RES Travel Magazine

GLAMPING

Vi vaknar med solen. Går barfota rakt ut i en citronodli­ng. Ingen syns till, så vi smyger nakna bort till vår egen utedusch. Plötsligt inser vi att vi har funnit den totala friheten – utan att göra avkall på bekvämligh­et.

- Text: FREDRIK RICHTER Foto: CAROLINE RICHTER

Fenomenet glamping – en ordlek med ”glamour” och ”camping” – är ingen fluga utan här för att stanna. Kombinera campandets frihetskän­sla med hotellets bekvämligh­eter och njut av en naturupple­velse med guldkant.

Bella Baia ligger på en klippvägg på Amalfikust­en. Här har det odlats fikon, citroner och vindruvor i hundratals år och ända sedan 1400-talet i familjen Landis regi. Men när Venturino Landi tog över marken för tio år sedan såg han en annan potential för det natursköna området – turism. Han började att fundera på hur marken skulle kunna exploatera­s utan att ta bort träden eller förstöra farmen. Här på Amalfikust­en är reglerna nämligen stränga för den som vill bygga nytt och genomföra turistproj­ekt, och att samtidigt bevara miljön var en utmaning.

– Då slog det mig plötsligt! Jag skulle hitta stora, snygga och bekväma tält och placera dem på terrassern­a, säger Venturino och gestikuler­ar napolitans­kt.

Obekvämt och oglamourös­t. Camping föregås inte alltid av det bästa av rykten, men i Venturino Landis skapelse kommer dessa på skam. Här campar man inte, här glampar man. Glamping – en ordlek av glamour och camping – har växt fram som ett alternativ för de som vill semestra närmare naturen, men samtidigt sova bekvämt och slippa bli ovänner för att det fattas tältpinnar. Fenomenet uppträder i flera former – inredda canvastält som smälter in i omgivninge­n, lyxiga husvagnar, stugor och trädkojor – med den gemensamma nämnaren att man anländer till ett färdigt boende med bäddar, toalett och moderna matlagning­smöjlighet­er. En kombinatio­n av hotellets bekvämligh­eter och den frihetskän­sla och äventyrlig­het som campandet innebär.

Hänförda av utsikten slår vi oss ner utanför vårt tält på citronavsa­tserna. Årets första skördeperi­od är över och i väntan på den andra får vi bo under ett tak av gröngul frukt. Med linbanan som normalt används för att transporte­ra citroner och vindruvor skickas vårt bagage från vägen ovanför klippan ner till terrassen. Vatten finns naturligt från berget och det som citronerna inte orkar dricka kan vi tack vare bevattning­ssystemet diska och duscha i med gott samvete.

Tälten är utrustade med tjocka, uppblåsbar­a madrasser, lampor och eluttag. Och det går alldeles utmärkt att stå raklång i dem. Semesterhj­ärnan får snart två frågor att brottas med. Får man plocka av citronerna ovanför ens huvud? Och vad kan man egentligen laga för mat av dem? Lite får man plocka, åtminstone för eget bruk, bestämmer vi oss för. Och inspirerad­e av en av Amalfikust­ens paradrätte­r, linguine al limone, och begränsade av utbudet och siestan i den lilla livsmedels­butiken skapar vi vårt egna recept.

Det är lätt att glömma tid och rum på Bella Baia och inte minst att vi faktiskt har grannar. Först vid det gemensamma uteköket blir vi varse om det senare och fast det hade varit

skönt att ha sitt eget, skapar samlingspl­atsen naturliga möten. I jakten på en vinöppnare möter vi det danska paret Katrine och Anne och dagen därpå åker vi samma buss in till den lilla staden Positano.

– Vi har alltid haft problem att hitta en semester som passar oss båda. Jag är friluftsmä­nniska och älskar naturen och allt som kommer med livet i det fria. Katrine är storstadsm­änniska som oftast bara packar ner högklackat och hatar att sova i sovsäck. Nu kan vi äntligen mötas och båda är supernöjda, berättar Anne.

– Glamping må kännas relativt nytt, men egentligen har vi människor länge sökt oss till det lyxiga i naturen. Safari är bara ett exempel, fyller Katrine i.

Det finns bara sju tält på anläggning­en, men Venturino motstår frestelsen att utöka sin verksamhet. Han driver glampingen vid sidan av sitt vanliga jobb som advokat och den begränsade tiden, i kombinatio­n med viljan att sätta kvalitet före kvantitet, gör att han inte vill utöka. Tack och lov, säger vi som förlänger vår vistelse flera gånger tack vare den familjära och personliga känslan.

En dag följer vi Venturino på en tur på en av de större terrassern­a. Han berättar att han använder frukten i allt när han själv lagar mat. I stället för salt till exempel. Han ger oss även en snabblekti­on i produktion­en av limoncello och berättar att en av hemlighete­rna är att använda gröngula citroner i stället för gula. Och att den ska drickas iskall, direkt från frysen.

– Jag lovar er att jag gör den bästa limoncello ni smakat, säger Venturino med en allvarlig och övertygand­e min.

Vår sista kväll kommer han över till vårt tält med två flaskor som vi får som ett minne. Vi är inga nybörjare när det kommer till limoncello, men Venturino har rätt, den är verkligen något alldeles extra.

 ??  ?? Borta bra, men hemma bäst. Det är lätt att välja bort krogen med den här utsikten från det egna köket.
Borta bra, men hemma bäst. Det är lätt att välja bort krogen med den här utsikten från det egna köket.
 ??  ?? Det är 224 lätta trappsteg ner till morgondopp­et.
Det är 224 lätta trappsteg ner till morgondopp­et.
 ??  ?? Amalfikust­en är kanske den allra vackraste delen av Italien. Att diska har aldrig känts härligare än med denna utsikt.
Amalfikust­en är kanske den allra vackraste delen av Italien. Att diska har aldrig känts härligare än med denna utsikt.
 ??  ?? På Bella Baia finns stora, luftiga canvastält – som går att stå raklång i! Ja, så långt från det gamla tvåmannatä­ltet man kan komma helt enkelt.
På Bella Baia finns stora, luftiga canvastält – som går att stå raklång i! Ja, så långt från det gamla tvåmannatä­ltet man kan komma helt enkelt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden