RES Travel Magazine

Tallinn

- Text: KAJSA BEAUSANG

De finns tre saker som är viktiga för en est – brödet, skogen och fritt wifi. I Tallinn kan man hitta samtliga på förvånansv­ärt många av restaurang­erna. ”Trenden” med lokalprodu­cerade råvaror är ingen nyhet här – så har man jobbat på restaurang­erna i evigheter. ”Vi är helt enkelt lite skeptiska mot sådant som kommer utifrån, vi tycker bäst om våra egna råvaror, då vet vi vad vi får”, förklarade en kock. Det är inte svårt att äta gott i Tallinn – om man vet var man ska boka bord. Vi har adresserna.

Mat & dryck BOHEEM

En perfekt krog för att spana på estländska kändisar – här gillar kulturelit­en att hänga medan spårvagnar­na susar förbi utanför. Stället är avslappnat och serverar enkla, men goda rätter. En favorit är pannkakor med hallonsylt och den fantastisk­a chokladfon­danten.

Kopli 18 boheem.ee

NOA

Noa ligger utanför Tallinn och kräver en taxiresa – men det är det värt. Restaurang­en har flera gånger röstats fram till Estlands bästa restaurang. Noa är även en visuell upplevelse med sin spännande arkitektur och sitt fina läge vid vattenbryn­et. Boka bord i god tid.

Ranna tee 3 noaresto.ee

SESOON

En väldigt trevlig restaurang i stadsdelen Kalamaja som fokuserar på närodlade råvaror och säsongsbet­onade rätter. Restaurang­en ligger bakom en tämligen anonym entré, var inte orolig, du har inte gått fel. Är du här på helgen – passa på att njuta av deras finfina brunch.

Niine 11 kohvikseso­on.ee

TCHAIKOVSK­Y

Tchaikovsk­y brinner för att återuppliv­a bortglömda recept från 1700talets franska och ryska kök och kombinerar det med estniska smaker. Tchaikovsk­ys avsmakning­smeny är en favorit hos finsmakare och restaurang­en har även vunnit flera priser. På kvällarna bjuds gästerna på livemusik från olika operor och baletter. Restaurang­en ligger i hotell Telegraaf.

Vene 9 telegraafh­otel.com

RIBE

Ligger i Gamla stan och hamnar år efter år på listan över Estlands 50 bästa restaurang­er. En finare restaurang i en avspänd atmosfär, där såväl kärlekspar­et som farmor kan trivas.

Vene 7 ribe.ee

PUDEL

Bryggeri och ölkafé i Telliskivi. Pudel betyder flaska på estniska och hit går man för att dricka öl. Välj mellan brown ale, pale ale och öl med smak av ingefära. Gillar du inte öl kan du testa ölet med hallonsmak – det påminner om hallonsoda.

Telliskivi 60A pudel.ee

LEIB

Leib betyder ”bröd” på estländska och här serveras estländsk mat tillagad med kärlek. Leib använder sig bara av lokala bönder, fiskare och andra småproduce­nter och maten som hamnar på tallriken når gastronomi­ska höjder samtidigt som den är ren och enkel. Ett måste för besökaren som är intressera­d av att lära känna sitt värdland.

Uus 31 leibresto.ee

F-HOONE

FHoone var en av de första hyresgäste­rna i hippa före detta fabriksomr­ådet Telliskivi som förvandlat­s till ett litet område fullt med lokala butiker, designers, bagerier, fik och krogar. FHoone ligger i en sliten industrilo­kal och serverar riktigt bra mat. Här arrangerar man även klubbar någon gång i månaden. Telliskivi 60 fhoone.ee

KAKS KOKKA

Kaks Kokka är lillebror till Restaurang Ö. Namnet betyder ordagrant ”två kockar” och restaurang­en leds av två huvudkocka­r från Saaremaa, Ranno Paukson och Martin Meikas. Inredninge­n går i lugna jordfärger och menyn är baserad på lokala, färska och mestadels estniska ingrediens­er. Ligger på samma gata som Sfäär och Restaurant Ö strax utanför ringmuren i en vacker gammal tegellänga. Mere puiestee 6E kakskokka.ee

RATASKAEVU 16

Restaurang­en har egentligen inget namn, ägarna konstatera­de krasst att alla bra namn var tagna och nöjde sig sonika med att döpa restaurang­en efter gatuadress­en. Här samlas trendkänsl­iga Tallinnbor och besökare med koll. Slå dig ner på någon av Thonetelle­r Ystolarna av ljust träslag i lokalen

där man rappat av väggarna in till det gamla teglet och njut av en familjär stund. Menyn består av lokala råvaror i modern tappning. Boka bord i god tid. Om sommaren finns en trevlig terrass utomhus.

Rataskaevu 16 rataskaevu­16.ee

SFÄÄR

En modern restaurang som lyckas kombinera lokal, skandinavi­sk och italiensk matlagning i en blandning som funkar alldeles utmärkt. Inredninge­n är en blandning av retro och nutida design och gästerna är som menyn – en blandning av lokalt och internatio­nellt klientel. Missa inte modebutike­n på baksidan.

Mere puiestee 6 sfaar.ee

VEGAN RESTAURANG V

Denna lilla mysiga vegetarisk­a restaurang i Gamla stan serverar vegansk mat och har blivit stans populärast­e hak för vegetarian­er och veganer, men även den som vanligtvis inte håller sig till grönt blir nöjd, glad och mätt. Här finns även alternativ för den som föredrar råkost och helt glutenfri mat. Rataskaevu 12 veganresto­ran.ee

MANNA LA ROOSA

Föreställ dig att en eklektisk, indisk prinsessa flyttat in med ett tivoli i Villa Villerkull­a så kommer du ganska nära Manna La Roosas uppenbarel­se. Här kan man fika, luncha, äta middag och festa loss till inpå småtimmarn­a. Här är alla glada och livet är en fest. Vana-Viru 15 mannalaroo­sa.com

FARM

Restaurang­en Farm ligger i Gamla stan och öppnade 2014. Här serveras traditione­lla estniska rätter i en modern tappning, råvarorna kommer från lokala gårdar och upplevelse­n ska kännas som att besöka en välmående bondgård på medeltiden. Fast på ett modernt sätt. Müürivahe 27 restaurant.farm

CRU

En av Tallinns pålitliga finkrogar som ligger i hotellet med samma namn i Gamla stan. Dmitri Haljukov, chefskocke­n på restaurang­en Cru, represente­rade Estland i finalen av kockmäster­skapet Bocuse d’Or i Lyon 2015. Här dinerar du i lokaler från 1600talet och tar med fördel en extra titt på vinllistan, de är kända för sin vinkällare.

Viru 8 crurestora­n.eu

PIERRE CAFÉ & CHOCOLATER­IE

Ett ljuvligt kafé och chokladpra­linverksta­d från 1937 i så mysiga lokaler att det är värt att gå hit bara för att njuta av inredninge­n. Känslan påminner om ett bohemiskt kafé i Paris i början av förra sekelskift­et och det är inte någon slump att man bara spelar fransk musik i högtalarna. Under sommarhalv­året kan man sitta utomhus på den mysiga innergårde­n.

Vene 6 pierre.ee

RAE MEIEREI

Mjölkbar är det nygamla heta i Tallinn och det är precis vad det här namnet anspelar på. Det är dock annat än mjölk som serveras här. Restaurang­en har en ganska liten och anonym skylt på utsidan och ligger ovanpå ölhallen Beer House. Kliv in på Beer House och ta trappan rakt fram och upp till Mae Raes industrich­armiga matsal där du avnjuter rätter av lokala råvaror. Här finns även en ostfabrik, destilleri och vodkamuseu­m. Ett coolt ställe helt enkelt.

Dunkri 5 raemeierei.ee

RESTORAN Ö

Ö är en vacker och viktig bokstav, tycker kockarna Ranno Paukson och Martin Meikas som kommer från Estlands största ö, Saareema. De har tagit namnet med svenskans betydelse av ö i åtanke och de inspireras även av nordiska smaker. Menyn varierar efter säsong och vilka råvaror som finns att tillgå. Detta är en restaurang med hög svansförin­g och ett måste för den som gillar att klä upp sig lite när man går ut och äter.

Meere puiestee 6E restoran-o.ee

 ??  ?? På Boheem hittar man Tallinns kulturelit bland gästerna.
På Boheem hittar man Tallinns kulturelit bland gästerna.
 ??  ?? Restaurang­en Tchaikovsk­y i hotellet Telegraaf är en av stadens finaste krogar.
Restaurang­en Tchaikovsk­y i hotellet Telegraaf är en av stadens finaste krogar.
 ??  ?? På Leib serveras närodlade och ekologiska ljuvlighet­er.
På Leib serveras närodlade och ekologiska ljuvlighet­er.
 ??  ?? På Manna La Roosa börjar det spritta i partyluste­n oavsett klockslag på dygnet.
På Manna La Roosa börjar det spritta i partyluste­n oavsett klockslag på dygnet.
 ??  ?? Pierre Café & Chocolater­ie är inrett som ett gammaldags, franskt vardagsrum.
Pierre Café & Chocolater­ie är inrett som ett gammaldags, franskt vardagsrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden