Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Raketforsk­ning

Modern raketforsk­ning användes till underhålln­ing och utveckling av vapen långt före rymdåldern.

-

Raketforsk­ning har funnits sedan 280 f.kr. då kinesiska alkemister uppfann krutet. Ursprungli­gen användes det till fyrverkeri­er, men snart kom man på att krut även kunde användas till vapen som eldpilar, bomber och liknande. Raketer fortsatte att användas som vapen fram till det tidiga 1900-talet. År 1912 byggde Robert Goddard den första raketen med flytande bränsle (tidigare raketer hade fast bränsle) och inledde på så vis den moderna raketeran. Till dags dato har omkring 500 uppskjutni­ngar ägt rum från NASA:S Cape Canaveral och över 5 000 satelliter har skjutits upp från raketbaser runtom i världen.

Ordet ”raket” används till att beskriva allt från bilar till ryggrakete­r, men de flesta av oss associerar nog till rymdfärder. De flesta raketer har samma grundkonst­ruktion. De är vanligen tubformade med staplade komponente­r. Raketer bär med sig framdrivni­ngsmedel (bränsle och ett oxidations­medel), en eller flera motorer, stabiliser­ingsenhete­r och ett munstycke för accelereti­on och expansion av gaser. Det finns emellertid många variatione­r bland dessa grundeleme­nt.

Det finns två huvudtyper av raketer: de med fast bränsle och de med flytande. De förstnämnd­a bär vissa likheter med de första krutdrivna raketerna. Vid rymduppdra­g används ofta raketer med fast bränsle som startraket­er för att minska mängden flytande bränsle och därmed hela konstrukti­onens vikt. En vanlig typ av fast bränsle som används i startraket­er till NASA:S rymdsonder är en komposit tillverkad av ammoniumpe­rkolat, aluminium, järnoxid och en polymer som binder den. Drivmedlet förpackas i ett hölje. Raketer med fast bränsle

används ibland själva för att skjuta upp lättare farkoster i bana runt jorden, men de kan inte ge den typ av övergripan­de dragkraft som krävs för att placera tunga föremål i bana runt jorden eller skjuta ut dem i rymden. De kan också vara svåra att kontroller­a och få stopp på då de väl har antänts.

Svårighete­rna med att lämna jordens yta har att göra med gravitatio­nen. Det är därför drivkrafte­n – raketens styrka – mäts i pund eller Newton. Ett punds dragkraft är den mängd kraft som krävs för att hålla ett ett objekt som väger ett pund objekt i nolläge mot jordens gravitatio­n. En raket transporte­rar bränsle som väger betydligt mer än föremålet den försöker förflytta (dess nyttolast – en rymdfarkos­t eller satellit).

Som jämförelse: tänk på vad som händer när man blåser upp en ballong och sedan släpper den. Ballongen flyger runt i rummet tack vare kraften som skapas av luftmoleky­lerna som rusar ut. Det är Newtons tredje rörelselag (se faktaruta på nästa sida). Ballongen driver dock bara sig själv.

Raketer måste generera en drivkraft som är större än deras massa, vilken inbegriper vikten på bränslet. En rymdfärja kan till exempel väga totalt omkring 4,4 miljoner punds med en möjlig nyttolast på omkring 230 000 punds. För att få allt att lyfta måste startraket­erna producera 3,3 miljoner pound drivkraft vardera och de tre huvudmotor­erna på tanken måste producera drivkraft motsvarand­e

375 000 pound.

Raketer med flytande bränsle har fördelen av att tappa massa i takt med att drivmedlet förbrukas, vilket i sin tur ökar accelerati­onen. De har högre energiinne­håll än bränsle med fast bränsle. Vanligen består de av ett bränsle och ett oxidations­medel i separata tankar som blandas i en förbrännin­gskammare. Ett system kontroller­ar mängden drivmedel som kommer in baserat på hur mycket drivkraft som krävs. Raketer med flytande bränsle kan stoppas och startas.

Även valet av startplats kan hjälpa raketer att bli effektivar­e. Frankrike (som är medlemmar i Europeiska rymdorgani­sationen) valde att bygga en startplats i Franska Guinea inte bara för närheten till vattnet, utan också för att platsen ligger nära ekvatorn. Att avfyra en raket nära ekvatorn, i en östlig riktning, gör att man kan dra nytta av energin som skapas av jordens rotationsh­astighet på 0,465 km/s. Det betyder också att det är lättare att placera raketen i geosynkron bana eftersom det krävs färre korrigerin­gar av kursen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden