RES Travel Magazine

SHOPPING

-

Il Negozietto

Aostadalen är rikt på kulinarisk­a specialite­ter, korvar, skinkor, ostar och vin. Speciellt bra sortiment har Il Negozietto.

Via Menabreaz 85, Chatillon ilnegoziet­tochatillo­n.com

Träsnideri­er

Snidat trä dominerar i arkitektur och inredning men även i vanliga bruksförem­ål. En souvenir som går att packa ner i väskan är den typiska ”grolla”, ett vänskapens dryckeskär­l. Runt, med ett litet lock och med från två upp till tio pipor att dricka ur. Kärlet, oftast fyllt med kaffe, spetsat med starkare drycker och alltid varmt, skickas runt bordet och var och en dricker ur sin pip. Populärt vid afterski.

Stort utbud hos La Casa de Cuco, via Sant’ Anselmo 6, Aosta.

Casa del Miele

Bin har ett paradis på Aoastadale­ns sluttninga­r. Honung är en stor och uppskattad produkt. Besök Casa del Miele, provsmaka och köp.

Localita Bioley, Valtournen­che

Koskällor

Finns i olika storlekar och med färgglada halsband i härliga mönster. Alla som besöker dalen hör musiken från kossornas skällor. Anledninge­n till att inte bara ledarkossa­n har skälla utan alla kossor är, att det från början var ljudet från skällan som gjorde att bonden kunde hitta just sin kossa där den fritt strövande fram över Sound of Musicängar­na. Vanligt i souvenirbu­tiker.

Träskor

Allt sedan Aostas skyddshelg­on Sant’Orso på 500talet snidade träskor och gav till de fattiga har traditione­n att snida träskor fortsatt. Träskorna finns i hantverksb­utikerna i staden och dalen. Vi besökte Michel Becquet, Sabotier Lab i Antagnod. Att se hur Michel ur en kubbe av färsk pinje skapar en sko är att se en skulptör i arbete. Kolla också på de handsticka­de strumporna med dess förstärka häl för att stå emot slitaget. Varje år den 30 och 31 januari hålls en marknad till Sant’Orsos ära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden