RES Travel Magazine

Belgrad

- Text: JOVAN RADOMIR

Varje gång jag återvänder till Belgrad är det med en spänd förväntan – vad är det som kommer att överraska mig den här gången? Belgrad är en berusande stad som bjuder på många oväntade upplevelse­r, i synnerhet när det handlar om mat, dryck och brokig inramning. Den här gången tar vi några steg utanför det vanliga stråket runt Knez Mihailova-gatan, även om vi inte släpper det kvarteret helt och hållet.

Mat & dryck FRANŠ

Här kliver man in från gatans puls till grönska och lugn. Det är lätt att tillbringa många timmar på denna restaurang, miljön och servicen gör att man inte vill lämna Franš i första taget. Man har ett internatio­nellt kök och bra koll på sina viner. Den diskreta och proffsiga uppmärksam­heten från kyparna gör vistelsen extra angenäm. Ett extra plus är att man har många rätter för vegetarian­er och veganer, samt att det finns många glutenfria alternativ. Bulevar Oslobodjen­ja 18a frans.rs

EPIGENIA WINE TAPAS BAR

En urban liten pärla med fokus på medelhavsm­at med lokal touch. Här kombinerar man maträttern­a med ett urval mycket fina lokala viner från den egna vingården Toplicki Vinogradi. Här sitter man helst på innergårde­n en ljummen kväll och provar sig igenom menyn av smårätter med tillhörand­e viner. Vinet har samma namn som restaurang­en, Epigenia, med en Merlot, Prokupac och Cabernet Sauvignon i högsta klass – viner som man för övrigt kan beställa på Systembola­get, vilket kan förlänga upplevelse­n av Belgrad även hemma i Sverige.

Resavska 25 epigenia.rs

FERDINAND KNEDLE

Under hela min barndom har kroppkakor från Balkan varit en av mina absoluta favoriträt­ter, i synnerhet de som är fyllda med plommon – en klassisk rätt som överlevt alla mattrender. Men nu har den lilla kroppkakan dessutom blivit riktigt het. Ett besök på lilla Ferdinand Knedle är numera ett måste under mina besök i Belgrad. Här fylls de små godsakerna med allt från pistagenöt­ter, nutella, vallmofrön, hallon till klassikern med plommon. Gavrila Principa 58

BAREN PÅ SQUARE NINE

Att kliva in i lobbyn på Square Nine Hotel och ta sikte på baren i andra ändan är som att komma hem. Miljön är retrochic och oerhört familjär. Drinkarna är välskakade och platsen ett utmärkt val för att påbörja en kväll på stan. Barmenyn är mycket smakfullt komponerad om man skulle bli hungrig efter några goda drinkar.

Studentski trg 9 squarenine.rs

BELGRADE MARKET – URBAN DISTILLERY

Dorcol är en central del av Belgrad som är full av mystik. Här föddes Östeuropas kafékultur och det är även platsen för landets första bryggeri. Belgrade Urban Distillery är ett hantverksd­estilleri som blandar tradition med en urban miljö, nya smaker och de senaste mattrender­na. Inom ramen av Belgrade Urban Distillery producerar man över 30 olika sorter av rakija, den typiska serbiska fruktsnaps­en, och andra alkoholhal­tiga drycker. Under Belgrade Markets tak hittar du även designstud­ior, cocktailba­rer och andra kreativa sidor av det moderna och avspända Belgrad. Žorža Klemansoa 19 beogradski­market.com

PRŽIONICA

Jag älskar kaffe och jag älskar människor som ägnar all sin vakna tid åt att hitta fantastisk­a bönor som de vårdar som om det vore guld de handskas med. Belgrad är inget undantag. Här dricker man gott kaffe nästan överallt och i synnerhet på hos gänget i det lilla enkla rosteriet Pržionica. Här får man även en lektion i kaffekunsk­ap samtidigt som man avnjuter en god böna från dagens meny. Hög hipsterfak­tor, men ändå avspänt. Det är väl värt en promenad för att få smaka stans godaste kaffe. Och för guds skull – drick det på plats. Dobracina 59

Hotell RADISSON COLLECTION HOTELL – OLD MILL

I detta fantastisk­a designhote­ll förenas det gamla med det nya. Det moderna hotellet har byggts ihop med en gammal kvarn från 1901 som genom historien gett många Belgradbor sitt dagliga bröd. Den Kmärkta byggnaden har fått ett nytt liv tillsamman­s med hotellets 236 rum och 14 sviter, vilket genererat en rad utmärkelse­r. Hotellet ligger en bit från centrum, men det kompensera­s med service i världsklas­s, suverän bar och restaurang. Bulevar Vojvode Mišica radissonco­llection.com

HOTELL MOSKVA

Här dricker man gärna sitt eftermidda­gskaffe med tillhörand­e bakverk, framför allt klassikern moskva šnit. Ett vattenhål som andas så mycket svårslagen historia – här har alla stora filmstjärn­or, mäktiga världsleda­re och en och annan känd författare och konstnär insupit Belgrads puls. Vill man även äta och bo som en kung och drottning så är det detta hotell man letar efter. Terazije 20 hotelmoskv­a.rs

Shopping DECHKOTZAR FLAGSHIP STORE

Hipsters finns även i Belgrad. De kreativa bröderna bakom designföre­taget Braca Burazeri (Bröderna Brothers) har länge varit framgångsr­ika med sina grafiska arbeten och Tshirttryc­k vilket till slut blev märket ”Dechko Tzar” (cool kille). För några år sedan öppnade de även butik. Vill man ha något udda och unikt med Belgradtou­ch är det här rätt ställe.

Gracanicka 16 dechkotzar.com

CREAM OF SCANDINAVI­A

Om saknaden efter Sverige är på tok för stor under Belgradvis­telsen och det enda som kan trösta är lite shopping så är ett besök hos Jana Vranjes ( ja, det är vår handbollsh­jälte Ljubo Vranjes syster) att rekommende­ra. I Janas två butiker hittar man både skandinavi­sk och lokal design.

Kralja Petra 22 och Gospodar Jovanova 35 creamofsca­ndinavia.com

 ??  ?? Baren på Square Nine är en perfekt plats för en fördrink.
Baren på Square Nine är en perfekt plats för en fördrink.
 ??  ?? Knedle är en klassisk rätt som blivit hipp och populär på nytt. Dechko Tzar är en fin liten butik med lokalt designade kläder, bara ett stenkast från paradgatan Knez Mihail.
Knedle är en klassisk rätt som blivit hipp och populär på nytt. Dechko Tzar är en fin liten butik med lokalt designade kläder, bara ett stenkast från paradgatan Knez Mihail.
 ??  ?? Mitt i Belgrad hittar man denna lilla pärla, Ferdinand Knedle, som serverar kroppkakor med många spännande fyllningar.
Mitt i Belgrad hittar man denna lilla pärla, Ferdinand Knedle, som serverar kroppkakor med många spännande fyllningar.
 ??  ??
 ??  ?? Gammalt möter nytt på Radisson Collection Old Mill. En gammal kvarn har inkorporer­ats med den moderna byggnaden.
Gammalt möter nytt på Radisson Collection Old Mill. En gammal kvarn har inkorporer­ats med den moderna byggnaden.
 ??  ?? Den smakfulla restaurang­en och vinbaren Epigenia ligger i en fin, gammal fastighet med vacker innergård. Här kan man tillbringa många timmar i gott sällskap.
Den smakfulla restaurang­en och vinbaren Epigenia ligger i en fin, gammal fastighet med vacker innergård. Här kan man tillbringa många timmar i gott sällskap.
 ??  ?? Det nu totalrenov­erade hotellet Moskva stod färdigt redan 1908 och har sett många kända personer passerar genom dörrarna under årens lopp. Uteserveri­ngen är en utmärkt plats för en eftermidda­gskaffe.
Det nu totalrenov­erade hotellet Moskva stod färdigt redan 1908 och har sett många kända personer passerar genom dörrarna under årens lopp. Uteserveri­ngen är en utmärkt plats för en eftermidda­gskaffe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden