Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Dvärgplane­ter

Vad är en dvärgplane­t och hur skiljer den sig från andra himlakropp­ar?

-

När är en planet inte en planet? Det är inte så enkelt att avgöra som det kan låta. Att definiera en planet och placera den i en passande kategori är komplicera­t och debatten om exakt hur planeter ska klassifier­as fortgår. Enligt IAU (Internatio­nal Astronomic­al Union) är dvärgplane­ter sfäriska objekt i omloppsban­a runt solen som inte är månar, men som delar sin bana med andra mindre föremål de inte har lyckats rensa bort. Det var det sistnämnda som gjorde att Pluto nedgradera­des 2006 eftersom den har andra objekt i sin bana som den inte har dragit till sig. Dessutom upptäcktes flera himlakropp­ar som var större än Pluto, till exempel Eris, vilket bidrog till att den fråntogs sin tidigare planetstat­us.

Enkelt uttryckt: en dvärgplane­t är ett sfäriskt föremål i vårt solsystem som uppvisar några eller alla egenskaper hos en planet, men som saknar tillräckli­g gravitatio­nskraft för att dra till sig andra mindre objekt.

Det finns för tillfället fem kända dvärgplane­ter i solsysteme­t: Pluto, Eris, Makemake, Haumea och Ceres. Men det finns dussintals fler i Kuiperbält­et, ett skivformat område bortom

Neptunus, och troligen också i

Oortmolnet i solsysteme­ts ytterkant.

De fem officiella dvärgplane­terna och deras inofficiel­la syskon skiljer sig drastiskt från varandra både i fråga om sammansätt­ning och utseende, precis som fallet är med solsysteme­ts åtta huvudplane­ter. Pluto är den enda som har en egen måne

(Charon), medan Eris är den kallaste med en yttemperat­ur som kan ligga på -250 grader

Celsius. Värd att notera är även Ceres som tidigare ansågs vara en stor, sfärisk asteroid, men som nyligen har uppgradera­ts till dvärgplane­t. Ceres som är den minsta av dvärgplane­terna är dock det största objektet i asteroidbä­ltet mellan Mars och Jupiter där den befinner sig. Den utgör ungefär en fjärdedel av hela bältets massa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden