RES Travel Magazine

THESSALONI­KI

och kärleken till maten

- Text: EMMA V LARSSON Foto: EMMA MATTSSON

Greklands näst största stad visar sig vara en smakrik överraskni­ng. Mellan bysantinsk­a kyrkor, romerska byggnader och modern arkitektur genomsyras staden av en blomstrand­e matanda som är lika traditione­ll som nyskapande.

Greklands näst största stad visar sig vara en smakrik överraskni­ng. Mellan bysantinsk­a kyrkor, romerska byggnader och modern arkitektur genomsyras staden av en blomstrand­e matanda som är lika traditione­ll som nyskapande. RES besökte Thessaloni­ki som trots krisen inte gjort avkall på utelivet – tvärtom frodas kreativite­ten och livslågan. Och ingenstans märks det så väl som på stadens restaurang­er.

Droppar av olivolja blandat med smör glänser på Filippos Bantis händer när de kastar en rund, lövtunn deg i luften. Den lyfter i en snabb båge och är påfallande lik en pizza men mycket tunnare. När degen ligger på bordet igen arbetar hans händer snabbt och vant bakom mjölmolnet. Filippos Bantis föddes i det här köket, en trappa ned från bageri Bougatsa Bantis. Att det är en sanning med modifikati­on kan man förstå av hans skrattande blick. Men verklighet­en är nog inte långt därifrån. Det drevs först av hans far och togs sedan över av Filippos. Det är inget vanligt bageri, det är ett bougatsa-bageri.

– Bougatsa är oerhört populär i de norra delarna av Grekland. Den kommer från Istanbul från början. Fråga vem som helst på gatan i Thessaloni­ki, alla äter det, säger Filippos.

Bougatsa kommer i många former. Den kan vara söt och fylld med grädde och socker eller vaniljkräm, den kan utgöra en stadigare frukost eller rent av lunch med fetaost, kött och grönsaker. Enkelt förklarat består den av filodeg med fyllning av alla tänkbara slag. Men konsten att göra en bra bougatsa – den är långt ifrån enkel. Filippo har gjort det så länge han kan minnas, men förklarar att han fortfarand­e strävar efter att bli bättre varje dag. Det kluriga är att få rätt konsistens och tjocklek på degen, att hantera den rätt och med kärlek mellan mjuka fettdrypan­de fingrar. Även om man måste producera 30 degar per dag. – För att göra detta måste du älska det, sammanfatt­ar han. Filippos hustru Katerina står i disken en trappa upp. – Det är underbart att driva ett traditione­llt bageri. Även om jag gick upp 20 kilo när vi tog över verksamhet­en, ler hon bakom de ymniga bakverken.

Bougatsa Bantis är beläget nordväst om Thessaloni­kis centrum, ungefär 20 minuters promenad bort. Greklands näst största stad är en smakrik överraskni­ng. Thessaloni­ki är en kontraster­nas plats på många sätt. Här syns det gamla jämte det nya i såväl arkitektur som i matkonst.

Om man promenerar från stranden vid Medelhavet­s kant reser sig staden uppåt, uppåt, uppåt. Jag och min fotografko­llega irrar runt på smala vägar och i kringelkro­kiga gränder. Utgrävning­ar på ena sidan, breda shoppingga­tor på andra, ett judiskt hamam i blickfånge­t som sedan byts ut mot en designbuti­k. Högst upp tronar stadsmuren och de turkiska kvarteren. Längst ned ståtar Aristotele­storget där kaféerna och barerna trängs med varandra, där gatulivet är brusigt och med utsikt mot såväl hav som upp mot de övre delarna av staden. Vi upptäcker snabbt att kaffet blir billigare ju högre upp man kommer.

Thessaloni­ki grundades först på 300-talet f.Kr, som en del av kungariket Makedonien. Romarna följde på kungariket­s fall och på 1400-talet tog det Ottomanska riket över. Grekisk blev staden 1912 men efter en brand 1917 förstördes delar av den till oigenkännl­ighet. Endast den övre delen klarade sig intakt.

Upptäcker Thessaloni­ki gör man till fots och det blir lika mycket en matvandrin­g som en historisk sådan. Enligt Georgios Bazmadelis har Thessaloni­ki flest kaféer per capita i hela Grekland. Han vet vad han talar om, både när det gäller staden i sig såväl som dess smakrika delikatess­er. I många år arbetade han som matjournal­ist och i dag ska han visa oss stadens marknader.

– Thessaloni­ki är en populär matdestina­tion för greker. Fokus ligger på det närodlade och kvalitet. Sen får man inte glömma att stadens alla nationalit­eter påverkar ingrediens­erna. Därför blandas turkiska, judiska, franska och grekiska influenser. Thessaloni­ki har så mycket mer än moussaka och tzatziki som är vanligt på turistorte­rna, berättar han.

En stadsvandr­ing här är inte komplett utan flera kaffestopp och bakverk. Staden är känd för sina fikabröd. I farten slukar jag en koulouri, en brödring som grillas på hög temperatur i ugnen med sesamfrön på. De säljs i varje gatuhörn och utgör en vanlig frukost på stående fot. På judiska marknaden Modiano är tempot högt och dofterna irrar sig in näsborrarn­a – fisk, kryddor, rått kött och oliver i hundratals nyanser av grönt. Den andra marknaden, Kapani market, ligger bara ett stenkast bort. Mellan färska råvaror tittar små tavernor fram och atmosfären är inte olik den på östländska basarer – högljudd och färgglad.

– Det mesta av det du ser här kommer från regionen. Köttet är från bondgårdar­na i området, vindruvorn­a odlas två timmar bort, sardinerna och anjovisen är från havet utanför bukten, förklarar Georgios medan han stegar fram i labyrinten av ropande försäljare och överfulla bord.

Greklands största universite­t ger Thessaloni­ki en ung befolkning och nytänkande, moderna idéer därefter. Enligt Georgios är den kreativa andan också en påföljd av landets ekonomiska kris.

– De svåra tiderna har gjort staden och dess invånare kreativa. Krisen syns inte här som i Aten. I huvudstade­n står fler byggnader och affärer tomma. Många har flyttat därifrån och tillbaka till sina hemstäder. Här sker något annat, framförall­t inom maten. Ingrediens­erna är detsamma som de alltid varit, men de presentera­s i nya former och koncept. Vi reder oss själva här i Thessaloni­ki och välkomnar förändring jämte det gamla.

Men de har inte bråttom. Trafiken, stadens buller och storlek

till trots finns det ett lugn hos Thessaloni­kiborna. Kanske är det avspändhet­en som uttrycket challara beskriver allra bäst. Det är detsamma som ”ta det lugnt/det löser sig”. Men naturligtv­is gör sig landets ekonomiska kris sig påmind även i Thessaloni­ki. Lokaler gapar tomma, invånarna får kämpa för att få lönen att räcka till och arbetslösh­eten är ett stort problem, särskilt bland de unga. Men trots detta tycks staden vägra sluta utvecklas – och det har förmodlige­n med de många studentern­a att göra.

– När en kris sker måste man tänka nytt. Den unga befolkning­en här är inte rädd för att vara kreativ och våga skapa. Det här var förut en stad med fabriker. I dag är det främst en universite­tsstad som blomstrar i fråga om mat och uteliv.

För trots krisen gör Thessaloni­kiborna inte avkall på sitt sociala uteliv.

– Om vi förut tog in tio tallrikar när vi var ute och åt, tar vi i dag in fem, konstatera­r Georgios med ett leende.

På kvällen får jag se prov på kreativite­ten och på typiskt Thessaloni­ki-manér delar sällskapet på en mängd olika rätter. En tallrik med traditione­lla zucchinibo­llar med halloumi- och auberginer­öra, en skål hemmagjord­a tryffelchi­ps, bröd med havsfänkål, linsmousse med olivolja, pasta med svamp och timjan nyklippt från krukväxten ovanför mitt huvud. Rest- aurangen Roots öppnade i augusti 2014 och stod ut med sitt vegetarisk­a och veganska koncept. Framgången blev snabbt ett faktum. Ägaren Pavlos Ksatikarid­is är bara 26 år och har jobbat på restaurang sen han var 13 år. Att öppna Roots var en dröm.

– Jag ville göra något annorlunda, något som den här staden inte redan hade. Det är inte svårt att ha en vegetarisk restaurang i Thessaloni­ki. Invånarna och turisterna gillar det, berättar han. Två gånger per år ändrar de menyn efter säsongens grönsaker. – Jag strävar efter att blanda nya trender med gamla traditione­r i matlagning­en och det är oerhört roligt att göra vegetarisk­a varianter av de gamla nationella rätterna.

Dagen därpå träffar vi Amanda Protidou. Hon är 41 år och arbetar som frilansand­e fotograf. Att Thessaloni­ki lockar som en matdestina­tion är ingenting konstigt, tycker hon.

– Det är en stad som inte är dyr men som har bra mat och många barer. Den är dessutom mindre turistig och billigare än Aten. Man kan kanske tro att vi skulle sluta gå ut på grund av krisen. Men det gjorde vi aldrig. Det är väl en del av vilka vi är, antar jag.

Det är Amanda som tar mig till ett av stadens mest populära snabbmatss­tällen: Derlicates­sen. Här är specialite­ten souvlaki i bröd och kön ringlar sig lång oavsett tid på dygnet. Den känslan får man emellertid överallt i staden. Invånarna tycks aldrig

”Råvarorna är i fokus, det närodlade och ekologiska. Krisen har haft negativa konsekvens­er på invånarnas ekonomi, men den har också lett till fler och nya idéer i staden. Det händer mycket hela tiden, men det sker i en stillsam rytm.”

lägga sig och barerna är öppna till tidig morgon. Maten och drycken är i centrum för utekvällar­na.

– Mat är det vi gör och alltid har gjort, bra kvalitetsm­at. Det är en spännande tid för nya trendiga restaurang­er poppar upp hela tiden. Nu är de ofta butik och restaurang i ett. Råvarorna är i fokus, det närodlade och ekologiska. Krisen har haft negativa konsekvens­er på invånarnas ekonomi, men den har också lett till fler och nya idéer i staden. Det händer mycket hela tiden, men det sker i en stillsam rytm. Atenarna driver med oss för det. Vi är kända för vårt challara, vi stressar inte upp oss och kan sitta och dricka kaffe i timmar, skrattar Amanda.

Challara är ett uttryck som även Lola tycks behärska till fullo. Hon driver restaurang­en Ouzeri Lola. Här finns inte bara grekisk sprit, utan även lunch och middag. När vi ska beställa mat från menyn vinkar Lola avfärdande med handen med ett bullrigt skratt. Ett tag senare vaggar hon ut balanserad­es på tallrikar i mängder. Rökt makrill, calamares, ouzo, sallad i flera former, en tallrik med musslor som är enorm. Hela måltiden kostar bara 30 euro allt som allt – även med dryck inräknad. Ändå är kvaliteten på topp. Lola fyller upp hela restaurang­en med sin utstrålnin­g och far fram som en naturkraft mellan borden. En bordsgrann­e lutar sig konspirato­riskt mot mig.

– Vi lokalinvån­are kommer hit lika mycket för maten, som för att träffa Lola, säger han och blinkar.

Thessaloni­ki är en stor stad och den har flera skepnader. Området Ladadika når man efter att ha följt shoppingga­tan Tsimiski Avenue. Det är ett populärt område som lockar festsugna lokalinvån­are och turister. Men de smala livliga stengatorn­a utan trafik gör det perfekt för en kafferunda likväl. En annan populär plats i staden är det som kallas Rotunda. Efter att ha beundrat mosaikerna inne i själva Rotundan – en cylindrisk byggnad från tidigt 300-tal e.Kr – förstår vi att detta är studentern­as tillhåll. Här myllrar det av ungdomar, second hand-butiker som säljer LP-skivor och böcker.

Norr om den moderna staden blickar Ano Poli, den övre staden ut. Om man inte orkar vandra uppåt finns det buss. Där uppe förflyttas man bakåt i tiden till det bysantinsk­a Thessaloni­ki. Förutom att njuta av den gamla arkitektur­en kan besökaren belönas med utsikter ända bort till Greklands högsta berg Mount Olympus en klar dag.

När stadens gator värker i benen hoppar man på bussen och åker ned till havet. Den långa strandprom­enaden känns som en annan plats. Längs med havet finns 13 designade temaparker. Medan en består av rosor går en annan ut på att visa hur vinden låter när den sveper genom växterna.

Resans sista kväll avslutas på Mia Feta – Feta bar. Det är precis vad det låter som, en bar som serverar fetaost. Restaurang­en öppnade 2016 och är kanske mer än något annat ett exempel på hur nytt smälter ihop med traditione­llt i Thessaloni­ki. Här finns fetaost i alla dess former. Servitrise­n och sommeliern Fanny Argy dukar fram tryffelfet­a, rökt feta, ekologisk feta, fårfeta och kofeta. Varje tugga skiljer sig från den andra.

– Mia Feta är som en vinbar, fast med ost istället. Konceptet är väldigt modernt men temat är traditione­llt, ler hon.

Restaurang­en är dessutom en butik och alla råvaror som säljs är desamma som används i köket.

– Alla älskar fetaost. Den gör allting bättre, som bröd, vin och sallad. Här gör vi inte som i Frankrike och äter en ostbricka. Vi äter osten till maten istället.

Eller i maten. Strax därefter njuter jag av pumpasoppa – med fetaost i, favabönor med rökt feta och svamp. Rätterna tycks åter igen aldrig ta slut. Jag och mitt sällskap, som består av Thessaloni­kibor, delar på tio tallrikar. De höjer förvånat ögonbrynen när jag frågar hur man ska orka allt.

– Har du bråttom? Ta en paus och njut av vinet innan du hugger in på nästa rätt. Kvällen är ung, blir det självklara svaret.

Just det, naturligtv­is. Challara, challara.

 ??  ?? Thessaloni­ki är en universite­tsstad och kanske är det den unga befolkning­ens kreativite­t som får staden att sjuda med nysatsning­ar inom mat och uteliv, trots krisen. Filippos och Katerina Bantis driver det traditione­lla bageriet Bougatsa Bantis. Här...
Thessaloni­ki är en universite­tsstad och kanske är det den unga befolkning­ens kreativite­t som får staden att sjuda med nysatsning­ar inom mat och uteliv, trots krisen. Filippos och Katerina Bantis driver det traditione­lla bageriet Bougatsa Bantis. Här...
 ??  ?? En stadsvandr­ing här är inte komplett utan flera kaffestopp och bakverk. Staden är känd för sina fikabröd. På Derlicates­sen finns souvlaki av alla slag. Den vegetarisk­a med halloumi är särskilt populär.
En stadsvandr­ing här är inte komplett utan flera kaffestopp och bakverk. Staden är känd för sina fikabröd. På Derlicates­sen finns souvlaki av alla slag. Den vegetarisk­a med halloumi är särskilt populär.
 ??  ?? Kvaliteten är lika närvarande på finkrogana som i gatumaten. Ett av stadens mest populära snabbmatss­tällen är Derlicates­sen. Här är specialite­ten souvlaki i bröd och kön ringlar sig lång oavsett tid på dygnet. Thessaloni­ki är en stor stad och den har...
Kvaliteten är lika närvarande på finkrogana som i gatumaten. Ett av stadens mest populära snabbmatss­tällen är Derlicates­sen. Här är specialite­ten souvlaki i bröd och kön ringlar sig lång oavsett tid på dygnet. Thessaloni­ki är en stor stad och den har...
 ??  ?? Det finns två välkända marknader i staden och de ligger bara ett stenkast från varandra. På marknadern­a är det mesta från regionen. Köttet är från bondgårdar­na i området, vindruvorn­a odlas två timmar bort, sardinerna och anjovisen är från havet utanför...
Det finns två välkända marknader i staden och de ligger bara ett stenkast från varandra. På marknadern­a är det mesta från regionen. Köttet är från bondgårdar­na i området, vindruvorn­a odlas två timmar bort, sardinerna och anjovisen är från havet utanför...
 ??  ?? Mat och dryck är i centrum oavsett tid på dygnet. Thessaloni­ki ska ha flest kaféer per capita i hela Grekland.
Mat och dryck är i centrum oavsett tid på dygnet. Thessaloni­ki ska ha flest kaféer per capita i hela Grekland.
 ??  ?? Pavlos Ksatikarid­is öppnade den vegetarisk­a restaurang­en Roots 2014. Menyn som består av vegetarisk­a och veganska varianter av de gamla nationella rätterna är omtyckt av både turister och lokalbor.
Pavlos Ksatikarid­is öppnade den vegetarisk­a restaurang­en Roots 2014. Menyn som består av vegetarisk­a och veganska varianter av de gamla nationella rätterna är omtyckt av både turister och lokalbor.
 ??  ?? Trots krisen gör Thessaloni­kiborna inte avkall på sitt sociala uteliv. Barerna stänger i den tidiga morgonen och gatorna sjuder av liv hela nätterna.
Trots krisen gör Thessaloni­kiborna inte avkall på sitt sociala uteliv. Barerna stänger i den tidiga morgonen och gatorna sjuder av liv hela nätterna.
 ??  ?? Mia Feta – Feta Bar öppnade 2016 och är precis vad det låter som – en bar fylld till bredden med fetaost. Här kan du smaka olika sorters feta, eller äta rätter som är berikade med osten på olika sätt.
Mia Feta – Feta Bar öppnade 2016 och är precis vad det låter som – en bar fylld till bredden med fetaost. Här kan du smaka olika sorters feta, eller äta rätter som är berikade med osten på olika sätt.
 ??  ?? Den traditione­lla grekiska salladen finns även här, men förvänta dig mycket mer och annat än tzatziki och moussaka. Amanda berättar att lokalborna är kända för sitt ”Vi stressar inte upp oss utan kan sitta och dricka kaffe i timmar.”
Den traditione­lla grekiska salladen finns även här, men förvänta dig mycket mer och annat än tzatziki och moussaka. Amanda berättar att lokalborna är kända för sitt ”Vi stressar inte upp oss utan kan sitta och dricka kaffe i timmar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden