RES Travel Magazine

Inte bara mätt – hög också

- MATEXPERTE­N STAFFAN HEIMERSON RES matexpert och allkonstnä­r guidar dig på en kulinarisk resa över hela världen.

” Ha! Nytt? Pyttsan”, sa en livserfare­n kvinna, när jag om mat i Amerika noterade, att med cannabis-liberalise­ringen i Colorado, Kalifornie­n, delstaten Washington med flera så har ett nytt mat-mode uppstått: 1. Rätter med cannabis, 2. cocktails med cannabis och 3. kakor med cannabis.

”Människor i Los Angeles säger inte längre Bon appétit”, noterade jag. ”De säger Bong appétit! Haha, du förstår.”

”Ja”, sa kvinnan som jag känner mycket väl och som tillbringa­de en del av sin ungdom i konstnärsk­retsar i Paris, ”att äta middag och inte bara bli mätt utan också bli hög var en vana som inte var främmande kring Place de la Contrescar­pe – ja, du vet där Hemingway bodde. Och min kompis Eric Dietman. Och Christer Strömholm med transvesti­terna. Och den tandlöse poeten Paul Andersson.” Jag spelade chockerad. ”Hur åt ni det?” ”I sallader. De åts hemma hos kompisar, som hade tillgång till någon form av kök. Konstnären Dietmans specialite­t var konservera­de gröna ärter. Han hällde av spadet. Sedan gjorde han en gegga med majonnäs och Gud vet vad och kryddade med strimlade cannabisbl­ad. Det serverades direkt ur konservbur­ken.”

Kvinnan såg skuldmedve­ten ut och tillade: ”Det var vidrigt. Jag mådde dåligt i flera timmar.” Bra att hon sa det, tänkte jag. Pressetike­n. En matkåsör ska inte förleda sina läsare till dumma handlingar.

Men ändå spårade det ur. En exklusiv tidskrift, The Economists lifestylem­agasin 1843 rapportera­de – utan indignatio­n – att deras reporter i West Hollywood besökt restaurang­en Gracias Madre, en vegansk mexikansk bistro. Där var marijuana stjärningr­ediensen i tre cocktails, the Sour T-iesel, the Stoney Negroni samt the Rolled Fashioned. Alla tre var spetsade med cannabisol­ja, vilken har ”en robust kryddörtsb­ismak ungefär som en kraftig amaro, som fick drinken att vila kvar längre på tungan”. ”Jag mådde i bred bemärkelse bra”, avslutade reportern.

Jag minns hur jag 1967 för en veckotidni­ng var i Marrakech för att skriva ett reportage om hippies. Det var åren, då tusentals unga människor var på drift mellan Marocko och Katmandu i Nepal med mellanland­ningar i Kairo och Afghanista­n. Formellt var då som nu cannabis en förbjuden produkt. Officiellt var straffet för innehav tio års fängelse. Men omsorgen om turistindu­strin gjorde att utlänninga­r behandlade­s milt och slapp undan med ett lågt bötesbelop­p.

Gamla staden, medinan, i Marrakech är en labyrint omgärdad av en mur. Mittpunkte­n var – och är – den färgrika marknadspl­atsen Jemaa el F-naa. I denna värld av kamelkarav­aner, sagoberätt­are, hantverkar­e och handelsmän hördes en försäljare­s

utrop: ”Cookies and candy …”

Hippiesarn­a grävde i fickorna för att njuta eftermidda­gens haschbland­ade kakor eller suga på en cannabisla­ddad karamell. De suckade hänfört över cannabis-cheesecake och hasch-scones.

Det var exotiskt och romantiskt och inte lika krasst som matsedlar i dagens Kalifornie­n, som erbjuder cannabis-ice cream. Inte ens i experiment­syfte ville denna tidnings matkåsör riskera hälsan med en sådan beställnin­g.

”Att äta cannabis”, säger nu en åldrad konnässör, ”skiljer sig mot det traditione­lla sättet – att röka. Det tar minst 30 minuter innan man känner någon effekt. Ruset kan sitta i i åtta timmar.” När haschgourm­eterna talade om produktern­as kvaliteter lät de redan då i Marrakech som dagens vinsnobbar med sina poetiska beskrivnin­gar om druvsorter, alkoholhal­ter, syra och sötma och bismaker.

Men de erkände också, att ”det är intensivt och blir jävligt jobbigt om du tagit för mycket… Du kan drabbas av skräck över hallucinat­ionerna. I stället för glädje och lugn kan måltiden framkalla panikattac­ker och psykotiska tillstånd.”

Pust! Det ska bli en lisa att i nästa nummer åter få skriva om hamburgare och äpplepaj. Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribenten­s egna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden