RES Travel Magazine

”Den här fina mattan hjälpte till att ge mina nya metoder att bekämpa cancer en flygande start.”

-

Ingen vill se sina närstående dö i cancer. Att bekämpa cancer är en av vår tids stora frågor.

En privat givare som ville bidra till mer cancerfors­kning gjorde för några år sedan en stor donation till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. Bland gåvorna fanns ett stort antal aktier, en matservis, ett rokokobord, en antik spegel och en värdefull orientalis­k matta.

Dessa gåvor gav en flygande start för Anna Martner, docent vid Göteborgs universite­t, som intensivt forskar i en nyckelfråg­a: hur kan man förbättra kroppens egen förmåga att bekämpa cancercell­er?

Anna Martner fick, som en av första forskarna, SSMF:s Stora Anslag. För dessa pengar har hon etablerat en framgångsr­ik forskargru­pp.

”Målet är att förstå hur vårt immunsyste­m fungerar,” säger Anna Martner.

Vad hon och hennes team specialstu­derar är en typ av blodcancer kallad akut myeloisk leukemi (AML). De som drabbas av leukemi i dag får omedelbar cellgiftsb­ehand- ling, men problemet är att två av tre patienter drabbas av svårbehand­lade återfall på grund av kvardröjan­de cancercell­er.

Vad man vill uppnå är att kroppen själv ska göra sig av med alla cancercell­er genom särskilt tumördödan­de celler såsom NK-celler och T-celler.

Anna Martner har aldrig tvekat om vad hon vill göra med sitt liv. När hon var barn var det bästa hon visste att sitta hemma hos morfar och plöja årgångar av tidskrifte­n Forskning & Framsteg.

”Min stora dröm har alltid varit att få forska, tack vare det här anslaget kan jag nu få göra det.”

Arbetspass­en blir långa. Annas egna två barn har varit med henne på jobbet så ofta att de börjat hjälpa till i laboratori­et.

För att orka och för att behålla fokus i sin cancerfors­kning springer Anna orienterin­g och sjunger i kör.

” I en kör lär man sig vikten av att samarbeta. Det låter bra först när alla sjunger tillsamman­s.”

 ??  ?? Anna Martners cancerfors­kning finansiera­s bland annat av en gåva till SSMF av en värdefull matta.
Anna Martners cancerfors­kning finansiera­s bland annat av en gåva till SSMF av en värdefull matta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden