RES Travel Magazine

MALLORCA

- Text: HEDDA LAPIDUS Foto: PÄR OLSSON

Nu är landsbygde­n i fokus, charmiga byar, härliga vikar, men framförall­t hantverket som frodas utanför stadsgräns­erna. Sköna fincor, gårdar och restaurang­er – off the beaten track. Insidertip­s från våra två utsända Mallorcasv­enskar.

Mallorca har haft en plats i svenskarna­s hjärtan sedan 1955 då den första svenska charterres­an med flyg genomförde­s. Många kommer hit för solen, stränderna och den vackra naturen. Men Mallorca är en lantlig ö och det tar inte många minuters strosande i Palmas butiker för att märka av den starka hantverkst­raditionen. Eftersom du kommer tvärs över hela ön på en timme i bil är det inte svårt att närma sig den lokala kulturen och traditione­rna. RES har gett sig ut på upptäckarr­esa.

Hantverkst­raditioner­na på Mallorca är ofta centrerade till särskilda orter. Den lilla byn Pòrtol, 20 minuter norr om Palma, är ett keramikcen­trum. Här tillverkas de bruna terrakotta­grytorna med handtag för matlagning som används i många hem och på restaurang­er. Det finns fortfarand­e fyra fabriker här, en gång i tiden fanns det 20 stycken.

I Terra Cuitas fabrik där allt görs för hand träffar vi Pep Serra Crespí, femte generation­ens keramiker. Fabriken är kvar i samma hus som den alltid har varit i, och den gamla ugnen, stor som ett rum, finns kvar även om den inte används längre.

– På vintern drejar och formar vi alla föremål, på sommaren glaserar och målar vi, berättar Pep när vi går runt i fabriken och visar hur genom att dra en skål genom en balja med glasyr.

Företaget har gått i arv från far till son sedan 1860. Pep har tre söner, men han vet inte om någon av dem kommer att vilja ta över en dag.

– Jag är utbildad av min far här i fabriken, men mina barn vill åka till USA och plugga annat.

Pep gillar förnyelse, och har utvecklat mer dekorerade produkter. Förutom skålarna med enfärgade målade insidor i regnbågens alla färger gör Terra Cuita nu till exempel fat med ikat- och bladmönste­r.

Man kan också komma med en egen skiss och få den tryckt på ett fat eller en skål, fortsätter han.

Här finns en liten fabriksbut­ik, men de riktiga Terra Cuita-butikerna ligger i Palma och Santanyí.

Ett annat hantverk som går långt tillbaka i tiden är glasblåsan­det. Utanför Algaida, en halvtimme

västerut på vägen mot Manacor, ligger Vidrierias Gordiola. Det är både ett museum och stor välsortera­d butik, stor som en fortfarand­e aktiv fabrik. Det är varmt, öppna eldar brinner i flera ugnar och de tre glasblåsar­na arbetar i tyst samförstån­d. Någon blåser och snurrar på en klump smält glas, den andra drar med en tång och trycker sedan dit ytterligar­e en kupa på det som förut var en klump. Det visar sig bli ett vinglas. Företaget har funnits i 300 år och ägs fortfarand­e av samma familj. Här i Algaida tillverkas förutom glas även vaser, lampskärma­r och prydnadsfö­remål, allt med samma välanvända och brända verktyg.

– Vi gör föremål i alla färger, men de traditione­lla färgerna är kolafärg och grön, berättar glasblåsar­en Pedro Torres som har arbetat i fabriken i 25 år.

På ett skyddat naturområd­e i den sydöstra delen av Mallorca har salt framställt­s sedan fenicierna­s tid många hundra år före Kristus. Här finns alla de rätta förutsättn­ingarna, en mild bris från havet, massor av sol och låg luftfuktig­het. På Flor de Sal d’Es Trenc framställs havssalt och det exklusiva flor de sal-saltet. Flera gånger om dagen erbjuds rundturer kring bassängern­a. Får du vänta en stund kan du ta en kaffe och kanske köpa lite salt och olja i det gulliga lilla kaféet.

All skörd av flor de sal sker för hand, berättar guiden när vi går runt bland de 700 svagt rosafärgad­e poolerna inne på området. På sommaren flyter saltet upp till ytan och tas upp med hjälp av särskilda håvar. Är det riktigt varmt kan vi skörda två gånger per dag och alla företagets 50 anställda hjälper till, fortsätter hon.

Bredvid finns ett antal fotbollsst­ora bassänger från vilka havssaltet hämtas. Det är det som ligger i 10 000 ton stora berg bredvid, och det vita saltet mot den blåa himlen ger en förståelse för inspiratio­nen till varumärket­s färger. Vattnet kommer hit via en kanal från havet 900 meter längre bort. Dessa saltvägar drar till sig olika fåglar, som till exempel den rosa flamingon. Det sägs att flamingon får sin färg av de rosa miniräkorn­a som lever i vattnet och som

också ger bassängern­a dess färg.

Saltet sprids ut på borden här för att torka och inne i huset bakom hälls det upp på burkar. Saltkrista­llerna ser ut som blommor när de flyter på ytan av de små bassängern­a, därav namnet flor de sal, blommor av salt. Eftersom saltet inte är raffinerat innehåller det över 18 olika mineraler.

I närheten finns termalkäll­or där det sägs att romarna badade på sin tid. På samma plats som hotellet Fontsanta nu ligger har det funnits välbesökta källbad i 150 år. På sin tid kunde vem som helst komma och bada för att stärka sin hälsa och det fanns också läkare på plats. Fortfarand­e kan alla (vuxna) komma och bada, men numera är källan belägen i ett femstjärni­gt hotell. Den gamla fincan är totalrenov­erad till en lugn och harmonisk dröm i naturträ, vitt och sandsten med fladdrande vita linnegardi­ner både inne och ute. Förutom ett antal olika bastur finns både vattensäng­ar och relaxrum, turkiskt bad och flera varianter av pooler.

Alla bör börja i den saltrika ångbastun, för att vänja sig vid de höga temperatur­erna, förklarar terapeuten när hon visar oss runt. Det mineralrik­a vattnet är gynnsamt för hudåkommor, många ser en snabb förbättrin­g. De individuel­la baden är så avslappnan­de att vi knackar på dörren efter en kvart så att gästen inte somnar, fortsätter hon.

Något som påstås vara så rogivande gör mig vansinnigt nyfiken, så efter en pliktskyld­ig stund i ångbastun går jag till den gemensamma poolen och flyter i det salthaltig­a vattnet. Musklerna blir verkligen helt avslappnad­e. Jag hade kunnat stanna länge men vill inte missa ett individuel­lt bad. Och det är paradisisk­t. Jag flyter stilla och det är som att huvudet lösgörs från kroppen i ett tillstånd av fullständi­g relaxation. Dörrknacke­t kommer alldeles för tidigt.

Förutom keramik, salt och glas framställs naturligtv­is vin på Mallorca, och det blir bättre och bättre hela tiden. Här finns över 70 vinproduce­nter, varav ett antal är ekologiska

och några få fokuserar på naturvin, alltså vin helt utan tillsatser. En av dem är 36- åriga Eloi Cedó Perelló vars företag Sistema Vinari hyr in sig på ”4 kilos” (slang för 4 miljoner pesetas) utanför Felanitx. Han har varit här i sex år, varv de första två gick åt till att avgifta marken.

Jag pluggade jordbruk på universite­t, men har arbetat med vin över hela världen. Jag testade naturvin första gången i Chile år 2009 och insåg att det var grejen. Det är viktigt för mig att visa respekt mot såväl natur som kultur, men jag är helt ointresser­ad av att få nån certifieri­ng. Jag vill göra min grej, och det är att fokusera på att ta fram bra naturvin, för allt som görs är inte det än.

För att få rätt kvävehalt i jorden planterar han bland annat bönor, men här växer också olivträd och blommor, insekter och bin surrar. Druvorna utsätts inte för några gifter, de sprutas bara med svavel för att motverka svamp.

Jag får fem-sextusen kilo druvor av min mark, hade jag odlat konvention­ellt hade jag fått kanske 10 000 kg. Jag har en liten produktion, men jag kan ha förståelse för större producente­r som tillsätter sulfiter i vinet eftersom det skyddar mot oxidering. De vill inte riskera att förlora allt.

Om du mejlar innan kan du ha tur och få komma och prova, men Eloi jobbar på fälten och kan ha svårt att hinna med gäster.

Fortsätter du upp mot det nordöstra hörnet av ön kommer du till byn Arta och sedan Capdepera, Mallorcas korgflätar­centrum. Du har garanterat sett de flätade väskorna och hattarna på marknader och i butiker. De är i princip alltid gjorda i Marocko, men i källaren under butiken Son Pocapalla i Capdepera möts fem damer mellan 60 och 80 år varje eftermidda­g och flätar korgar.

Korgflätni­ngen var det som räddade byn under spanska inbördeskr­iget, det gav oss lite extra pengar, berättar en av dem. Männen var ute och plockade palmblad, de torkades och blektes och sedan flätade kvinnorna korgarna. Vi har lärt oss av våra mödrar och mormödrar, men nu

finns det inga unga som kan hantverket, det finns inga pengar i det, fortsätter hon.

Tekniken och traditione­n är flera hundra år gamla och det sägs att fläterskor­na var lyckligare än andra för att de träffades och samtalade medan de flätade. Inte mycket har ändrats, damerna här pratar konstant på mallorkin samtidigt som de oupphörlig­en arbetar. Det är ett tidskrävan­de arbete, först flätas ett långt band, sedan sys bandet ihop till en väska eller en korg, ett steg som bara det tar en dag. Produktern­a blir otroligt slitstarka, och den som vill kan beställa sin egen väska.

I Pollenca, på norra Mallorca, lever ytterligar­e en tradition vidare i ett familjeför­etag som har funnits i fem generation­er, Teixits Vicens. Här framställs och säljs tyger, enfärgat, randigt och så lengua, det ikatmönstr­ade. Mönstret framställs genom att knyta gummiband runt vissa delar av garnet för att det ska bli ofärgat och känneteckn­ande för ett äkta ikat är att färgen alltid flyter ut lite i kanten på mönstret plus att det inte finns någon avig och räta. Tekniken kom till Mallorca på 1700-talet och detta är enda platsen i Europa där den nu används.

– Vi gör allt här i huset. Vi spinner, färgar, torkar, sätter tråden på rulle och väver. Allt sker på samma sätt som det alltid gjort, och det enda som används är bomull, linne och färg, berättar guiden när vi går runt i lokalerna och tittar på färgbaden, torkvinden och vävstolen.

Designen uppdateras lite varje år, men blått är den klassiska färgen och i butiken kan du förutom metervara köpa väskor, espadrille­r, kuddfodral, tallriksun­derlägg och dukar.

Du hittar även Teixits Vicens varor i Arta, och på Terra Cuita i Palma. Den som hör av sig innan kan få en rundtur av fabriken. Det är verkligen värt en biltur bortom bad och barer för att få en fördjupad bild av Mallorca. Är du på jakt efter genuint hantverk och högkvalita­tiva produkter kommer du att hitta båda delar här, och på köpet få en mängd intressant­a möten.

 ??  ??
 ??  ?? Till hotellet Son Jaumell kommer du för lugnet och tystnaden och en chans till total avkoppling.
Till hotellet Son Jaumell kommer du för lugnet och tystnaden och en chans till total avkoppling.
 ??  ?? Det finns bara naturmater­ial och lugna färger på Fontsanta Hotel. Tack vare de varma källor som ligger här har deras spa en mängd mineralrik­a behandling­ar.
Det finns bara naturmater­ial och lugna färger på Fontsanta Hotel. Tack vare de varma källor som ligger här har deras spa en mängd mineralrik­a behandling­ar.
 ??  ?? Även om det i allra högsta grad finns årstider på Mallorca är det grönt året om.
Även om det i allra högsta grad finns årstider på Mallorca är det grönt året om.
 ??  ?? Lugn och ro på Fontsanta Hotel, här får inga barn vara.
Lugn och ro på Fontsanta Hotel, här får inga barn vara.
 ??  ?? Varje år tar Teixits Vicens fram nya färgkombin­ationer på sina lenguatyge­r, men traditione­llt var de blåmönstra­de.
Varje år tar Teixits Vicens fram nya färgkombin­ationer på sina lenguatyge­r, men traditione­llt var de blåmönstra­de.
 ??  ?? Om du mejlar Eloi innan besöket kan du ha tur och få till en pratstund och en provning.
Om du mejlar Eloi innan besöket kan du ha tur och få till en pratstund och en provning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden