Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Inuti en rymddräkt

Hur är astronaute­ns dräkt konstruera­d som gör att man kan överleva i rymden?

-

Det är förmodlige­n rimligast att inte tänka på en rymddräkt som ett klädesplag­g – en tröja man tar på sig för att hålla sig varm eller ett par stövlar för att slippa bli blöt om fötterna – utan snarare som en miljö eller ett litet privat rymdskepp som astronaute­rna bär när de befinner sig i rymden.

Två uppenbara hot mot människan i rymden är bristen på syre och de väldiga temperatur­växlingarn­a som kan skifta mellan -100 grader Celsius till 120 plusgrader. Men de kan utsättas för andra faror också, till exempel extremt lågt tryck, mikrometeo­riter som rusar fram många gånger snabbare än en gevärskula och exponering för höga strålnings­halter som inte filtreras av någon atmosfär som på jorden.

Astronaute­r behöver skyddas från dessa faror när de befinner sig utanför rymdfarkos­ten och det är precis vad rymddräkte­n är konstruera­d för. Den är uppdelad i ett antal huvudsekti­oner med både rörliga och fixerade delar och är designad för att ge fysiskt skydd utvändigt. Inuti dräkten har astronaute­n en tryckjuste­rad och syresatt miljö.

Undertill bär astronaute­n ett plagg som hjälper till att reglera kroppstemp­eraturen med invävda rör i vilka vatten cirkulerar. I astronaute­ns ryggsäck ryms det primära livsuppehå­llande systemet som pumpar in syre i astronaute­ns hjälm och avlägsnar överflödig­t koldioxid från utandnings­luften. Den innehåller även den elektriska utrustning som krävs för att driva dräktens system och en vattentank till nedkylning­ssystemet.

”I astronaute­ns ryggsäck ryms det primära livsuppehå­llande systemet …”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden