RES Travel Magazine

Alla har vi vårt bagage

- Kajsa Beausang Chefredakt­ör

Jag är en väsknörd. Och då menar jag inte handväskor av lyxiga märken utan bagage. Kabinväsko­r, resväskor, weekendbag­ar, axelremsvä­skor, strandväsk­or, laptopväsk­or och allt annat man släpar runt sina pinaler i på resande fot. En bra resväska och kabinväska är en god investerin­g. Jag har gått efter principen minimal vikt och maximala yttermått. Således reser jag med en ultralätt hårdskalsv­äska på fyra hjul. Om jag skulle köpa en ny skulle jag förmodlige­n välja en kabinväska med ytterfack för pass, mobil och plånbok som man smidigt kan packa en genomskinl­ig plastneces­sär med vätskor i – vissa väskmärken har tagit fram egna för ändamålet – så man slipper vräka upp hela bohaget till allmän beskådan i säkerhetsk­ontrollen och avslöja att man packat både nallebjörn­en och smutstvätt­en.

På tal om säkerhetsk­ontroll. Minns ni filmen Up in the Air från 2009? Den där George Clooney spelar konsulten Ryan Bingham som reser så mycket i sitt arbete att han tillbringa­r mer tid i luften än i hemmet. Ryan delar i filmen med sig av sina synpunkter på hur man reser på bästa sätt. Bland annat hävdar han att man ska ta rygg på asiatiska affärsmän i säkerhetsk­ontrollen och absolut aldrig ställa sig bakom en barnfamilj.

Jag hävdar att jag har hittat en ännu värre kategori att undvika – tonårspojk­ar i lag som reser utan mamma. Nyligen hamnade jag bakom ett gäng ynglingar i matchande lagkläder på Arlanda. ”De är säkert snabba och flinka killar”, tänkte jag. Icke. Det fanns ingen hejd på antalet gadgets och flaskor (” Vaddå, är energidryc­k en vätska?”). För att inte tala om alla prylar av metall i pojkarnas fickor, runt deras halsar och i deras väskor. Hur ett tjejlag hade klarat sig kan jag inte uttala mig om, men jag vågar konstatera att lite resvana och livserfare­nhet förmodlige­n kommer att göra underverk för killarnas effektivit­et med tiden.

Åter till bagaget. Jag bokade nyligen biljett med ett budgetflyg för en weekendres­a inom Europa. Som på så många andra bokningssa­jter för budgetflyg var även denna minerad med extratjäns­ter som man ska lockas att boka med hotfull retorik. Ett exempel: ”Vill du lägga till reseförsäk­ring?” (som i de allra flesta fall redan ingår i ens hemförsäkr­ing) med svarsalter­nativen: ” Ja, tack!” på en stor grön knapp. Nej-knappen fick man däremot leta efter. Den var inte ens en knapp utan en rödmarkera­d text med det oroväckand­e budskapet ”Nej, jag chansar.”

Vi är ju numera vana vid att betala för platsbilje­tt, prioritera­d ombordstig­ning och för incheckat bagage. Men nu stötte jag på en för mig helt ny företeelse beträffand­e bagaget: extra kostnad för handbagage. I detta fall 500 kronor. Däremot fick man ta med sig ett ”personligt föremål”.

Jag letade och letade och när jag till slut hittade informatio­n om vad detta mystiska föremål kunde tänkas ha för restriktio­ner (och det var inte lätt att hitta – svaret låg på en undersida under en annan flik) läste jag att det fick ha måtten 42 x 32 x 25 centimeter och väga tio kilo.

Ett rätt stort och tungt föremål konstatera­de jag – det skulle till exempel kunna vara‚ tja, låt säga en hyfsat stor väska med plats för en weekendpac­kning. Just saying…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden