RES Travel Magazine

Ola Salos Bästa...

Ola Salo är en van resenär som tack vare sitt artisteri besökt många metropoler och avkrokar i vår värld. Trots sin fäbless för det exotiska har Sverige en särskild plats i hans hjärta. Här är Ola Salos bästa…

- Text: KAJSA BEAUSANG

… STORSTAD

– New York är en svårslagen stad. Två av mina bästa semesterre­sor har gått dit. Ena gången åkte jag dit med min bästis Lasse, basist i The Ark, helt spontant en långhelg. Det var runt 2005, då hade The Ark en liten hajp där och vi hade fått kompisar på Lower East Side och lärt känna staden en del. Vi var rusiga, jetlaggade och hade en härlig overklighe­tskänsla hela helgen som inte släppte förrän vi var hemma igen. Vi hängde framförall­t på ett ställe som hette Pink Pony, som tyvärr inte finns längre. Det var en bohemisk, franskinsp­irerad bar och restaurang där unga, kreativa typer vistades. Den andra minnesvärd­a New York-resan var 2010 när jag och min fru var där på bröllopsre­sa. Det var efter recessione­n och det var påtagligt en helt annat stämning i staden – nedtonad och i vissa områden nästan spöklik. Även om det var deppigt att Pink Pony var borta, var det en fin resa. Vi hade ett nyväckt raw foodintres­se och gjorde det till en utmaning att försöka äta på varenda raw food-restaurang i New York. Rörelsen var ganska ny då, men om det är någonstans som nya företeelse­r fäster snabbt är det i New York, det fanns med andra ord gott om sådana ställen. Vi fick begränsa uppdraget till Manhattan.

… KAFÉ

– Jag älskar kaféer! I Stockholm finns en stor favorit, Älskade Traditione­r, som ligger på Södermalm. Namnet till trots är de relativt nytänkande. Här blandas gamla svenska traditione­r med amerikansk diner-känsla. Det är färgglatt, mysigt och de har en livsbejaka­nde meny med våfflor. Det bästa jag vet är att gå och fika med någon av mina döttrar. Den äldsta är åtta år och under en fika får vi chans att ha ett riktigt genuint och filosofisk­t samtal och en fin stund tillsamman­s. Men det är även jättemysig­t att gå och fika med min yngsta dotter som är tre år.

Älskade Traditione­r Södermanna­gatan 42, Stockholm facebook.com/alskadetra­ditionerl

…Ö

– Det får bli en ö med det inte så smickrande namnet Skitön. Jag växte upp i Rottne utanför Växjö, och där ligger Sörabysjön med en liten, liten ö som jag och mina syskon ofta paddlade till som små. Vi döpte den till Skitön eftersom den var täckt av fågelbajs. Dit paddlade jag även i tonåren med en kompis och så satt vi där och filosofera­de eller fiskade.

… HOTELL

– Jag älskar Norrland. Det är en ynnest med mitt yrke att jag får se så många platser och när jag kommer till Sundsvall bor jag gärna på hotell Knaust som har Sveriges kanske vackraste trappa i lobbyn. Där hänger även en modern oljemålnin­g av Björn Wessman som jag tycker mycket om. Knaust har vackra rum, trevlig personal och ligger i en fin stad. Jag älskar att jag har hela Sverige som arbetsplat­s och jag har skapat en stark relation till många städer. En bieffekt av mitt jobb är att jag bor mycket på hotell och jag har sett en stark utveckling av hotellen i Sverige på senare år. Jag gillar när de känns personliga och det är kul när stora kedjor som till exempel Scandic väljer att inte göra om alla sina hotell i en och samma stil, utan tvärtom skapar unika hotell som Haymarket och Downtown Camper i Stockholm.

Elite Hotel Knaust, Storgatan 13, Sundsvall elite.se

Haymarket, Hötorget 13–15, Stockholm scandichot­els.se

Downtown Camper, Brunkeberg­storg 9, Stockholm scandichot­els.se

… RESTAURANG

– Jag är från Växjö och trots att det är en liten stad finns det ett stort kulturellt utbud, mycket tack vare en enda familj – familjen Hector. Den här kreativa skaran driver bland annat restaurang­en Kafé de luxe och Tyrolens nöjespark i Blädinge. Syskonen Hector och gänget runt dem har skapat mötesplats­er som känns väldigt tillåtande och välkomnand­e med en speciell estetik av återvunnen inredning samt en härlig meny som består av en blandning av Småland och världen. Kocken har en särskild fascinatio­n för kroppkakor och har utvecklat flera intressant­a varianter.

Kafé de luxe, Sandgärdsg­atan 17–19, Växjö kafedeluxe.se

Tyrolen, Mitt i den småländska skogen i Blädinge tyrolen.se AKTUELL MED: Sin första krogshow, It takes a fool to remain sane, som spelas på Rondo i Göteborg under hela våren. En storslagen rockshow baserad på The Arks låtskatt i regi av Edward af Sillén, manus av Henrik Schyffert och kreativ producent Mikael Gordon Solfors.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden