Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Europa

Vår största chans att hitta liv finns på Jupiters måne.

-

Europa är jämte Io, Ganymede och Callisto en av Jupiters fyra största månar. Den är anmärkning­svärd tack vare sin istäckta yta med ett möjligt hav undertill. Alla månar vänder samma sida mot Jupiter under sin bana runt planeten. Islagret som täcker Europas hela yta är inte mer än 0,8–16 mil tjockt. Månens yta är en av de slätaste i solsysteme­t. De dalar och höjder som finns mäter inte mer än några hundra meter i djup eller höjd. Det tyder på att Eurpoa är ung och fortfarand­e formas, som jordklotet.

Europa består mestadels av sten trots att kärnan har ett högt järninnehå­ll. Gravitatio­nskrafter från Jupiter och de andra tre stora månarna har försett Europa ett varmt inre i en process som kallas för tidvattenu­ppvärmning och som påminner om hur tidvattnet på jorden fungerar när vår måne drar i haven.

Europa har en väldigt tunn atmosfär som består av enbart syre och som skapas från partiklar som skickas ut från strålninge­n från Jupiter. Partiklarn­a träffar månens yta och bildar vattenånga.

Tack vare att Europa knappt har någon atmosfär dalar temperatur­en på ytan till -162 grader Celsius vid ekvatorn och blir möjligen så låg som -220 grader vid polerna. Det är nära den absoluta nollpunkte­n som ligger på -273,15 grader Celsius. Några kilometer ner i Europas hav kan temperatur­en ligga på -30 grader eller så högt som 0 grader Celsius, vilket innebär att potentiell­a livsformer skulle vara tvungna att anpassa sig till mycket låga temperatur­er.

Den stora mängden strålninge­n från Jupiter kan orsaka stor skada på en rymdsond som skickas till

Europa. En av få sonder som har studerat månen var sonden Galileo, döpt efter astronomen som upptäckte

Jupiters fyra största månar under en vecka 1610. Den färdades mellan Jupiter och dess månar mellan 1995 och

2003 och försåg oss med en stor del av den informatio­n vi har om Europa i dag.

Synliga sprickor i isen betyder att ett hav kan dölja sig under ytan.

 ??  ?? Bilden som togs av rymdsonden Cassini visar hur Europa kastar sin skugga på Jupiter.
Bilden som togs av rymdsonden Cassini visar hur Europa kastar sin skugga på Jupiter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden