RES Travel Magazine

MÅNADENS RESENÄR

Möt Olivia Kiwanuka, expedition­släkare som ständigt befinner sig på resande fot. Här ger hon dig sina bästa tips till vad du ska tänka på ute i vildmarken.

-

Ha med ett första hjälpen-kit (som du vet hur du använder)

– Ska du ha en enda sak med dig: tryckförba­nd! Men annars: tänk på bredden så att du har täckning för både vanliga skador och farliga skador. Vanligt är sårskador och skavsår. Farligt är större blödningar eller att du råkar ut för ett benbrott. Om du får höjdsjuka:

– Vid mildare form av höjdsjuka: stanna på stället och se var det tar vägen. De flesta blir bra inom en till två dagar på samma höjd. Har du riktigt svår huvudvärk med illamående och yrsel är enda behandling­en att gå ner. Att tänka på om du måste uppsöka sjukhus utomlands:

– Se till att allt blir dokumenter­at och att du får med dig papper hem på vad som är gjort. Blir det komplikati­oner hemma är det annars svårt för läkarna på hemmaplan att veta vad som har gjorts eller hur man har resonerat i akutskeend­et.

Om du tar läkemedel: skriv upp det generiska namnet. Skriv inte bara ”Alvedon” utan i sådana fall paracetamo­l eftersom mediciner ofta inte heter samma sak i andra länder.

Och sist men inte minst: se till att ha en försäkring som täcker det du ska göra.

Aktuell med: Boken Vildmarksm­edicin– första hjälpen och sjukvård på tur och expedition (Calazo Förlag).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden