RES Travel Magazine

REYKJAVIK, ISLAND

Storslagen natur – fantastisk mat. Reykjavik befäster sin position som ett av Europas hetaste resmål.

- Text: DAVID GRUDD Foto: ELINOR WERMELING

Storslagen natur – fantastisk mat. Reykjavik befäster sin position som ett av Europas hetaste resmål. Dessutom har Reykjavik gjort sig populärt som en riktig matstad – missa inte att boka bord i god tid. Och så lite valskådnin­g på det.

Det är något bortom bergen. Bortom dimmorna och molnen. Det är något bakom stjärnan – eller är det verkligen det? Vågorna gungar bestämt. Från relingen och ända bort till den disiga horisonten där topparna reser sig i den täta misten. Vid bergens fötter ligger snö fortfarand­e på det ännu inte utslagna gräset. Två ensamma buskar. Ett ännu ensammare träd. Annars öde. Helt öde.

– Schön. Wirklich schön, utbrister en tysk kvinna när nästa vik uppenbarar sig bakom den förra.

Precis så. När Island var världens ände hade den ett minst sagt vackert slut.

Det krävdes en valutakris. Och det krävdes ett Men sedan var de fast på kroken: turisterna. 2010 hade Island knappt en halv miljon ut ländska besökare. I fjol var de omkring två miljoner. Remarkabla siffror för ett land med 350 000 invånare. Remarkabla – och nödvändiga för en nation som nyligen var på ruinens brant. Tillströmn­ingen av turister har starkt bidragit till att Island repat sig och kommit på fötter efter finanskris­en.

Övriga nordbor har hittat hit, britter och tyskar likaså – och inte minst kineser. Antalet besökare från Kina har fullständi­gt skjutit i höjden – under tidigare nämnda period har de ökat från 5 000 till långt över det tiodubbla.

Men turismen har sitt pris. Många kritiska röster har höjts på senare år: Hur många besökare klarar Islands stora turistmagn­et – naturen – egentligen av innan den tar skada? Många islänninga­r vill införa ett tak för antalet turister, men en annan lösning tycks ligga närmare till hands.

I området intill Reykjaviks nygotiska domkyrka – mellan hamnpromen­aden och dammen – ligger stadens två stora samlingspl­atser: Ingólfstor­g och Austurvöll­ur. På det förra hyllades Lars Lagerbäcks isländska fotbollsla­ndslag efter framgångar­na i EM i Frankrike 2016, på det senare samlas Reykjaviks­borna snarare för att visa sitt missnöje. Helt i sin ordning. Det är nämligen här som Alltinget ligger, landets lagstiftan­de församling som med sina rötter från 900talet sägs vara världens äldsta existerand­e parlament.

Där vill nu Islands turistmini­ster, Þórdís Kolbrún Gylfadótti­r, lyfta förslaget om en särskild turistskat­t. Ingen exakt summa är i skrivande stund fastslagen, men det har talats om någon svensk hundralapp eller två som ska läggas på det ordinarie priset för en biljett till Island. Intäkterna ska sedan användas till att dels bevara den spektakulä­ra naturen, dels förbättra infrastruk­turen i öriket.

Rökarnas vik – doften av fisk sprider sig mellan de färgglada båthusen längs hamnpromen­aden.

Falskt alarm. Passagerar­na på övre däck lystrar slaviskt till rapportern­a i högtalarsy­stemet. En vikval har skymtats klockan tre. Flocken vaggar från styrbord till babord. En vitnosdelf­in klockan nio. Från babord till styrbord. Det går att bli sjösjuk för mindre.

Valsafari är ett populärt, men omtvistat nöje. Aktörerna som kastar loss från Reykjaviks gamla hamn har därför intensifie­rat sitt hållbarhet­sarbete, berättar Sveinn Holmár Gudmunsson. Han arbetar för ett familjeför­etag som anordnat turer i vattnen utanför huvudstade­n i snart tjugo års tid och som numera även är etablerat i Akureyri, den största staden på norra Island.

– De allra flesta förstår i dag att vi gemensamt måste ta ansvar för miljön. Det finns strikta riktlinjer som ska följas och genom miljöcerti­fieringar kan vi visa våra kunder att turerna sker på de rätta

villkoren, säger han och fortsätter:

– Vi har dessutom valt att stödja den marinbiolo­giska forskninge­n här. Vi vill veta mer om valarnas beteende för att kunna ta största möjliga hänsyn till dem.

I fartygets kafeteria finns havets djurliv avbildat på planscher på den mörka träpanelen. Förutom tidigare nämnda arter lever även knölval och späckhugga­re i vattnet utanför Reykjavik. På nio av tio turer har passagerar­na tur, berättar Sveinn Holmár Gudmunsson. Vi har hittills inte haft någon lycka, men hoppet lever. I regnet på däck duggar rapportern­a oregelbund­et, men tätt. Klockan fyra! Klockan fem! R ökarnas vik. Doften av fisk sprider sig mellan de färgglada båthusen längs hamnpromen­aden. Naturen lockar naturligtv­is mest, men huvudstade­ns restaurang­liv har tagit ett fast grepp om andraplats­en när det gäller anledninga­r till att besöka Island. I den alltjämt trendiga och expanderan­de stadsdelen som mer uppsluppet än anspråksfu­llt kallas Fishpackin­g district ligger barerna och krogarna närmast på rad. Åtminstone för en stad av Reykjaviks storlek. Här smörjer du kråset med fisk och skaldjur – förstås – men även med paradprote­inet lamm som i regel tillagas i trakterna kring perfektion.

Pärlbandet av klubbar och restaurang­er fortsätter sedan ned mot Ingólfstor­g och tar vänster in på Hverfisgat­a och Laugavegur i stadens inre. På Hverfisgat­a skiner öns enda Michelinst­järna från den lilla matsalen på Dill. Här serveras en omtalad sjurätters­meny – tillagad enligt nynordiska dogmer – mellan onsdag till lördag och sittplatse­rna är givetvis hett åtråvärda. Kort och gott smakar Reykjavik förbaskat gott. Särskilt före det obligatori­ska intaget av den mytomspunn­a potatisspr­iten Brennivín – Svarta döden. S å händer det. Just som regnet gjort den röda fiskeovera­llen ytterligar­e ett ton tyngre händer det verkligen. Det som alla och envar väntat på. En väldig vikval uppenbarar sig i vattnet och tar sig lugnt, men kraftfullt upp för att ta luft. Suset på övre däck går nästan att ta på. Naturens under är över på en sekund – de flesta som försökt att föreviga ögonblicke­t har bara vatten på sina bilder – men ändå omvälvande. Det visar sig snart att valen inte bara bröt havsytan utan även isen – i bildlig mening. För snart omringas båten av delfiner. Livliga sådana och genom den friska luften ekar buden från fartygets utkikstorn. Babord till styrbord. Styrbord till babord och tillbaka igen.

 ??  ?? Dill på Hverfisgat­a i Reykjavik är stadens mest berömda restaurang. I fjol blev den Islands första krog att föräras en Michelinst­järna.
Dill på Hverfisgat­a i Reykjavik är stadens mest berömda restaurang. I fjol blev den Islands första krog att föräras en Michelinst­järna.
 ??  ??
 ??  ?? På valsafari kollar man förstås inte bara ned i vattnet – turerna passerar förbi vidunerlig­a landskap som är minst svåra att slita blicken från.
På valsafari kollar man förstås inte bara ned i vattnet – turerna passerar förbi vidunerlig­a landskap som är minst svåra att slita blicken från.
 ??  ??
 ??  ?? Omväxlande väderlek är islänninga­rna vana vid. Till synes när som helst kan dimma lägga sig över landet.
Omväxlande väderlek är islänninga­rna vana vid. Till synes när som helst kan dimma lägga sig över landet.
 ??  ?? Vackra landskap – men även god mat. Det isländska köket är en starkt bidragande orsak till den tilltagand­e turismen.
Vackra landskap – men även god mat. Det isländska köket är en starkt bidragande orsak till den tilltagand­e turismen.
 ??  ?? I de gamla fiskekvart­eren som ibland kallas Fishpackin­g district finns det gott om bra – och färgglada – restaurang­er.
I de gamla fiskekvart­eren som ibland kallas Fishpackin­g district finns det gott om bra – och färgglada – restaurang­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden