Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Curiositys största upptäckter

STÖRSTA UPPTÄCKTER

-

Den mest sofistiker­ade rovern som har skickats till en annan planet har upptäckt att Mars en gång var beboeligt.

Idag är planeten Mars torr, kall och karg. Inget vatten flödar på ytan och luften är tunn och giftig. Men en gång i tiden hade Mars vatten, var möjligen varm och kan även ha haft mikrobiolo­giskt liv.

År 2004 landsatte NASA två robotrover­s, Spirit och Opportunit­y, på Mars och fann övertygand­e bevis för att vatten en gång rann på Mars yta – kanske så nyligen som för fem miljoner år sedan. Det forskarna ville ta reda på härnäst är om vattnet bidrog till en miljö som kunde härbärgera liv. Så de skickade ytterligar­e en rover – den största som någonsin har skickats ut i rymden – för att få svar på frågan.

Curiosity är ungefär lika stor som en familjebil. Rovern kontroller­as av tekniker på jorden vars kommandon kan ta 20 minuter att nå Mars. I Curiositys datorhjärn­a finns programvar­an AEGIS som identifier­ar föremål av intresse och undviker faror som branta sluttninga­r, stora stenblock eller diken, utan att forskarna på jorden behöver lägga sig i.

Curiositys upphängnin­g gör att den kan ta sig över hinder samtidigt som alla sex hjul har markkontak­t. Rovern har 17 ”ögon” – ett kamerasyst­em som kan skapa en tredimensi­onell karta av terrängen inom tre meters omkrets. Det hjälper Curiosity att bedöma avståndet till hinder som ligger i vägen.

Dessa tekniska lösningar bidrar till att Curiosity uppnår sina vetenskapl­iga mål. De inbegriper att hitta livets kemiska byggstenar, undersöka mineraler på Mars yta och mäta strålning och andra förhålland­en i atmosfären.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden