Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Inuti solen

Den jättelika och livgivande stjärnan.

-

Vår sol är en enorm stjärna som har skapats ur en massiv gravitatio­nskollaps när rymddamm och gas från en nebulosa kolliderad­e. Dess diameter är cirka 109 gånger större än jordens och den väger 300 000 gånger mer. Solen utgör vårt solsystems centrum och är den absolut största himlakropp­en i vår närhet. Den består av 70 procent väte och omkring 28 procent helium (plus andra gaser).

”Solens yta är ett tätt plasmalage­r med en temperatur på 5 800 grader kelvin. Den är i konstant rörelse tack vare de konvektiva rörelser som orsakas av hettan underifrån”, säger David Alexander, fysik- och astronomip­rofessor vid Rice University. ”Dessa konvektiva rörelser visar sig i en spridning av mönster som kallas granulatio­n som mäter omkring 100 mil tvärs över och visar sig på hela solytan.”

I solens kärna är temperatur­en och trycket så högt, och väteatomer­na rör sig så snabbt att det orsakar fusion vilket förvandlar väteatomer till helium. Elektromag­netisk strålning transporte­ras från solens kärna till ytan och försvinner ut i rymden som elektromag­netisk strålning, ett förblindan­de ljus och oerhörda mängder solvärme. Faktum är att solens kärna är varmare än själva ytan, men när värmen lämnar ytan stiger temperatur­en till 1–2 miljoner grader Celsius. Enligt David Alexander förstår astronomer­na inte fullt ut varför solens atmosfär är så het, men de tror att det har något att göra med magnetiska fält.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden