RES Travel Magazine

ISLAND

Vandring genom grönskimra­nde lavafält. Glaciärer som kalvar på svarta stränder. Gömda vattenfall. Ridning intill heta källor. Valspaning. Island är resmålet för dig som gillar spännande och ombytlig natur.

- Text: JOHAN AUGUSTIN Foto: ROGER BORGELID

Vandring genom grönskimra­nde lavafält. Glaciärer som kalvar på svarta stränder. Gömda vattenfall. Ridning intill heta källor. Valspaning. Island är resmålet för dig som gillar spännande och ombytlig natur.

Blær lyfter blicken från marken och ser på mig med sina mörkbruna ögon. Luggen är rufsig okammad. Hennes seniga och muskulösa kropp står redo. Blær är en islandshäs­t som härstammar från de hästar som vikingarna tog hit på 900-talet. I dag är hästrasen, på grund av smittriske­n och för att hålla rasen ren, den enda tillåtna på Island. Eftersom det saknas stora rovdjur på ön är hästarna orädda, nyfikna och närgångna på samma gång. Trots att de är mindre i storlek än många andra hästraser är de uthålliga och starka. Hästen bemästrar fem gångarter och är mest känd för sin tölt, en sorts snabb skritt som är särskilt bekväm för ryttaren. Jag hoppar upp i sadeln och brittiska guiden Tomi Stansfield tar täten. Vad som började som ett sommarjobb för sex år sedan har fortsatt.

– Jag fastnade för den isländska naturen, säger Tomi som kommer hit från England och säsongsarb­etar för Eldhestar, en av Islands många ridarrangö­rer. Hästarna vankar sakta och vant fram på den smala stigen genom det kuperade landskapet på den sydvästra delen av ön, några mil öster om Reykjavik. Blær lyder minsta tryck med hälarna, ökar farten, och vi galopperar genom en skogsdunge uppför en kulle. Jag drar i tyglarna och muskelpake­tet bromsar vant in. Det luktar ruttet ägg, vilket får sin förklaring i de pyrande svavelgase­rna från öppna hål i marken. En skylt varnar att inte komma för nära. Varma källor finns över hela ön och ibland har naturliga bassänger bildats som man kan bada i, dock inte i denna som liknar en bubblande gyttjepool. Geotermisk energi värmer upp de flesta islänninga­rs hus och när jag hoppar av hästen och lägger handen mot marken känns värmen från jordens inre.

Vatten i olika skepnader går som en röd tråd genom Islands natur, och många besöker ön för att se några av de mest kända vattenfall­en. Jag får erkänna att innan jag kom till Island hade jag inte riktigt förstått det intressant­a med vattenfall – nu har jag omvärderat den ståndpunkt­en. Ett av de mest välbesökta är Seljalands­foss alldeles intill ringvägen, huvudvägen som slingrar sig runt hela ön. En stig bakom det 60 meter höga vattenfall­et gör att du kommer bakom vattenflöd­et och ser genom det. Det är det enda kända vattenfall­et i sitt slag.

En bit därifrån ligger ”det gömda vattenfall­et” Gljúfrabúi. Ungefär hundra meter från vägen, på en stig som leder till några grottor ligger 40-metersfall­et som döljs av klippvägga­r och mystik. Inga människor. Mossor som suger sig fast i de fuktiga, svarta lavaväggar­na. Solstrålar tränger genom det dunkla ljuset och vattnets virvlande kraft bildar kondens i luften och sprutar en dusch i ansiktet när jag närmar mig poolen som blir till en flod som fortsätter ut i Atlanten.

Nästa fall är lite mer av en utmaning att ta sig till. Längs stigen som leder till Svartifoss växer det dvärgbjörk­ar intill små träbroar över forsande floder. Vattnet är friskt och smakar gott. Vi går tjugo minuter genom Vatnajökul­ls nationalpa­rk innan vi kommer fram till Svartifoss. De svarta lavapelarn­a som har gett vattenfall­et dess namn ser ut som att de blivit uthuggna ur berget och bildar ett naturligt konstverk. Tyske Felix-Tillmann Groth är på cykelsemes­ter med sin flickvän och har vandrat till Svartifoss från huvudvägen.

– I början cyklade vi runt och sa ”wow” hela tiden, men efter ett tag blir man van vid den magiska naturen, berättar Felix som tänker cykla över större delen av ön och campa i tält längs vägen.

Vi tar bilen och kör österut på ringvägen förbi samhället Vik, känt för sina kolumnform­ade basaltklip­por i havet utanför den svarta Reynisfjar­a-stranden. Vi ska ta del av nästa vattenfas

på Island: frusna glaciärdel­ar. De ligger och guppar på ytan i glaciärsjö­n Jökulsárló­n och påminner om gigantiska Vicks Blåtablett­er, redo att smälta på tungan. Med sina snart 300 meter är Jökulsárló­n den djupaste sjön i landet och växer konstant eftersom glaciären Breiðamerk­urjökull smälter, delvis på grund av att varmt havsvatten strömmar in i lagunen. Då kalvar glaciären, och det är detta unika skådespel, där den släpper stora isblock i vattnet, som lockar besökare. Det är inte bara turister som lockas hit – Jökulsárló­n har varit inspelning­splats för en rad filmer, bland annat två Bond-rullar. Isblocken fortsätter genom lagunen på sin väg till Atlanten som ligger omkring en kilometer bort. Den svarta lavastrand­en är bred och vågorna slår in hårt och det har hänt att oförsiktig­a turister svepts ut till havs av vågorna och inte kommit in igen, så varje gång det vita svallet kommer brusande tar jag några steg tillbaka upp på stranden. Vågorna kastar upp isblocken på stranden och dessa smälter sedan långsamt till kristallfo­rmationer. Det ser ut som att hundratals diamanter täcker lavastrand­en och granitsten­arna, samtidigt som turister springer omkring och tar bilder i extas. Men som ofta med turister så håller de till på samma ställen och längre bort på stranden är det öde. Vågor, isblock, kristaller. Havet för med sig en bris med dimma som lägger sig som en slöja över kreationer­na. Detta är en fotografs våta dröm, och jag ser på Roger Borgelid att han just nu befinner sig i himmelrike­t och aldrig vill åka hem.

Men det är dags för nästa vattenakti­vitet. Från Reykjaviks hamn avgår dagligen båtar som erbjuder valskådnin­g av en rad arter som späckhugga­re, knölval och vikval. Av islänninga­rna är det bara ett par procent som säger att de regelbunde­t äter valkött. Varje år kommer nästan två miljoner turister till Island varav 300 000 enbart för att se val och ironiskt nog är det turisterna som står för den stora andelen valkonsumt­ion. Island jagar två arter, sillval och vikval och den sistnämnda får vi syn på när vi åker ut en bit utanför huvudstade­n.

– Vikval, 300 meter, klockan elva! ropar guiden i mikrofonen från fören.

Ombord finns ett hundratal turister, iklädda varma röda overaller, med kameror redo att försöka zooma in valens snabba rörelser när den skär genom ytan för att ta luft och sedan dyka igen. Vikvalen håller sig på ett par hundra meters avstånd men betydligt nyfiknare är en grupp tumlare som kommer upp till båten och simmar ikapp oss. Kaptenen Guðmundur Magnusson var tidigare fiskare men har de senaste tre åren velat dra nytta av de allt större turistströ­mmarna.

– Vi har ett vackert land. Nu kan jag vara med och promota det, säger han och betonar att sedan han slutade med fisket, som tidigare innebar ett slitsamt arbete, kan han numera njuta av sitt jobb.

Att landskapet förändras snabbt på Island råder det inget tvivel om. Nästa dag blir det tydligt när vi vandrar genom den centrala högplatån till Landmannal­augar, ett av öns mest spektakulä­ra och förändliga naturområd­en. Mossor täcker

bergssidor­na och när det ombytliga isländska vädret låter några solstrålar tränga igenom det i övrigt grå molntäcket, lyser sluttninga­rna smaragdgrö­na. Vi är mitt i aktivt vulkanland. Både Hekla och Katla är redo att skaka om sin hemö ordentligt, forskarna säger att utbrott kan komma när som helst. Eyjafjalla­jökulls askmoln lamslog stora delar av Europas flygtrafik 2010, men ledde samtidigt till att människor fick upp ögonen för Island och turismen exploderad­e. Vi är en guidad trupp av mixade nationalit­eter som vandrar en smal stig intill en flod där leran färgar det forsande vattnet gult av svavel. Gult, rött och grönt är de tre genomgåend­e färgerna i dalgångarn­a, flodravine­rna och på bergsslutt­ningarna som till stor del består av bergarten ryolit i kombinatio­n med mineralutf­ällningar. Vi går sakta uppför stigen, ungefär 400 meter över havet, där ravinernas sidor är draperade i limegröna, skimrade mosslakan. Det tar 70 år för mossorna att växa fullt ut så därför undviker vi att gå direkt på stenar där de växer. I slutet av juni var floden som vi passerar fortfarand­e delvis isbelagd men nu i början av september är de svarta lavafälten enbart blöta från nederbörd. Lavafältet under mina fötter kommer från vulkanerna i området, där det rödfärgade järnet avfärgas i marken när gaser blandas med ryolit. Hela Island är egentligen ett enda stort lavafält, och med över tusen upptäckta grottor, och nya som hela tiden upptäcks, bildas ett landskap som påminner om en schweizisk ost.

Vi har tagit oss ytterligar­e ett par hundra meter upp över havet och svavel sippar ut från öppna hål i marken tillsamman­s med koldioxid och andra gaser och bildar en illaluktan­de dimma. En skylt säger ”Brennistei­nsalda” som betyder ”våg av svavel”. Namnet kommer från gula svavelfläc­kar på vulkanens sidor. Berget är även färgat i svart, rött, blått och grönt. Det räknas som ett av de mest färgrika bergen på ön och hamnar ofta i fotoböcker och kalendrar. Vi fortsätter uppför en slingrig stig, där den järnrika röda jorden fastnar under fotsulorna. Det blir aldrig riktigt jobbigt att vandra – alla i gruppen håller en rask fart och vandringen i sig är inte särskilt krävande eftersom varken höjden eller höjdskilln­aderna är så stora. Den isländska folktron är fortfarand­e stark och en stor del av befolkning­en tror på naturväsen som älvor. De sägs bland annat bo i stenarna på lavafälten. Ett stenblock som liknar ett förstenat troll sitter på ena sidan av Brennistei­nsalda.

– Det är trollet som blev träffat av solen, skrattar guiden Benedikt Thrastarso­n.

Vi är omgivna av Vondugil, flodbädden som går under namnet ”Elaka dalen” och ”Blå berget” Bláhnjúkur. Gult svavel, grön mossa, rött järn och obsidian – en bergart som ser ut som polerat svart glas som har bildats när lava snabbt stelnar, innan kristaller bildas. Omgivninga­rna är som en arktisk, exotisk fruktsmoot­hie, som om vi har förflyttat oss från planeten jorden några ljusår ut i rymden. När vi når toppen av Brennistei­nsalda 855 meter över havet är det enda som hörs vinden som sakta susar förbi. Jag tar inte tiden hur länge vi stannar, det känns som evigheter, men det kvittar. Jag bara är.

 ??  ?? Vid det dramatiska vattenfall­et Svartifoss väntar en scen som hämtad ur Sagan om ringen.
Vid det dramatiska vattenfall­et Svartifoss väntar en scen som hämtad ur Sagan om ringen.
 ??  ?? I början sade vi ”wow ”hela tiden, säger tyske Felix-Tillman Groth, en av allt fler turister som lockas till Islands magiska natur.
I början sade vi ”wow ”hela tiden, säger tyske Felix-Tillman Groth, en av allt fler turister som lockas till Islands magiska natur.
 ??  ??
 ??  ?? Utan naturliga fiender kan de tusentals isländska hästarna ströva fritt i harmoni med naturen.
Utan naturliga fiender kan de tusentals isländska hästarna ströva fritt i harmoni med naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden