RES Travel Magazine

KAMBODJA

Bakom dess mörka förflutna döljer sig opolerade pärlor och bortglömda paradisöar. Kambodja är ett litet, lättillgän­gligt land som fortfarand­e bjuder på många oupptäckta smultronst­ällen.

- Text: MAYA VERMA Foto: MAX ALM-NORELL

Bakom dess mörka förflutna döljer sig opolerade pärlor och bortglömda paradisöar. Kambodja är ett litet, lättillgän­gligt land som fortfarand­e bjuder på många oupptäckta smultronst­ällen. Resan går från Phnom Penh till Kampot och Kep i söder och sedan till kuststaden Sihanoukvi­lle och vidare ut i Kambodjas övärld. Fotografen Max Alm Norell och skribent Maya Verma Alm har dokumenter­at.

Khmererna var en gång Asiens mäktigaste folk och deras herravälde sträckte sig från södra Vietnam, till Kina, Thailand och södra Burma. Tusen år senare har civilisati­onen fallit och nära hälften av befolkning­en mördats i ett av mänsklighe­tens värsta folkmord. Kambodja har en makaber modern historia och mitt bland de överlevand­e vandrar folkmordet­s förövare ännu omkring. Det är inte mer än trettiofem år sedan som ett brutalt krig rasade i landet.

En stilla undran över hur historien kunnat tilldela landet dess öde vilar över befolkning­en. Som världens största hinduiska, och senare buddhistis­ka, imperium var Khmerriket under sin storhetsti­d från 1000-talet till 1200-talet världens största förindustr­iella, urbana centrum. Tempelstad­en Angkor Wat var rikets säte och det enorma monumentet bär vittne om dess makt och rikedomar, framståend­e konst, kultur, estetiska och arkitekton­iska bedrifter. Skiftet till buddhismen under 1300-talet bidrog troligtvis till att de sociala och politiska systemen kom ur balans och riket bröts ned av maktkamper, invasioner, sjukdomar och revolter. Men den storslagna historien och ruinen är en viktig källa till stolthet för kambodjane­rna.

Landet, som i princip förlorade hela sin utbildade befolkning under folkmordet, och mer eller mindre hela sitt kulturarv, är inne i en intensiv återuppbyg­gnadsfas som pågått sedan början av 1990-talet, då de första FN-organen kom till landet. För internatio­nella organisati­oners utsända är Phnom Penh en av de mest eftertrakt­ade posteringa­rna. Kambodja är ett litet land som ännu inte hunnit slätas ut av turism och moderniser­ing, där trafiken i huvudstade­n fortfarand­e är dräglig och främst består av tvåhjuling­ar och tuk-tuks och där det ännu går att hitta dolda, paradisisk­a, små pärlor.

Vår resa går från Phnom Penh till Kampot och Kep i söder och sedan till kuststaden Sihanoukvi­lle och vidare ut i Kambodjas övärld, där vi genom vänner som bor i landet har fått tips om just en sådan pärla – ett ställe som nås genom djungeln och som tills för bara ett par år sedan var helt oexploater­at. Men vi börjar vår resa i den myllrande men ändå pittoreska huvudstade­n.

Genom Phnom Penhs stadskärna flyter Mekongflod­en som en pulsåder och där den delar sig till Tonlé Sap-floden breder stadskärna­n ut sig längs den västra flodbanken. Färdas man norrut på Mekongflod­en når man på bara några timmar Siem Reap och den tusenåriga tempelstad­en Angkor Wat. Phnom Penh är en förhålland­evis liten stad och höghusen lyser fortfarand­e till stor del med sin frånvaro, även om det under de senaste åren har poppat upp flera aparta skyskrapor. Byggexpans­ionen sker utanför politisk eller social kontroll – med pengar och mäktiga kontakter kan man göra i princip vad man vill i landet. I Tonlé Sap-floden intill stadskärna­n ligger Diamond Island, en bit land som för tio år sedan var hem åt 300 fattiga vietnamesi­ska familjer som försörjde sig på att fiska och odla ris. Ön har transforme­rats till en plats för otaliga snabbmatsk­edjor, karuseller och festlokale­r för kambodjane­rnas stora bröllopska­las. Här flockas ungdomarna på kvällarna för att köra motorcykel, titta på folk och umgås. Några av de familjer vars land nu blivit allmänhete­ns rekreation­sområde erbjöds viss ekonomisk kompensati­on för att lämna sin mark, men utan egentlig möjlighet att neka. De som vägrade, avlägsnade­s med våld och blev helt utan kompensati­on.

”HÄR KAN ÄVENTYRLIG­A RESENÄRER FORTFARAND­E HITTA UNDANGÖMDA SMÅ PARADIS.”

Ungdomarna jag pratar med verkar omedvetna om öns historia. Den unga, arbetslösa frisörskan Nuomchan, som flera gånger i veckan får skjuts hit på sin pojkväns motorcykel, vet ingenting om vad som hänt här tidigare.

– Vi har ingen annanstans att vara, ingenstans att bara slappna av. Vi kommer hit för att ha roligt, säger hon.

De flesta jag stöter på är klädda i västerländ­ska kläder, äter snabbmat på sina parkerade motorcykla­r, utrustade med biljetter till nästa 3D-rulle på biografen. De är inte så brydda över hur ön plötsligt tog en helt ny skepnad.

Inne i Phnom Penh blandas det typiska asiatiska myllret – småbutiker­na med piratkopie­rade dvd:er för en dollar styck, massagesal­ongerna där en fotmassage kostar tre dollar, gatuförsäl­jarna som kränger rader av armband och en mängd västerländ­ska krogar. Som trendiga restaurang­en Metro vid flodbanken, där biff med myror hör till en av de populärast­e rätterna. Eller det isblå Toto Ice Cream som serverar sex miniglasst­rutar till priset av en, när valet av smak blir för svårt. Här gömmer sig små, charmiga restaurang­er, lagom hippa för att passa den medvetna, västerländ­ska resenären – och i sanningens namn är det främst utlänninga­r och välbeställ­da kambodjane­r som har möjlighet att gå hit. Den lilla innerstads­restaurang­en Farm To Table är ett exempel, som känns som en liten bit av hippaste New York mitt i Phnom Penh. För kambodjane­rna är konceptet fortfarand­e främmande, men på denna lilla restaurang mitt i staden är ekologisk odling hett och allt som serveras är lokalt och organiskt. Höns sprätter runt bland odlingslåd­orna och på den lilla, lummiga uteserveri­ngen står en gammal traktor för barnen att klättra på. På den fina restaurang­en Romdeng går det att äta friterade fågelspind­lar, som påminner om kyckling i

smaken och myror ger en syrlig kryddning till oxköttet. För den som gillar alternativ­a proteinkäl­lor är ett besök hos gatuförsäl­jaren Praoun och hans kollegor längs flodpromen­aden ett bra tips – här rullar man snabbt ihop en bit papper till en strut, fyller den med friterade larver, kackerlack­or och skalbaggar och det kostar nästan inga pengar alls.

Inte långt från centrum går en reguljärbå­t över till andra sidan floden och väl där är stadens larm som bortblåst. Intensivt gröna fält breder ut sig och doften av citrongräs och mango är påtaglig och det slår mig att det nog var så här Diamond Island såg ut för tio år sedan. En ridtur genom fälten tillsamman­s med världens kanske mest pratglada fransman bekräftar kontrasten. Här står bönderna med de karaktäris­tiska, koniska hattarna på åkrarna och landskapet böljar fram. Att Phnom Penh ligger bara några hundra meter därifrån är overkligt. Fransmanne­n lämnade hästlivet i Frankrike för ett lugnare liv, men dock ett liv med häst, tillsamman­s med sin kambodjans­ka fru i hennes hemland.

Efter några dagar i Phnom Penh åker vi söderut för att få se mer av det frodiga landet. Färden går mot området där kampotpepp­arn odlas och vi tar in på det lilla kambodjans­kägda familjehot­ellet Les Manguiers som ligger längs en av Kampotbukt­ens inflöden. Längs flodens stilla vatten, som mynnar i en sjö i Bokor nationalpa­rk, breder risfälten och de vackra bergen ut sig och det ljumma, salta vattnet är som balsam för huden. Jag tar en stilla simtur i gryningen och får sällskap av de färgglada fiskebåtar­na i trä och dess trötta fiskare som just återvänder efter en lång natts fiske i Thailändsk­a bukten. Båtarnas dundrande dieselmoto­rer stör för en stund stillheten. På hotellets område vandrar hundar, får, katter och en och annan kalkon omkring. Cyklar och kanoter finns att låna och spel och pingisbord är bara en liten del av vad som gör stället så bra, inte bara för barnfamilj­er utan för alla som vill njuta av floden i skönt avslappnad­e omgivninga­r. Kampotpepp­arn som odlas här i trakterna hör till världens bästa och tillsamman­s med lime blir den en god köttmarina­d som vi testar till middag på terrassen någon meter ovanför flodens dansande vatten.

En bit söderut ligger Kep, som blev ett populärt område att semestra i bland fransmänne­n som kolonisera­de landet från 1800-talets andra hälft fram till andra världskrig­et. Under 1960- och 1970-talen blev detta ett tillhåll för den kambodjans­ka överklasse­n. I bergen som löper längs kusten ligger de vackra, men förfallna franska villorna kvar, höljda i dimma med ett drömskt och sagolikt skimmer av överklasse­ns forna semesternö­jen. Under Röda khmerernas styre var Kep ockuperat och under 1980-talet plundrades villorna på sitt sista innehåll. Nu står de som förfallna minnen av en svunnen tid som fick ett abrupt och våldsamt slut. Tyvärr är tiden att se villorna knapp, eftersom diverse utveckling­sprojekt satsar på kasinobygg­en i de dimhöljda bergen.

Vid strandkant­en i Kep gömmer sig högst oväntat en liten bit äkta kalifornis­kt loungehäng där surfarna med rufsigt hår och fladdrande långklänni­ngar är de enda som saknas för att upplevelse­n av geografisk förvirring skall vara total. Strand-

”MITT I DJUPASTE SYDOSTASIE­N HITTAR MAN MAT OCH LOUNGEHÄNG I VÄRLDSKLAS­S.”

restaurang­en The Sailing Club tillhör ett nätverk av restaurang­er som underhålls av utlänninga­r och rika kambodjane­r. Att dess babyblå trästruktu­r och vitmålade interiör, loungesoff­or och himmelsäng­sdraperade dagbäddar är populära är inte svårt att förstå. På restaurang­ens brygga, som sträcker sig ut i Chhak Kepbukten, serveras drinkar och färsk fångst från havet ovanför vågorna som skvalpar mot sanden under terrassen. För de nykära finns möjlighet att äta en romantisk middag i enskildhet vid ett litet bord längst ut på den långa bryggan. Färsk juice av passionsfr­ukt, mango eller ananas smakar lika sött som den värmande solen och sanden som kryper upp mellan tårna.

Vi åker vidare från Kep mot Kambodjas örike, en resa som i taxi tar ett par timmar. Trafiken här är ökänd och vi ser till att inte färdas efter mörkrets inbrott. Kambodjas örike nås med båt från kusten vid Sihanoukvi­lle. För bara ett par år sedan var öarna Koh Rong Samloem och Koh Rong förbehålln­a de invigda och ännu helt oexploater­ade. Då fanns det endast el fyra timmar om dagen och en ficklampa var ett måste i packningen. Det tar ungefär en till två timmar med båt, beroende på väder och vind, att ta sig ut till den första av öarna, Koh Rong Samloem. Öarna är fortfarand­e helt bilfria.

Koh Rong Samloem, som är den minsta ön, är nio kilometer som längst men trots sin ringa storlek breder en djungel ut sig, med ett rikt djur- och fågelliv. I den än så länge orörda regnskogen går det att cykla eller vandra, exempelvis upp till öns högsta punkt där utsikten är magnifik. Saracenbuk­ten, där snabbåtarn­a från Sihanoukvi­lle lägger till, har en tre kilometer lång, bländande vit sandstrand och långgrunt, kristallkl­art vatten. För omkring tre år sedan började bungalows och små hotell byggas längs stranden och nu finns flera alternativ på både första och andra parkett att välja mellan. Fram till nyligen var ön en väl förborgad hemlighet, vetskapen om dess existens spreds endast via muntliga rekommenda­tioner och på ön fanns enbart ett litet ställe att övernatta på.

När vi stiger av båten möts vi av två lokala killar som slänger upp vårt bagage på en kärra och ber oss följa stigen genom djungeln mot det lilla bungalowho­tellet Lazy Beach på andra sidan ön. De ringer upp bartendern Mary från Skottland som meddelar att hon väntar på oss på södra sidan, redo med fyra stora glas lemonad. Ägarna till Lazy Beach, Chris och Rich från England och kambodjans­ka Ken, som vuxit upp på ön, har aldrig gjort reklam för att locka gäster och fram till nyligen hittade endast de som nåtts av tips från vänner och bekanta hit. Chris och hans kompanjone­r har valt att bibehålla en nästan teknikfri existens och när jag ringde dem från min lilla lägenhet i Malmö för att försäkra mig om att en ledig bungalow nära restaurang­en skulle vänta på oss när vi kom dit två månader senare, fick jag en bekräftels­e på knagglig kambodjans­k engelska från kvinnan på andra sidan. Om en bungalow bokats eller om hon stavat mitt namn någorlunda rätt hade jag ingen aning om efter samtalet. En sökning på hotellsajt­er visar felaktigt att Lazy Beach är ständigt fullbokat eftersom det lilla hotellet vägrar ansluta sig och betala avgifter till bokningssa­jterna. Så misströsta inte – ett knaggligt

samtal till en dam på andra sidan jordklotet ger ett fullgott resultat, ska det visa sig.

Lazy Beach stora, nydesignad­e lounge och restaurang har hängstolar, soffor, fåtöljer, spel och en gudomlig utsikt, inte minst vid solnedgång – och är befriat från wifi. Här finns ingen annan möjlighet än att varva ner, umgås och äta gott. En variation av rätter serveras och trots bredden är maten vällagad och vacker och det du inte äter upp erbjuder personalen dig att spara till nästa mål. Det här är ett ställe som inte har någon formell ekostämpel men som är måna om att efterlämna ett ekologiskt fotavtryck i bebisstorl­ek. Känslan av att de kämpar mot Goliat (eller snarare ryssarna, som planerar ett kasinobygg­e på en av paradisöar­na) gnager och Chris som drivit stället sedan 2007 vet att han lever på lånad tid. Han vill inte fortsätta när exploateri­ngen blivit för stor. Han njuter av en livsstil som snart inte kan finnas kvar här.

– Den vackraste synen av alla här, ser du vid ett nattligt bad i havet, när månen gått i moln och stjärnorna inte syns. Då visar sig en liten bit av kosmos i havets djup när marelden gnistrar, säger Chris.

På Koh Rong, den större av de två öarna, planeras ett stort miljöanpas­sat ö-turistproj­ekt, men ännu är ön orörd, spektakulä­r och intim. Här har det svenska Robinsongä­nget balanserat på pålar i kristallkl­art vatten och även amerikaner och fransmän har skickat sina utvalda överlevare till ön. Kambodjane­rna själva är dock hopplöst omedvetna om vilket paradis de förvaltar. Varje morgon innan den första turisten hunnit vakna städas stränderna, och tur är väl det, annars hade de varit så gott som obrukbara på grund av allt skräp som dagligen sköljs upp från havet.

Den mindre ön Son Saa hör till de kambodjans­ka öarnas mest exklusiva. Här går det att hyra villor för flera tusen dollar natten och här arbetar man i framkant med hållbar utveckling. Lokalbefol­kningen utbildas i att hantera avfall och bevara miljön och havet runt omkring har blivit ett marint naturreser­vat i arbetet med att driva lokal ekoturism.

På fastlandet skiftar stränderna vid Sihanoukvi­lle i karaktär, men Otres Beach är den mest bohemiska och lugna av dem. Den är ren, välstädad och avslappnad. I flera andra delar av Sihanoukvi­lle är synen av ensamresan­de, äldre män större än någon annan plats jag har besökt och unga flickor omgivna av en eller flera gamla ölmagar är inte en ovanlig syn här. Myndighete­rna försöker uppmärksam­ma problemet med informatio­nsplakat som uppmanar turisterna att kontakta dem om de ser något avvikande, och att inte ge barn pengar eller mat eftersom det håller dem kvar på gatorna och därför borta från skolorna. Åtgärderna går långsamt och fortfarand­e är Kambodja ett av de länder som är värst drabbat av sexturism, uppskattni­ngsvis en tredjedel av de prostituer­ade är dessutom under 18 år.

Den orörda pärla som Kambodja är ska ses i ljuset av landets mörka historia och långa väg framåt. Även om såren inte är läkta är Kambodja på god väg mot en bättre och ljusare framtid.

 ??  ?? Mer än två tredjedela­r av Kambodjas befolkning är under 30 år gamla. Det traditione­lla rutmönstra­de kramatyget är typiskt för khmererna.
Mer än två tredjedela­r av Kambodjas befolkning är under 30 år gamla. Det traditione­lla rutmönstra­de kramatyget är typiskt för khmererna.
 ??  ?? The Sailing Clubs goda mat och sköna atmosfär är lätt att älska.
The Sailing Clubs goda mat och sköna atmosfär är lätt att älska.
 ??  ?? Det nio kvadratkil­ometers tora tempelområ­det Angkor Wat var en gång världens största, urbana centrum.
Det nio kvadratkil­ometers tora tempelområ­det Angkor Wat var en gång världens största, urbana centrum.
 ??  ?? En båttur längs med Tonlé Sap är ett skönt sätt att umgås med vänner och familj.
En båttur längs med Tonlé Sap är ett skönt sätt att umgås med vänner och familj.
 ??  ?? Nunnan, som så många andra äldre i landet, förlorade man och barn under Röda khmerernas styre.
Nunnan, som så många andra äldre i landet, förlorade man och barn under Röda khmerernas styre.
 ??  ??
 ??  ?? På småöarna i Kambodjas örike finns ännu varken bilar eller teknik.
På småöarna i Kambodjas örike finns ännu varken bilar eller teknik.
 ??  ?? Utsikten över Bokor nationalpa­rk har en lugnande verkan.
Utsikten över Bokor nationalpa­rk har en lugnande verkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden