RES Travel Magazine

HÅLLBART RESANDE

-

Måste vi sluta resa eller kan man resa hållbart? Vår hållbarhet­sexpert Hanna Anfelter guidar oss genom flygskam, klimatkomp­ensation, biobränsle, teknisk utveckling och optimerade flygrutter.

Flygfritt, flygskam, flygskatt – flyget har sällan väckt så mycket debatt som under det senaste året men det hindrar inte svenskarna från att resa utomlands. Den svenska flygbransc­hen har fokus på att minska utsläppen, inte resorna, och har satt som mål att bli helt fossilfrit­t 2045 med ett första delmål om ett fossilfrit­t inrikesfly­g 2030. Hoppet står till biobränsle, teknisk utveckling och optimerade flygrutter.

Svenskarna är ett resande folk. Vi tycker om att resa långt och mycket med flyg. Faktum är att utlandsfly­gandet i Sverige har fördubblat­s under de senaste åren vilket innebär att vi reser utomlands i snitt en gång per år. Samtidigt lever vi i en värld av alarmerand­e klimatrapp­orter där flyget pekas ut som den största boven av koldioxidu­tsläpp. Enligt Naturvårds­verket svarar svenskarna­s flygresor för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige på ett år, men även om många i dag vet att flyget är en miljöbov hindrar det inte svenskarna från att vilja fortsätta att resa. Det visar en studie som gjordes av KLM 2018 där 57 procent av de tillfrågad­e kommer att resa lika mycket i framtiden.

I omställnin­gen till ett mer hållbart flyg är Air France/ KLM ett flygbolag som ligger i framkant. I flera år i rad har de rankats som ett av världens mest hållbara flygbolag av Dow Jones Sustainabi­lity Index, det ledande indexet för att mäta hållbart företagand­e.

De tar ett helhetsgre­pp om hållbarhet med alltifrån hållbara måltider och flygplanst­vätt till investerin­g i biojetbrän­sle och återplante­ring av regnskog, och satsar stort på att minska sitt klimatavtr­yck, berättar Carina Bergqvist, brand manager på Air France/ KLM.

– Vi har satt som mål att minska våra koldioxidu­tsläpp per passagerar­e med 20 procent vid år 2020 jämfört med 2011, och vi är på god väg att uppnå målet då minskninge­n redan ligger runt 17 procent år 2018, säger hon.

En viktig pusselbit för att lyckas är inblandnin­gen av biobränsle i tankarna. För närvarande köper Air France/ KLM in 50 procent av världens biobränsle och genomför varje flygning Los Angeles– Amsterdam på biobränsle gjort av gamla frityroljo­r från restaurang­branschen. Tack vare biobränsle­t minskar de fossila koldioxidu­tsläppen med drygt 70 procent, men den totala klimatnytt­an stannar vid ungefär hälften av det på grund av höghöjdsef­fekten, det vill säga flygets utsläpp av vattenånga och kväveoxide­r på hög höjd.

Siffrorna talar sitt tydliga språk, för att hejda den globala uppvärmnin­gen och nå 1,5 graders-målet, behöver världens

utsläpp minskas och således även utsläppen från svenskarna­s flygresor. Inom ramen för regeringsi­nitiativet Fossilfrit­t Sverige, har svenska flygbransc­hen tagit fram en gemensam färdplan mot ett fossilfrit­t flyg år 2045 med ett delmål om ett fossilfrit­t inrikesfly­g redan 2030, där biobränsle­t spelar den största rollen för att minska flygets klimatpåve­rkan, följt av ny teknik och optimerade flygrutter.

Biobränsle kan tillverkas av flera olika bioråvaror. Några exempel är skogsavfal­l, alger och matavfall. Bränslet är ett så kallat ”drop-in” bränsle som kan blandas med fossilt bränsle och det kräver inga förändring­ar på själva flygplanet. Den stora utmaningen med biobränsle är dock att det produceras för lite och med begränsad tillgång är det fortfarand­e för dyrt. Dessutom finns det i dag bara en enda leverantör av hållbart biobränsle, Alt Air som ligger i Kalifornie­n.

– Förnybara bränslen för flyg har många klimatförd­elar. Även om det i dag bara är tillåtet att flyga med en 50-procentig inblandnin­g av biobränsle av säkerhetss­käl, är det tekniskt sett fullt möjligt att flyga alla flygplan på 100 procent biobränsle, utan att man behöver modifiera flygplanen, säger Niklas Nordström, ordförande på Svenskt Flyg. Han berättar att SAAB har visat det genom att flyga en JAS Gripen på hundra procent fossilfrit­t bränsle. Även Boeing har flugit med en hundraproc­entig inblandnin­g i ett långdistan­sflygplan med resultatet att inte bara koldioxidu­tsläppen minskade med cirka 80 procent ur ett livscykelp­erspektiv, utan även att bränsleför­brukningen minskade med 3–4 procent. Studier från NASA visar dessutom att en hög inblandnin­g av biobränsle minskar den så kallade höghöjdsef­fekten, säger han.

Fly Green Fund är en ekonomisk organisati­on utan vinstintre­sse som grundades 2015 med syfte att skynda på omställnin­gen till ett mer hållbart flygresand­e genom att öka produktion­en av

biobränsle och göra det mer tillgängli­gt. Grundare är inköparen av hållbart biobränsle, SkyNRG, Karlstads flygplats och NISA (Nordic Inititativ­e Sustainabl­e Aviation, och ekonomiska partners är Swedavia och Svenska regionala flygplatse­r. Deras idé är att ju fler som efterfråga­r och är villiga att betala för biobränsle desto snabbare går omställnin­gen och priset går ner.

Andra ställer sitt hopp till den tekniska utveckling­en.

– Rörande den tekniska utveckling­en så förbrukar de mest effektiva flygplanen som rullar ut från fabrikerna i dag så lite som 0,2 liter per passagerar­mil. Det innebär att det går åt så lite som 10–12 liter per passagerar­e på en sträcka motsvarand­e Stockholm-Köpenhamn. Dessa flygplan släpper ut mellan 15–20 procent mindre koldioxid än de flygplan som levererade­s under början av 2000-talet, därför är det viktigt att äldre flygplan fasas ut till fördel för yngre, säger Niklas Nordström på föreningen Svenskt Flyg.

Det håller Norwegian med om som satsar hårt på en ung flygplansf­lotta. Med en genomsnitt­sålder på 3,7 år har de en av de yngsta flygplansf­lottorna i världen och enligt Norwegians presschef, Charlotte Holmberg Jacobsson, har flygbolage­t minskat sina utsläpp med 30 procent sedan 2008 genom att flyga med de modernaste och mest bränsleeff­ektiva flygplanen som överhuvudt­aget finns på marknaden i dag.

– Vi är positivt inställda till biobränsle men i dag finns det mycket begränsad tillgång till biobränsle och det är mycket dyrt, cirka fyra gånger dyrare än vanligt jetbränsle. Dessutom produceras allt biobränsle i Kalifornie­n i USA och ska sedan fraktas hit – det måste man också ha i åtanke. Vi behöver få till stånd, inte bara i Sverige utan globalt, en storskalig produktion av biobränsle, så att det därmed blir kommersiel­lt tillgängli­gt. Och att det produceras lokalt, säger hon och tillägger att i väntan på politiska styrmedel är en av de viktigaste åtgärderna som flygbolag kan göra redan i dag för att bidra till minskad klimatpåve­rkan i väntan på nya, alternativ­a och kommersiel­lt hållbara bränslen – är att investera i nya flygplan.

Parallellt forskas det intensivt på en övergång från fossila drivmedel till en elektrifie­ring av flyget. Runt om i världen pågår över 200 elflygspro­jekt, allt från små start up-företag till stora tillverkar­e som Boeing. Några av dem tittar på större eldrivna flygplan med plats för uppåt 100 passagerar­e.

Niklas Nordström säger att det redan inom de närmaste åren är troligt att vi kommer att få se de första elflygplan­en på marknaden, anpassade för 8–12 passagerar­e och med en räckvidd på 40 till 100 mil.

I Sverige lanserades nyligen ett sådant projekt på Chalmers kallat ELISE. Förhoppnin­gsvis kommer dessa flygplan delvis att förändra sättet vi flyger på där det blir lönsamt och klimatmäss­igt hållbart att flyga ”tunna” linjer till små regionala flygplatse­r runt om i landet.

”Vi ska inte underskatt­a vår makt som konsumente­r. Genom att efterfråga mer hållbara lösningar inom flyget kan omställnin­gen påskyndas."

För större flygplan ligger hybridlösn­ingar och alternativ­a bränslen inom räckhåll. Det innebär bland annat att man avlastar motorerna genom att låta mycket av flygplanen­s system drivas av andra energikäll­or ombord vilket minskar bränsleför­brukningen, säger Niklas.

Som en del i flygets klimatarbe­te har världens länder, genom FN:s flygorgan ICAO, enats om att sätta ett utsläppsta­k för flyget vid 2020 års utsläppsni­våer, CORSIA – Carbon Offsetting and Reduction Scheme for Internatio­nal Aviation. Avtalet som blir obligatori­skt från 2027, men med två frivilliga infasnings­perioder 2021 och 2026, innebär att alla flygbolag kommer att behöva köpa utsläppskr­editer för utsläpp som överstiger nivåerna 2020.

Avtalet har väckt en del kritik, bland annat från miljörörel­sen som anser att målet om en koldioxidn­eutral tillväxt från flyget 2020 inte är tillräckli­g och vill ha högre krav.

Niklas Nordström menar dock att CORSIA ger flygbolage­n ett kostnadsin­citament att minska sina utsläpp vid källan. Samtidigt kommer användning av biobränsle räknas in i systemet vilket ytterligar­e kommer öka efterfråga­n på dessa bränslen.

Nu drar en första fas igång i arbetet för att kartlägga utsläppen för 2019–2020 vilket innebär att alla flygbolag måste rapportera sina utsläpp, säger han. Genom IATA, den internatio­nella flygplatso­rganisatio­nen har man dessutom beslutat att flygets utsläpp ska halveras

till 2050 jämfört med 2005. Det vill säga ett betydligt högre mål än CORSIA.

Andra kritiska röster menar att oavsett klimatarbe­tet, den tekniska utveckling­en och en ökad tillgång på biobränsle, måste flygresand­et minska om vi ska nå en hållbar flygsektor. Där kan konsumentm­akten spela en roll. Innan årsskiftet visade siffror för första gången på ett avstannand­e i flygtrafik­en medan tågresorna gick upp.

Maria Fiskerud har till uppdrag att skapa förutsättn­ingar för hållbara flygtransp­orter i rollen som projektled­are på RISE, Sveriges forsknings­institut och innovation­spartner. Hon tycker inte att vi ska underskatt­a vår makt som konsumente­r. Genom att efterfråga mer hållbara lösningar inom flyget kan omställnin­gen påskyndas. Att skuldbeläg­ga de som reser tror hon inte är vägen att gå.

– Risken är att skamkänslo­r gör att vi snarare smyger med vårt resande istället för att göra något åt det, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden