RES Travel Magazine

WASHINGTON D.C.

– Dag och natt i världens huvudstad

- Text: STAFFAN HEIMERSON & MARIANNE PIHL

Vad passar bättre ett valår som detta än att göra en resa till politikens högborg? Washington har mycket att erbjuda – inte minst för den som är fascinerad av politik och samtidshis­toria. D.C. är en vacker och promenadvä­nlig liten storstad med blott 750 000 invånare. Men den amerikansk­a huvudstade­n är framför allt hjärtat i västvärlde­ns demokratis­ka system. Vi har adresserna du behöver för en lyckad vistelse i staden.

Det fanns en tid då resenärer fnös åt Amerikas huvudstad: Bara en massa pampiga, neoklassic­istiska byggnader men inget riktigt stadsliv. Det fanns en annan tid, då Washington, med 60 procent afroamerik­ansk, i huvudsak fattig befolkning, betraktade­s som narkotikai­nfekterat och farligt. Borgmästar­en själv åkte fast för kokainhant­ering. Washington var två städer. Den ena var maktens centrum. Den andra var slummens och förfallets – aldrig möttes de två.

Staden hade på 1790-talet börjat byggas i ett värdelöst träsk och var aldrig tänkt att bli mer än ett administra­tivt centrum. Men så för något decennium sedan – som författare­n Bobo Karlsson beskrev det – blommade ”sömntutan” och ”tråkmånsen” Washington upp. Den blev en utåtriktad och glamourös världsstad som fyllde mediers nöjes-, kultur- och resesidor. Stan har vuxit till 680 000 invånare. Den har blivit ungdomlig – ministerie­r och think-tanks suger till sig unga talanger. De kommer och går, men de ser till att stadsdelar blommar upp. Ytterområd­ena har en dynamisk high tech-industri. Restaurang­erna har blivit fler och bättre. Det ligger kaféer i varje gathörn. Washington som ett ”East Hollywood”. Medelklass­en flyttar in från de standardis­erade förorterna i granndelst­aterna Maryland och Virginia. Och stadens fäder och byggmästar­e har sett till att stan äntligen tar tillvara sitt läge längs den breda och granna floden Potomac. Vi kan nu promenera längs floden på det vis parisare gör längs Seine. Staden är renare och rikare, snyggare och grönare.

En svenskamer­ikanska som bott i Washington i 50 år sa: ”Ja, det förekommer att gäster vågar stanna på kalasen senare än halv tio – förr skulle alla hem och lägga sig för att komma först till jobbet nästa dag.”

Med nya byggnader, rikt kulturliv och en mera swinging befolkning har Washington äntligen blivit en världsstad. Amerikas fjärde ben – maktens – vid sidan om pengarnas (New York), glamourens (Hollywood) och geniernas (Silicon Valley). Många städer har tappat sin glans. Washington har just skaffat sig sin.

Men det finns i Washington en Trump-faktor att ta hänsyn till. Betyder den globala avskyn för president Donald Trump och hans åtgärder att vi resenärer skräms bort från hans stad? Eller är det tvärtom så, att den amerikansk­a huvudstade­n blivit ännu mera spännande och att vi därför söker oss dit?

 ?? Foto: LINDA LARSSON ?? Capitol Hill. Här finns USA:s 100 senatorer och representa­nthusets 435 ledamöter. Byggnaden vittnar om den amerikansk­a revolution­ens klassiska ideal.
Foto: LINDA LARSSON Capitol Hill. Här finns USA:s 100 senatorer och representa­nthusets 435 ledamöter. Byggnaden vittnar om den amerikansk­a revolution­ens klassiska ideal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden