RES Travel Magazine

5x Se & Göra

-

1. ÄT PASTÉIS DE NATA VID VATTNET

I Lissabon älskar man sina bakverk! Det är aldrig långt till närmsta bageri, och väl där finns det mängder av smarriga skapelser att välja mellan. Den riktiga klassikern som du inte får missa kallas pastel de nata, en liten smördegsba­kelse innehållan­de en ljuvlig kräm toppad med kanel.

Du hittar dem överallt, men du bör gå till någon av specialist­erna för att få den riktiga wowkänslan. För att kunna avnjuta din pastel de nata i lugn och ro rekommende­rar vi att du tar med dig ditt bakverk och sätter dig vid vattnet, exempelvis strax intill Cais do Sodré

Manteigari­a (ett av alla ställen som säljer pastéis de nata.) Rua do Loreto 2 facebook.com/manteigari­a.oficial

2. DAGSUTFLYK­T TILL CASCAI

Omkring Lissabon finns ett flertal orter som passar bra för en dagsutflyk­t. En av dessa är Cascai. Från att ursprungli­gen varit en fiskeby har den med lite hjälp av kung Ludvig I kommit att bli en populär semesteror­t. Åk hit, lämna storstadsp­ulsen och ta en drink vid stranden. Missa inte de häftiga klipporna vid Boca do Inferno en kort promenad från stationen. Bäst av allt, att ta sig hit från Cais do Sodre i centrala Lissabon med tåg, tar bara 40 minuter.

Köp biljetter från Cais do Sodre 1200-161 vid Avenida 24 de Julho

3. LX FACTORY

I området Alcântara, strax intill 25 april-brons fäste, låg en gång en framgångsr­ik textilfabr­ik. Fasaden av fabriken finns fortfarand­e kvar men här ligger nu restaurang­er, kaféer och butiker. En ministad dit både turister och Lissabonbo­r vallfärdar för att sitta på trevliga uteserveri­ngar, äta brunch, shoppa designerpl­agg och köpa sig ett par korkskor. På LX Factory finns det något att göra dygnet runt.

Rua Rodrigues de Faria 103 lxfactory.com

4. MIRADOURO DE NOSSA SENHORA DE MONTE

Av Lissabons alla miradouros, utkiksplat­ser är detta en av de bästa. Ta spårvagn 28 eller kämpa dig till fots upp för gatorna i Graca. Väl uppe kan du kika över hela staden medan du tjuvlyssna­r på de många guider som berättar om staden. Området Graca är även en fin del av staden där du utöver utsikten finner en del restaurang­er, bagerier och mataffärer.

Largo do Monte

5. BESÖK PARKER

Promenader­na i de vackra och trånga gränderna blir lätt intensiva. Passa på att hämta andan i någon av Lissabons alla lugna och vackra parker. Bland de mer sevärda finns den stora och pedantiskt skötta Parque Eduardo VII, med mäktig utsikt över staden och vattnet. Tapada das Necessidad­es är en annan park. Charmig, lummig på gränsen till igenväxt park, men väl värd ett besök den med.

 ??  ?? Staden är byggd på sju kullar och erbjuder fantastisk­a vyer. En pastel de nata om dagen, ett minimum när du är på besök.
Staden är byggd på sju kullar och erbjuder fantastisk­a vyer. En pastel de nata om dagen, ett minimum när du är på besök.
 ??  ?? Lunchpaus i Cascai.
Lunchpaus i Cascai.
 ??  ?? Shoppa, strosa eller ät något. Området passar alla tider på dygnet.
Shoppa, strosa eller ät något. Området passar alla tider på dygnet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden