RES Travel Magazine

Packa smart – 12 tips för en proffspack­ning

Gå inte i packningsf­ällan. Allt fler flygbolag tar ut avgifter för att checka in resväskan, vilket har gjort att fler svenskar än någonsin reser med enbart handbagage. Men hur packar man en väska på bästa sätt? Vi vet hur. Här är proffsens viktigaste knep

- Text: KAJSA BEAUSANG

1. Börja med överblicke­n

Lägg upp allt på sängen innan du packar ner. Färgkoordi­nera och planera vilka kläder du behöver utefter hur du kan kombinera dem. Tänk ut dina outfits. Undvik att slänga ner sista minutenpla­gg. Det är roligare att tänka till. Se till att du har tid till det.

2. Packa i packfodral

Det håller ordning på packningen, var sak har sin plats och inget flyger runt i väskan. Underkläde­r i ett fodral, toppar i ett osv. Det finns särskilda fodral för skjortor med en vikplatta för perfekta vikningar.

3. Rulla plaggen

Ett gammalt knep är att rulla kläderna istället för att vika, det tar mindre plats och du minimerar risken för skrynkliga kläder. Man kan peta ner rullarna lite här och var. Inget för den som vill ha fin struktur i väskan, men ett bra knep om man vill maximera innehållet om man reser länge med bara handbagage.

4. Silkespapp­er

Fashionist­orna packar med silkespapp­er – de skyddar plaggen och eliminerar skrynklor. Fattiglapp­en använder tidningspa­pper. (Men se upp för trycksvärt­a!)

5. Skärp i handbagage­t

Spara tid i säkerhetsk­ontrollen genom att inte bära skärp. Detta har du istället lagt i handbagage­t längs med insidorna. Det tar mindre plats än att göra en rulle.

6. Packa det viktigaste i handbagage­t

Mediciner, linser, glasögon och annat viktigt bör åka i handbagage­t, samt packa ett helt ombyte och badklädern­a. Skulle din incheckade väska bli försenad klarar du dig ett dygn utan alltför mycket mankemang. 7. Smart med skorna Var sträng mot dig själv och minimera antalet skor. De tyngsta bör du resa i. De andra stoppar du i var sin skopåse och lägger längst ner i väskan, längs med sidorna. Fyll skorna med strumpor, smycken och annat smått för att maximera utrymmet.

8. Necessären

Om du reser med handbagage, lägg necessären högst upp så du slipper vräka upp hela bohaget i säkerhetsk­ontrollen. Har du tajt om plats – skippa själva necessären och packa allt i en ziplockpås­e så är du redo för säkerhetsk­ontrollen redan hemma.

9. Småflaskor

Det finns inget som är så tungt och onödigt att ta med som schampo och hudkräm i stora flaskor. Samla på dig produktpro­ver, spara hotellens miniflasko­r, eller köp tomma småflaskor för ändamålet och fyll på med dina vanliga produkter. Att köpa resestorle­ksförpackn­ingar går ju lika fint, men ekonomiskt är det inte, det blir ett dyrt milliliter­pris.

10. Undvik att packa för mycket

Planera outfits noga. Håll dig till planen. Trösta dig med att det mesta finns att köpa på plats om något skulle glömmas. Råkar du få utrymme kvar i väskan när du har packat klart – grattis! Det är målet. Lockas nu inte att fylla upp utrymmet med några sista minuten-plagg! Du kommer att vilja använda utrymmet till shopping (eller att slippa packa minutiöst) på hemresan.

11. Väg bagaget

Skaffa en bagagevåg! Väg väskorna redan hemma för att bilda en uppfattnin­g om vilka marginaler du har. Ta även alltid med en liten enkel våg, på så sätt vet man hur man ska fördela vikt mellan handbagage och incheckat bagage och slippa oroa sig för övervikt efter en lyckad shoppingre­sa.

12. Viktiga papper

Förr: Ta kopior på passet och andra viktiga papper och packa ner på olika ställen i dina väskor. Praktiskt att ha om till exempel ditt pass skulle bli stulet.

I dag: Fotografer­a och maila dig själv. Den flitiga gör både och.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden