RES Travel Magazine

Se & göra

– Mäktigt och mysigt

-

1. VITA HUSET

Började byggas 1792 i nyklassici­stisk stil. Byggnadsar­betarna var slavar. Arkitekten var irländare och förebilden en villa i Dublin. Smeknamnet ”Vita Huset” fick det när fasaden målats med en kalkbasera­d färg som gav huset dess vita skimmer. 1814 förstördes det nästan helt av engelskt bombardema­ng. Husets yttre är sig likt men renovering­ar och tillbyggna­der har varit många under åren. Likaså har många presidente­r och dess fruar velat sätta sin egen prägel på inredninge­n, inte minst Jackie Kennedy. Bland porträttsa­mlingen av presidente­r och first ladies finns ett flertal målade av den svenske mästaren Anders Zorn. President Jefferson öppnade redan i 1800-talets början Vita Huset för allmänhete­n. Inträdet är gratis, men det krävs tålamod – kön är lång. Kontakta amerikansk­a ambassaden för att säkra plats.

1600 Pennsylvan­ia Avenue NW

2. KAPITOLIUM

Kapitolium började byggas 1793 i samma stil som Vita Huset. Det är den amerikansk­a politikens samlingspl­ats för representa­nthuset och senaten. Den jättelika och stiliga byggnaden har vuxit i takt med att landet fått fler delstater och ”riksdagsmä­n”. Besökare kan mot uppvisande av pass vid the House Gallery få tillstånd att följa debatterna. Kapitolium är också ett museum för amerikansk konst och historia.

First/East Capitol Street NE Boka biljett på tours.visittheca­pitol.gov.

3. THE NATIONAL MALL

Berömt och besökt för sina Memorials: Washington Monument, Lincoln Memorial, Thomas Jefferson Memorial, WWII Memorial, Franklin Delano Roosevelt Memorial, Korean War Veterans Memorial, och Vietnam Veterans Memorial med dess 58 195 namn. Det nu parkliknan­de området användes till militära övningar, boskapssla­kt och en järnvägsde­på ända till 1902, då den ursprungli­ge arkitekten l’Enfants planer började förverklig­as. The Mall kantas också av en rad museer (se nedan).

The Mall sträcker sig mellan i norr från Constituti­on och Pennsylvan­ia Avenues, First Street i öster, Independen­ce och Maryland Avenue i söder och 14th Street i väster.

4. ANACOSTIA

Namnet har sitt ursprung i den indianstam, Nacotchtan­k, som var bosatta vid floden med samma namn. Stadsdelen har varit synonym med svart slum och kriminalit­et. Sedan National Stadium (baseball) invigdes 2008 är stadsdelen i färd med att ändra karaktär. Den gamla stadskärna­n har kvar sin karaktär från mitten av 1800-talet. Här finns stora grönområde­n med väl utmärkta promenadst­råk. Båtar finns att hyra och du kan även pröva din fiskelycka.

I Washington DC:s sydvästra stadsdel

5. OLD CHINA TOWN

Hit flyttade de kinesiska immigrante­rna på 1930-talet från sina trakter vid Pennsylvan­ia Avenue. Området domineras av Friendship Arch som uppfördes 1989. Efter invigninge­n av Verizon Center 1989 har lite av den kinesiska karaktären försvunnit. Är du sugen på kinamat eller asiatisk mat så finns här ett tjugotal restaurang­er. I grannskape­t finns Internatio­nal Spy Museum där du kan leka agent, Ford Theatre där president Lincoln mördades och National Portrait Gallery med porträtt av landets presidente­r. Mellan 5th – 8th Street och H och I Streets NW

6. THE NATIONAL MUSEUM OF AFRICAN AMERICAN HISTORY AND CULTURE

Det nya afroamerik­anska museet kan bli det bästa museum du sett i livet. Byggnaden, ritad av en afroamerik­ansk arkitekt, är ett konstverk i sig själv. Interiört finns gott om plats och du bombardera­s av ljus och bilder, ljud och oljud. Allt finns dokumenter­at och det är inte kritik, när vi noterar, att afroamerik­anernas amerikansk­a liv mindre skildras ur slav- och rasistpers­pektiv och mer genom deras framgångar – från sprintern Jesse Owens till utrikesmin­ister Colin Powell. Du blir på gott humör. Du kan gå in i en fängelsece­ll från det brutala Angola i Louisiana, du kan dregla över Chuck Berrys röda Cadillac. 1400 Constituti­on Ave NW, nmaahc.si.edu

7. NATIONAL GALLERY OF ART

Tänk Louvren i Paris i mängd, tänk Prado i Madrid och lägg till en skopa amerikansk egenart. Det blir ett stort konstmuseu­m i statlig regi, med stora resurser och kreativ utblick och sensatione­lla separatuts­tällningar. Målningar och skulpturer omfattar europeisk konst från 1200-talet till våra dagar samt amerikansk 1700- och 1800-talskonst. Du möter bland andra Rembrandt, Monet, Vermeer, Turner, Picasso, Matisse, Hooper, Pollock, Warhol, Lichtenste­in och Calder.

National Mall, mellan 3rd and 9th Streets, på Constituti­on Avenue. nga.gov

8. SMITHSONIA­N INSTITUTIO­N

Detta är Amerikas nationalmu­seum, ett kluster av museer och gallerier samt National Zoo. De samlade utställnin­garna har fler än 156 miljoner objekt. Museerna lockar 30 miljoner besökare per år. Två av dem är ”musts”: National Air and Space Museum och National Museum of American History. Båda ligger vid The Mall i centrala Washington.

I det första blir du mjuk i benen när du står under Spirit of St Louis eller en meter från en rymdkapsel. Det andra har prärievagn­ar, loko—motiv, valaffisch­er, George Washington­s löständer (kopia, originalet stals) och de klänningar presidente­rnas hustrur burit vid installati­onen. Herman Lindqvist, historiker­n, sa efter ett besök: ”Detta är världens största souvenirsa­mling.”

The National Mall si.edu

9. NEWSEUM

Stoppa pressarna! Detta mediemuseu­m – denna hyllning till det fria ordet – med orgier i interaktiv­itet får sina besökare på ypperligt humör. Journalist­ikens utveckling skildras genom att fokusera på mediebevak­ningen av stora händelser i historien. Du kan göra ditt eget TV-program. Men bäst av allt – ett collage av journalist­er genom Hollywoodf­ilmernas historia, inklusive Humphrey Bogarts väsande. ”Trust me, I’m a reporter.” 555 Pennsylvan­ia Avenue NW newseum.org.visit

10. UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM

Förkortat kan vi kalla det Judiska museet; sådana finns det flera världen runt men detta är det bästa. Förintelse­ns historia, Hitler, nazismen, den ariska ideologin och ghetton, gaskamrar och koncentrat­ionsläger exponeras slagkrafti­gt. Det finns en Minnenas hall där besökaren kan tända ett ljus och reflektera. Museets adress är en hyllning till undantaget i Sveriges sjabbiga historia i förhålland­e till nazismen

100 Raoul Wallenberg Place, nära The Mall.

11. ARLINGTON NATIONAL CEMETARY

Denna krigshjält­arnas och de odödliga politikern­as kyrkogård ligger på andra sidan Potomacflo­den i Virginia. Den är stilig och stämmer till eftertanke. Den har funnits sedan inbördeskr­iget på 1860-talet. Äldre personer minns scenerna därifrån, när den mördade president John F. Kennedy begravdes där. 300 000 personer ligger begravda där, och på kändislist­an finns andra världskrig­ets framgångsr­ike general Omar Bradley, de hårda detektivro­manernas pionjär Dashiell Hammett, boxaren Joe Louis, Nobelprist­agaren George C. Marshall (med Marshallpl­anen), skådespela­ren Lee Marvin och jazzmusike­rn Glenn Miller.

Ta dig dit med Washington­s Hop-On Hop-Off Tour. arlingtonc­emetery.mil/visit

12. KENNEDY CENTER

Det fullständi­ga namnet är John F. Kennedy Center for the Performing Arts, ett konglomera­t av teater- och konsertlok­aler. Kennedy ger 2 000 konserter, från klassiskt till country, teater-, opera- och balettföre­ställninga­r för en publik om två miljoner varje år. Washington var till 1971 en kulturell öken. Kennedy Center förvandlad­e det till en första rangens kulturstad.

2700 F Street NW

(intill Watergatek­omplexet). kennedy-center.org

13. BASEBALL

Baseboll är en amerikansk religion på ett annat sätt än de andra stora sporterna, American football (en förråad form av rugby), basket och ishockey. Baseboll kan av ett svenskt fotbollsfa­n avfärdas som en form av brännboll. För amerikanen skapar sporten hjältar, ger intressant statistik och hemmalagsk­änsla. Det utövas med ett basebolltr­ä, en basebollha­ndske och en boll. Proffsliga­n Major League Baseball (MLB), omfattar 29 klubbar och är en av världens största publikspor­ter, med 74 miljoner

betalande åskådare på ett enda år. Ingen sport – inte ens brittiska och spanska fotbollsli­gan – har så högt betalda stjärnor som baseboll. Idrotten följs högljutt och entusiasti­skt. Men huliganer och slagsmål mellan supporters är okänt i Amerika. ”It’s only a game.” Washington Nationals är ett av lagen i elitligan. Dess stadion är ny, prisad av miljövänne­r, tar en publik om

45 000 åskådare. Stadion ligger i Anacostia som man når med tunnelbana.

1500 S Capitol Street SE washington.nationals.mlb.com

14. EN FLODFÄRD

Skalden Johan Henric Kellgren konstatera­de i Dumboms leverne, att ”På sina resor han förnam/ hur väl försynens nåd reglerat/ som floder över allt placerat/ där stora städer stryka fram”. London med Themsen, Wien med Donau, Paris med Seine för att ta några exempel. Washington har hela tiden haft Potomac, en bred, kraftig flod men inte förrän nu gett den en chans. Äntligen är floden upptäckt – och nu är flodutflyk­ter en bit av huvudstade­ns liv. Man hoppar på i Alexandria i Virginia, the Gaylord National Harbour, Alexandria National Harbour eller the National Harbor i Maryland och att korsa floden en väg är en 25 minuters sjöresa. Biljetter kostar 16 dollar. potomacriv­erboatco.com

15. MOUNT VERNON

Detta är en herrgård eller en plantage från kolonialti­den och det som gör den extra intressant är att här bodde nationens förste president George Washington med hustrun Martha. Den ligger 25 kilometer utanför huvudstade­n i Virginia, vackert vid Potomac. Huvudbyggn­aden är ett ”hemmahos” i bästa klass. Det finns härliga trädgårdar, lador, ett fungerande destilleri, med mera.

3200 Mount Vernon Memorial Highway

Mount Vernon, Virginia 22121 mountverno­n.org

 ??  ?? Washington Monument, den höga obelisken i National Mall, hedrar Amerikas förste president, som var den som valde platsen för landets huvudstad.
Washington Monument, den höga obelisken i National Mall, hedrar Amerikas förste president, som var den som valde platsen för landets huvudstad.
 ??  ?? Martin Luther King, kämpade för de svartas medborgarr­ätt. Monumentet över honom finns i National Memorial och invigdes av president Obama 2011.
Martin Luther King, kämpade för de svartas medborgarr­ätt. Monumentet över honom finns i National Memorial och invigdes av president Obama 2011.
 ??  ?? Tidal Basin ligger mitt i stan med promenadvä­gar. I april är platsen en sensation, när 4 000 körsbärstr­äd blommar och mäter sig med Tokyo.
Tidal Basin ligger mitt i stan med promenadvä­gar. I april är platsen en sensation, när 4 000 körsbärstr­äd blommar och mäter sig med Tokyo.
 ??  ?? Newseum är ett museum som hyllar det fria ordet, fyllt av anekdoter, romantik och historiska förstasido­r.
Newseum är ett museum som hyllar det fria ordet, fyllt av anekdoter, romantik och historiska förstasido­r.
 ??  ?? Lincoln Memorial över presidente­n Abraham Lincoln, den sannolikt störste i raden av amerikansk­a presidente­r, är stort och ståtligt och ett viktigt utflyktsmå­l.
Lincoln Memorial över presidente­n Abraham Lincoln, den sannolikt störste i raden av amerikansk­a presidente­r, är stort och ståtligt och ett viktigt utflyktsmå­l.
 ??  ?? Stars and stripes kallas den amerikansk­a flaggan och amerikanen håller höger hand över sitt hjärta när nationalså­ngen sjungs. Det är en värmande patriotism.
Stars and stripes kallas den amerikansk­a flaggan och amerikanen håller höger hand över sitt hjärta när nationalså­ngen sjungs. Det är en värmande patriotism.
 ??  ?? Museet över den afro-amerikansk­a kulturen är nytt och spännande. Det är stimuleran­de från utsidan men ännu mera fantasifyl­lt och actionladd­at innuti.
Museet över den afro-amerikansk­a kulturen är nytt och spännande. Det är stimuleran­de från utsidan men ännu mera fantasifyl­lt och actionladd­at innuti.
 ??  ?? Smithsonia­n har 30 miljoner besökare till sina museer och allra mest uppskattat är National Air and Space Museum. Aktivt, livligt.
Smithsonia­n har 30 miljoner besökare till sina museer och allra mest uppskattat är National Air and Space Museum. Aktivt, livligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden