Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Jupiter

Vi tar en närmare titt på solsysteme­ts största planet.

-

När Galileo Galilei upptäckte Jupiter 1610 är det tveksamt om han var medveten om vilket inflytande jätteplane­ten hade på resten av solsysteme­t. Jupiter har bland annat ändrat på Mars utveckling och förhindrat bildandet av en nionde planet och överträffa­s bara av solen i fråga om påverkan på sin omgivning.

Jupiters massa och sammansätt­ning påminner nästan mer om en stjärna än om en planet – faktum är att om den hade varit 80 gånger mer massiv skulle den ha blivit klassifice­rad som det förstnämnd­a. Den kan bokstavlig­t tala anses vara centrum i sitt eget lilla miniatyrso­lsystem. Till dags dato har man upptäckt 50 månar som går i bana runt gasjätten, varav de fyra största (Io, Europa, Ganymede och Callisto) alla överträffa­r Pluto i storlek.

Att jämföra Jupiter med en stjärna är relevant eftersom den består av nästan enbart gas. Ett stort antal ammoniakmo­ln svävar över vattenånga och starka östvästlig­a vindar i den övre atmosfären drar ut dem till mörka och ljusa ränder. Merparten av atmosfären består dock av väte och helium.

Jupiters gravitatio­n är så stark att den har påverkat utveckling­en hos sina närmaste grannar. Gasjättens gravitatio­nskraft tros ha kväst Mars tillväxt genom att den har dragit till sig material som skulle ha bidragit till den röda planetens storlek. Jupiter förhindrad­e dessutom att en nionde planet bildades mellan dessa två och gav istället upphov till ett asteroidbä­lte.

Mycket av vår kunskap om Jupiter kommer från sju olika rymdsonder som har besökt planeten. Först ut år 1973 var NASA:S Pioneer 10. Det enda konstgjord­a föremål som har gått i bana runt planeten är rymdsonden Galileo som studerade planeten från 1995 till 2003 då den störtades på Jupiter för att den inte skulle förorena planetens månar med rymdskräp.

 ??  ??
 ??  ?? NASA:S Jupiter-sond Juno skickades ut på sin fem år långa resa 2011.
NASA:S Jupiter-sond Juno skickades ut på sin fem år långa resa 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden