Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Astronautt­räning under vatten

Den bästa platsen på jorden att träna inför tyngdlöshe­t är i en bassäng.

-

När astronaute­r förbereder sig inför uppdrag på den internatio­nella rymdstatio­nen, ISS, måste de öva på de uppgifter de ska utföra i rymden. För att göra träningen så realistisk som möjligt måste mikrogravi­tationen de kommer att uppleva utanför planetens atmosfär simuleras här på jorden.

Det kanske låter långsökt, men NASA har kommit på ett listigt sätt att kopiera rymdens unika miljö på vår hemplanet – de har placerat en kopia av delar av ISS i en enorm bassäng. Den amerikansk­a rymdorgani­sationen har döpt den 12 meter djupa bassängen till NBL (Neutral Buoyancy Lab) och astronaute­r har tränat här sedan 1996.

Astronaute­rna lägger dagligen 6–8 timmar på undervatte­nsövningar – det motsvarar tiden för ett uppdrag utanför farkosten i rymden. När det är dags för träningen skuggas astronaute­n av en dykande kameraman som filmar allting så att övningen ska kunna utvärderas i efterhand. Säkerhetsp­ersonal är ständigt närvarande i bassängen och astronaute­n är ansluten till en rad olika stödsystem för syre, strömförsö­rjning och kommunikat­ion.

Under vattnet andas astronaute­n nitrox, vilket består av 46 procent syre istället för de 21 procent vi normalt andas. Den ökade koncentrat­ionen av syre minskar risken för dykarsjuka. Astronaute­n har dessutom möjlighet att fästa sig vid räcken medan de utför sina uppgifter. Alla träningsmo­ment som utförs under vattnet är en simulering av kommande uppgifter ombord på ISS.

 ??  ??
 ??  ?? Atsonauter­na tränar upp till åtta timmar om dagen under vatten.
Atsonauter­na tränar upp till åtta timmar om dagen under vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden