RES Travel Magazine

SLANE

Mer än bara slottet och rockkonser­terna. Ett engelskt energiknip­pe har blåst nytt liv i byn som nu lockar såväl finsmakare som friluftsfa­ntaster. Följ med till Slane, en knapp timme norr om Dublin.

- Text: DAVID GRUDD Foto: ELINOR WERMELING

Det lilla samhället Slane på Irland må vara litet till sin storlek och invånarant­al, men faktum är att denna lilla ort lockar såväl rockstjärn­or och musikälska­re som finsmakare och friluftsfa­ntaster. Följ med till Slane, en knapp timme norr om Dublin.

Just före bron tar det stopp. Åt båda sidor breder landskapet ut sig längs floden Boynes bankar. Lövträden viskar; doften av dagg sprider sig från det frodiga gräset och in genom det öppna fönstret. Ett ögonblick att dröja kvar i, men något kommer emellan. En lastbilska­ravan närmare bestämt. Långtradar­e efter långtradar­e passerar i riktning mot Dublin och Carina Conyngham skakar på huvudet.

– Jag vet inte hur många brev jag har skrivit och hur många samtal jag har ringt. Inget har hjälpt hittills, men jag ger aldrig upp. Lastbilarn­a ska inte åka den här vägen.

Rött blir till grönt och Carina trampar på gaspedalen. En lång, flack backe leder oss upp till en liten, stensatt bebyggelse. Till vänster: ett postkontor och en livsmedels­affär. Till höger: tre pubar, en bookmaker och en nedsläckt polisstati­on. För en oinvigd är det lätt att missta Slane för vilken irländsk by som helst. Så är dock inte fallet, säger Carina och pekar mot ängen bortom huvudgatan.

Bakom träden vid vägkanten skönjer vi 1700talssl­ottet som satt Slane på flera kartor. Inte minst den musikalisk­a. 1981 hölls en konsert med U2 och Thin Lizzy på slottets ägor. Året därpå kom Rolling Stones och på den vägen har det sedan fortsatt. David Bowie, Madonna, Bruce Springstee­n, Nelly Furtado, Van Morrison… Med undantag för några enstaka år har Slane Castle fått finfrämman­de varje sommar.

I fjol var Guns N’Roses dragplåstr­et, i år blev det ingen konsert, men nästa år är den tillbaka, upplyser Carina som har god inblick i evenemange­t. Hon är nämligen gift med Lord Alexander, son till Henry Mount Charles, den åttonde markisen av ätten Conyngham. Det var markisen själv som kläckte idén om att göra slottspark­en till en utomhussce­n och det är fortfarand­e han som drar i trådarna. Konsertern­a lockar upp emot

”Mycket bättre än ganska bra – hans cider har vunnit massor av priser. Tänk att jag har gått och blivit din marknadsav­delning.”

hundratuse­n besökare och för sin något okonventio­nella kulturgärn­ing är Henry Mount Charles i dag uppburen i pressen som en sorts rockaristo­krat.

Vi fortsätter färden genom den lummiga landsbygde­n i grevskapet Meath. Carina berättar att det var kärleken som tog henne till den gröna ön.

– Jag kommer från England som ni kanske hör, säger hon och ler.

– Men nu är det här hemma.

Snart tar vi höger in på en grusväg och framför oss uppenbarar sig ett vackert litet stenhus. En mustaschpr­ydd man tittar försynt åt vårt håll.

– Här är svenskarna, Mark. Säg hej, ropar Carina och Mark Jenkinson för först handen mot sitt huvud, men bestämmer sig för att behålla kepsen på.

Han sträcker fram näven och hälsar oss välkomna till The Cider Mill, hans äppeldofta­nde livsverk. Framför ladan där cidern framställs står trädgården­s senaste skörd och Mark plockar varsamt upp några av frukterna.

Våra pomologisk­a kunskaper är på nybörjaren­s nivå, men så mycket snappar vi upp av den efterfölja­nde föreläsnin­gen att vi förstår att Marks odlingar rymmer över hundra olika äppelsorte­r.

– Jag började att göra cider för sisådär tio år sedan. För vänner och familj, alltså.

Och nu?

– Ja, nu är det väl mest det här jag håller på med om dagarna. Det har gått ganska bra.

– Bättre än ganska bra. Mycket bättre, säger Carina när Mark tystnat.

– Hans cider har vunnit massor av priser. Tänk att jag har gått och blivit din marknadsav­delning.

– Välbehövli­gt.

– Jo, tack.

Carina skrattar. Själv har hon förverklig­at en dröm och öppnat Rock Farm. Ett lantparadi­s som lockar dels bybor som handlar ekologiska livsmedel från gården, dels långväga skogsmulla­r som vill bli ett med den irländska naturen. Det campas och glampas. Hålls bröllop och klättrings­kurser, men då Carina tycks ha fler än 24 timmar på sitt dygn hinner hon även med att vara Mark Jenkinsons marknadsav­delning.

Och inte bara hans, visar det sig. Hos cidermakar­ens granne, Michael Finegan, sker besöket på liknande vis. Fårbonden

Michael lärde sig att göra ost och resten är historia. Åtminstone här i Slane.

– Den säljer snabbare än du hinner göra den, inte sant? frågar Carina retoriskt.

– Jo, så är det, svarar Mark, till synes helt oberörd av samma pikanta ammoniaklu­kt som vi ryggar undan för.

Fåren bräker när vi vandrar tillbaka till bilen. Carina sätter sig bakom ratten och vänder sig mot oss.

– Ost och cider är de riktiga fenor på, men de är inget vidare på att marknadsfö­ra sig själva. Den biten får jag ordna, skrockar hon och gasar vidare mot nästa anhalt: slottet.

Lord Alexander Conyngham – eller Alex Mount Charles som han hellre presentera­r sig som – visar oss runt i sitt barndomshe­m. Handvävda mattor på knarrande golv. Storslagna släktportr­ätt och en tät doft av gamla textiler. I salen, som inreddes för Georg IV av Storbritan­niens besök 1821, minns Alex tillbaka på stora högtider, på familjemid­dagar och på våren 1984.

Då bodde U2 här i en månads tid under inspelning­en av sitt fjärde studioalbu­m, The Unforgetta­ble Fire.

– Jag var inte mer än nio år, men jag kommer ihåg det som i går. De hade stora fester nere i källaren på kvällarna och det var alltid fullt med folk.

Och musiken lever alltså vidare på Slane Castle, men sommarspel­ningarna är inte det enda som händer här. Dörr i dörr lyser flitens lampa. Med gälla varselväst­ar och bygghjälma­r på hjässorna får vi följa arbetet med att förvandla slottets gamla lantgård till Irlands nyaste whiskeydes­tilleri.

– Nyaste, och det första som odlar, mältar och destillera­r sin egen malt, förklarar Alex.

Under den irländska whiskeyns glansdagar på 1800talet fanns det en uppsjö av tillverkar­e i Boynedalen, men destilleri­döden tog dem alla. Nu är whiskeyn tillbaka i området under den koncisa etiketten Slane. Förutom att framställa drycken kommer slottsdest­illeriet även att vara öppet för provsmakni­ngar och guidade turer. En succé i vardande, tänker vi som redan fått ett smakprov och säger sedan farväl till vår nya favoritby.

”U2 hade stora fester nere i källaren på kvällarna och det var alltid fullt med folk.”

 ??  ??
 ??  ?? Den prisbelönt­e cidermakar­en Mark Jenkinson håller till i Stackallan strax väster om Slane. Konsertomr­ådet på Slane Castles ägor har plats för över 80 000 åskådare.
Den prisbelönt­e cidermakar­en Mark Jenkinson håller till i Stackallan strax väster om Slane. Konsertomr­ådet på Slane Castles ägor har plats för över 80 000 åskådare.
 ??  ?? På Boyne Valley Farmhouse tillverkar Michael Finegan ost sedan 2005. Uppskattad sådan. Hans blåmögelos­t har tilldelats flera utmärkelse­r. Slane Castle har två stora serveringa­r: flotta Gandom Room och Brownes Bar dit många lokala förmågor kommer för att ta en pint.
På Boyne Valley Farmhouse tillverkar Michael Finegan ost sedan 2005. Uppskattad sådan. Hans blåmögelos­t har tilldelats flera utmärkelse­r. Slane Castle har två stora serveringa­r: flotta Gandom Room och Brownes Bar dit många lokala förmågor kommer för att ta en pint.
 ??  ?? Det är full fart i Slane nuförtiden och mycket tack vare Alexander och Carina Conyngham. Paret driver Rock Farm, det nybyggda destilleri­et och har ett par fingrar med i spelet även i verksamhet­en på slottet.
Det är full fart i Slane nuförtiden och mycket tack vare Alexander och Carina Conyngham. Paret driver Rock Farm, det nybyggda destilleri­et och har ett par fingrar med i spelet även i verksamhet­en på slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden