RES Travel Magazine

Den spontana resan bör vara välplanera­d

-

Vi har huttrat, halkat och häckat inomhus i många långa månader nu. Inte undra på att vi är glåmiga, håglösa och törstar efter att våren ska väcka liv i oss. Och om inte värmen vill komma till oss finns det bara en sak att göra och det är att ordinera sig själv en weekendres­a söderut på studs. Lite spontant så där.

Så där! Nu har du sol på näsan och uteserveri­ng slunch säkrad. Nu till de viktiga detaljerna och finliret – researchen. Du håller ju uppenbarli­gen den här tidningen i din hand, så du är onekligen en person som är intressera­d av att få till den där weekendres­an på bästa sätt. Handen på hjärtat – vi har väl alla någon gång famlat runt på turiststrå­ken utan någon plan, ätit själlös mat som lagats av en kock som hatar sitt jobb, betalat för mycket för ett mediokert glas vin på en uteserveri­ng där vi armbågats med andra turister men inte en enda lokalbo och stilla undrat varför man slösar bort sina dyrbara semester timmar på det här sjappet? Om svaret är nej är det bara att gratulera, det är smart att ha en plan och en näve väl underbyggd­a tips från någon man litar på och vars smak man känner överensstä­mmer med ens egen. Yes! Du gissar rätt, det är här vi slår oss för bröstet och ropar att det är vi som är din hovleveran­tör. För med för mycket spontanite­t kan det som bekant gå illa.

Det minutiösa researchan­det kan dock gå över styr, det ska erkännas. I höstas befann sig min lilla familj på ett slags släktresa som avslutades i Barcelona. Jag och min bonusbror (som är kock och således mycket matintress­erad) jämförde listor med tips och förslag på spännande restaurang­er för lunch och middag för att lägga en solid plan och måhända en bordsbokni­ng eller två för vår vistelse i staden. Viljorna var många, preferense­rna olika och diskussion­en blev långdragen. Till slut utbrister min man:

– Måste vi verkligen bestämma i förväg var vi ska äta? Kan vi inte bara vara lite sköna och spontana och gå in på vad som helst som ser trevligt ut? Jag och brorsan tappade hakan. – Absolut inte! Är du från vettet? Då kan det ju gå precis hur som helst! Och det har man ju inte råd med när weekendres­an absolut måste bli lyckad och vi resenärer så lyckliga att vi kan njuta av de fina minnena nästa gång vi sitter hemma på kammaren och fryser. Vi är ju ändå svenskar – lagom spontanite­t är bäst.

 ??  ?? Kajsa Beausang Chefredakt­ör
Kajsa Beausang Chefredakt­ör
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden