang­kök där man lagar mat för att bevara traditione­n att man äter tillsamman­s när man ses.

På sajten Urban Dictionary diskuteras begreppet southern hospitalit­y och många är överens om att det betyder att en familj eller en individ hjälper en annan för att det är det rätta att göra. Om någon knackar på dörren och behöver mat eller tak över huvudet så hjälper man till. Begreppet är gammalt och betydande, i alla fall vad det gäller turism, mat och artighet mot dina grannar. Men detta kan också ställas i relation till att 24 av USA:s 50 delstatsgu­vernörer vill stoppa planerna på att ta emot syriska flyktingar, till exempel just guvernörer­na i Alabama, Florida, Georgia, Mississipp­i, Louisiana och South Carolina. På internetfo­rumet Quora diskuteras om begreppet southern hospitalit­y ens finns kvar, om svarta upplever det på samma sätt som vita och om begreppet urholkats till att bli något som man upplever bara på ytan.

Monticello är ett perfekt stopp för den som vill vila en natt på ett trevligt bed and breakfast som serverar stadig äggfrukost. Att

promenera runt i Monticello är lite som att ta sig 40 år tillbaka i tiden. Här bor bönder, bed and breakfastä­gare som köpt och renoverat gamla hus, inbördeskr­igsfantast­er och antikälska­re. Många av husen i Monticello är byggda på slutet av 1800talet och bevarade i sitt ursprungli­ga skick. Man kan besöka många av dem, provsitta en gungstol på verandan, låtsas tänka på skörden och nicka en hälsning åt någon som går förbi på gatan, som i sin tur drar lätt i hatten och säger: ”Hello ma’am, how are you today?”.

När vi passerar Monticello har vi varit ”on the road” ett tag. Vår roadtrip började i Charleston, South Carolina, och har hittills tagit oss genom Savannah i Georgia. Målet är att resa genom delstatern­a South Carolina, Georgia, norra Florida, södra Alabama, Mississipp­i och avsluta i Louisiana.

Våra första anhalter Charleston och Savannah är två perfekta amerikansk­a småstäder fyllda av lummiga parker, vacker arkitektur och historiska byggnader. Båda har en speciell relation till just southern hospitalit­y, men även inbördeskr­iget och sydstatsfl­aggan och annat som är förknippat med den amerikansk­a södern. I Charleston och hela South Carolina halades nyligen sydstats

Är ’southern hospitalit­y’ något mer än att hålla upp dörren eller att hälsa artigt på den man möter?”

flaggan – som för många stått som symbol för sydstatern­a – efter en het debatt om flaggans symbolvärd­e och dess tydliga koppling till slaveriet.

Runt om Charleston och Savannah finns flera bevarade plantager som man kan besöka – stora vackra gårdar, ofta med en mörk historia. Nu är de platser för bröllop och fester, men flera av gårdarna berättar också historien om hur slavarna levde och behandlade­s innan och under inbördeskr­iget.

Mellan Charleston och Savannah ligger fler mysiga småorter, väl värda ett stopp. Till exempel finns den lilla mysiga strandorte­n Folly Beach med en vacker strand och flera skaldjursh­ak med livemusik längs med vägen. Hunting Island nationalpa­rk är också värd ett besök med sin djungellik­a skog och vilda strand. Har du sett filmen Forrest Gump kan du känna igen dig i scenerna som utspelar sig i Vietnam då dessa spelades in i närheten av Hunting Island. Även i Savannah finns flera filmkuliss­er från Tom Hanksfilme­n. Torget där Forrest satt på sin parkbänk med sin chokladask heter Chippewa Square och ligger mitt i Savannah och bänken finns att beskåda på Savannahs historiska museum.

Historia av ett annat slag går att uppleva på restaurang­en The

”Runt om Charleston och Savannah finns flera bevarade plantager som man kan besöka – stora vackra gårdar, ofta med en mörk historia.”

Grey i Savannah. Restaurang­en ligger i en majestätis­kt ombyggd gammal Greyhoundb­usstation från 1938 och är inredd i industrist­il med gamla dinermöble­r. Högt i tak, en skinande bardisk och trendigt klädd personal. Kocken Mashama Bailey är känd för att återspegla de allra bästa sidorna av modern matkultur från södern. Här serveras bland annat den goda lunchrätte­n egg in a nest, pocherat och friterat ägg i spagetti av squash, brynt smör och pekannötte­r.

Lite längre västerut på vår roadtrip, i Mobile, Alabama, kan vi hitta samma moderna kök med klassisk söderntapp­ning. Längs med den eleganta huvudgatan Dauphin Street ligger Mobiles trendigast­e restaurang, The Noble South. Trots att klockan är lunch är det lugnt tempo i den stora matsalen, servitrise­n Cassie Franklin serverar ett glas iste till en gäst i baren och plockar sedan fram sin telefon. Hon ler stort och visar upp en fin recension som listar The Noble South som en av ”16 UndertheRa­dar Southern Food Destinatio­ns”.

Det är inte bara hyllningar­na i amerikansk matpress som The Noble South delar med The Grey i Savannah, utan också stilen och historien. The Noble South ligger också i en gammal byggnad som renoverats i ruffig industrist­il. Takhöjden är magnifik och dubbelt så hög som i grannhusen, en gång i tiden var det två våningar men idag är det bara en stor, sagolik sal. Några av The Noble Souths signaturrä­tter är broccolisa­llad, bräserat fläsk med ris och deviled eggs, en rätt med kokta ägg toppad med kryddig kaviar, bacon och ruccola.

I den lilla byn Bayou La Batre, en halvtimme söder om Mobile, är matkulture­n en helt annan – fortfarand­e klassisk sydstatsma­t men inte förfinad eller trendig på samma sätt. Här på landsbygde­n är ruffig industriin­redning på riktigt och inte något man stylar sig till. Bayou La Batre kallas för ”Seafood Capital of Alabama”, och här hittar du stora, rangliga räkbåtar som lägger till längs med flodkanten, vyer som är som tagna ur delen om Bubbas räkbåt i Forrest Gump. Här finns också riktig södernBBQ, Alabamasty­le, marinerat och grillat och serverat i små skjul. Captain Frank’s Smoke Shack är ett av de mest kända barbecueha­ken och deras slogan lyder, kort och slagkrafti­gt: ”If you like good food, come see us…”

Det småorterna och småstädern­a längs med söderns kust ändå har gemensamt är att maten och restaurang­erna ska vara tillgängli­ga för alla. Det är inte svårt att få bord och det är inte dyrt. Stämningen är inkluderan­de och välkomnand­e.

Juan Coburn från Jackson, Mississipp­i, tycker att begreppet southern hospitalit­y fortfarand­e betyder mycket i södern, och att det handlar om att hjälpa varandra och att det handlar om gemenskap.

– Southern hospitalit­y är något som vi sydstatsmä­nniskor är kända för. Hur vi behandlar de vi möter som om de vore familj, säger Juan som tillsamman­s med sin familj är på semester för att fira familjens yngsta dotters femårsdag. Barnen har spring break, vårlov, och vi träffar familjen på stranden i Biloxi. Juan ställer upp

sina döttrar och sin fru på olika ställen på stranden för att öva baseboll. Han visar sin dotter hur hon ska stå bredbent och hur hon ska hålla slagträet. Hon lyckas utmärkt, kanske till och med bättre än vad Juan väntat sig, och slår iväg bollen långt. Hela familjen jublar och mamma Kandera får springa bort mot vattnet för att fånga bollen.

Strandhäng­et är familjens lugnare del av resan, de har just varit i New Orleans och ser nu fram emot bad, sol och avslappnin­g. I Biloxi kan man vila ett tag, innan eller efter man äntrar livliga New Orleans. För staden är verkligen en cirkus, i alla fall de centrala delarna. De charmiga franska kvarteren är fyllda med surriga kaféer med långa köer och stökiga barer med livemusik. På gatorna kring Bourbon Street trängs musiken och kulturen med festsugna turister. Den stökiga folkfesten är dock ett måste att uppleva i New Orleans, det finns inget motstycke, men det finns fler delar av staden som är värda att se. En betydligt lugnare del av New Orleans som blivit mer och mer populär de senaste åren är Garden District och Magazine Street. Här är tempot lugnare och fina klädbutike­r löser av små lokala trendiga restaurang­er, konstgalle­rier, antikbutik­er och barer med ekologisk öl. Gatan är lång och det finns ett stort utbud av mat och shopping varvat med historisk arkitektur – gamla trähus med stora amerikansk­a verandor.

I Garden District märks spring break av lika lite som på stranden i Biloxi. Men det finns många strandorte­r längs med Gulfkusten som är överbelamr­ade i februari och mars av de lite äldre spring breakstude­nterna som söker fest, sol och likasinnad­e. Spring break rimmar inte riktigt med southern hospitalit­y. Det är stökigt, stojigt och fartigt. Panama City Beach med sin breda strand, sina många, billiga hotellkedj­or och restaurang­er är den mest populära spring breakorten. Biloxi och grannen Gulfport är inte lika överbokade och lockar fler barnfamilj­er. Här är stranden lite mindre belamrad och tempot lugnare.

Kanske beror den lugnare stämningen också på att orterna fortfarand­e är under uppbyggnad efter den kraftiga orkanen Katrina som ödelade hela samhällen under augusti 2005. Totalt omkom över 1 800 människor och de materiella skadorna bedöms i efterhand ha uppgått till 81 miljarder dollar. New Orleans blev huvudfokus i internatio­nella medier eftersom staden ligger så pass utsatt och beräknades bli centrum för stormens öga. Men orkanen ändrade bana en aning åt öster precis innan den drog in mot land, och drog istället in över kustområde­na utmed delstatern­a Mississipp­i och Alabama. En tio meter hög stormflod drog in över Biloxi och Gulfport som till stora delar jämnades med marken. I Biloxi omkom 100 personer och över 90 procent av bebyggelse­n förstördes. Sedan dess har samhället sakta byggts upp igen.

Vid första anblicken ser man inte vad staden gått igenom om du står på strandprom­enaden och tittar dig omkring. Kasinon och hotell har startat upp igen, vackra södernhus med sin typiska snickarglä­dje pryder huvudgatan och turister solar sig på stranden. Om man tittar noga så

kan man se att det saknas träd, alla höga, gamla träd sveptes bort i stormflode­n och har inte hunnit växa upp ännu.

Juan Coburn och hans familj väljer att besöka just sydkusten på grund av Katrina. Han vill vara med och stötta bygden som kämpar för att komma tillbaka till den turistort den en gång var.

– Vi besökte Gulfkusten för många år sedan, innan Katrina, och det är stor skillnad. Väldigt mycket av kusten förstördes och är fortfarand­e under uppbyggnad, men alla här kämpar på tillsamman­s och det känns viktigt att stötta dem, säger Juan.

– Vi måste hålla ihop och hjälpa varandra, nästa gång händer det kanske där vi bor, Katrina var nog inte den sista orkanen vi upplever här i södern, säger Juan, höjer kepsen en aning, stryker svetten ur pannan och ser ut över havet.

En cyklist viner förbi bakom oss och väcker Juan ur stunden. Han hajar till lite, ler och återgår till familjen.

Cyklisten är redan långt borta när vi vänder oss om för att se vem det var, kanske var det Nicola Peters med det blå håret som skulle cykla genom hela södern. Om hon tagit sig längre än Monticello vill säga, människorn­a, maten och gästfrihet­en som södern bjuder på lockar ju till att vilja stanna, ofta och länge.

”Om man tittar noga så kan man se att det saknas träd. Alla höga, gamla träd sveptes bort i stormflode­n.”

 ??  ?? Navarre Beach Pier utanför Pensacola är en folklig strand med både turister och fiskare.
Navarre Beach Pier utanför Pensacola är en folklig strand med både turister och fiskare.
 ??  ?? I de franska kvarteren i New Orleans finns fantastisk­a byggnader i en spännande blandning av såväl färgsättni­ng som arkitektur.
I de franska kvarteren i New Orleans finns fantastisk­a byggnader i en spännande blandning av såväl färgsättni­ng som arkitektur.
 ??  ?? Studenten Kaitlyn Siegel och hunden Robin njuter av glass i soliga Savannah.
Studenten Kaitlyn Siegel och hunden Robin njuter av glass i soliga Savannah.
 ??  ?? Charleston är en vacker stad med bra shopping. Längs med King Street finns mode för alla smaker.
Charleston är en vacker stad med bra shopping. Längs med King Street finns mode för alla smaker.
 ??  ?? Längs med den eleganta huvudgatan Dauphin Street ligger Mobiles trendigast­e restaurang The Noble South.
Längs med den eleganta huvudgatan Dauphin Street ligger Mobiles trendigast­e restaurang The Noble South.
 ??  ?? Charleston är känd för sina historiska kvarter och sina gamla trähus som radar upp sig längs med strandprom­enaden.
Charleston är känd för sina historiska kvarter och sina gamla trähus som radar upp sig längs med strandprom­enaden.
 ??  ?? I Bayou La Batre bör du stanna om du vill smaka på riktig Alabama-BBQ.
I Bayou La Batre bör du stanna om du vill smaka på riktig Alabama-BBQ.
 ??  ?? Dauphin Island är en liten ö i Alabama där det finns flera fina stränder.
Dauphin Island är en liten ö i Alabama där det finns flera fina stränder.
 ??  ?? Att äta skaldjur längs med Gulfkusten är ett måste. Räkor med sötpotatis-fries och salsa är en favorit.
Att äta skaldjur längs med Gulfkusten är ett måste. Räkor med sötpotatis-fries och salsa är en favorit.
 ??  ?? Nicola Peters reser ensam på sin cykel. Hon startade i St. Augustine i Florida och ska under fyra månaders tid cykla hela vägen genom södern till den västra kusten och San Diego.
Nicola Peters reser ensam på sin cykel. Hon startade i St. Augustine i Florida och ska under fyra månaders tid cykla hela vägen genom södern till den västra kusten och San Diego.
 ??  ??
 ??  ?? Miramar Beach är en av många fina stränder längs med Gulfkusten.
Miramar Beach är en av många fina stränder längs med Gulfkusten.
 ??  ??
 ??  ?? New Orleans är en extraordin­är stad med mycket av allt. Enastående kök, excentrisk­a människor och ett levande musikliv.
New Orleans är en extraordin­är stad med mycket av allt. Enastående kök, excentrisk­a människor och ett levande musikliv.
 ??  ?? Den hippa restaurang­en Cowbell i New Orleans har en spännande meny med lokala råvaror.
Den hippa restaurang­en Cowbell i New Orleans har en spännande meny med lokala råvaror.
 ??  ?? Juan och Kandera Coburn och deras två döttrar kommer ifrån inlandet i Mississipp­i och tillbringa­r vårlovet i strandorte­n Biloxi.
Juan och Kandera Coburn och deras två döttrar kommer ifrån inlandet i Mississipp­i och tillbringa­r vårlovet i strandorte­n Biloxi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden