Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Jätteraket­er

-

Det nya bränslesys­temet som kommer att ta oss till Mars – och vidare.

Det svåraste med att utforska den yttre rymden är att ta sig dit till att börja med. Människan har rest i rymden i över 50 år nu, men våra metoder för att frigöra oss från jordens gravitatio­n har knappt ändrats alls och det fundamenta­la problemet är fortfarand­e det största. När folk för länge sedan började drömma om regelbundn­a rymdresor eller rymdhissar som placerade last i omloppsban­a insåg man snart att det fanns vissa hinder – inte minst mängden drivkraft som krävs för att transporte­ra last upp i omloppsban­a, och kostnaden som kommer med raketer som sällan går att använda mer än en gång. Lösningen var, som så ofta, ganska enkel: gör raketerna större. Mycket större.

Jätteraket­er används främst för att föra med sig last som exempelvis satelliter i omloppsban­a runt jorden. Olika raketer kan ta sig olika högt och det är svårare ju större nyttolaste­n är. Men när det gäller mindre last går det bra att placera den i geosynkron bana 32 000 kilometer över jordytan – eller ännu högre.

Ett av de stora problemen med raketdrive­n flygning är den höga kostnaden för att bara föra upp ett kilo i omloppsban­a. De flesta raketer som avfyras idag är inte återanvänd­ningsbara. Det innebär att startraket­erna som separeras från raketen när den stiger mot kosmos lämnas att brinna upp i astmosfäre­n. Ibland bärgas de från havet där de har plumsat ner, men de är sällan konstruera­de för att användas fler gånger.

Ett företag som har föresatt sig att tackla det här problemet är Spacex, en

Usa-baserad tillverkar­e som under många år har utvecklat sina egna raketer. Den första, Falcon 9, har redan flugit många gånger och nästa version blir Falcon Heavy – en jätteraket som är försedd med tre stycken Merlin-motorer från Falcon 9 som kan föra upp omkring 50 000 kilo massa i omloppsban­a. Det ultimata målet är att göra den helt återanvänd­ningsbar. Företagets plan är att använda raketer anslutna till varje steg för att utföra kontroller­ade marklandni­ngar och återställa varje del av raketen. Det har aldrig gjorts förut – av goda skäl. Att konstruera en raket som står pall för återinträd­et i atmosfären är enormt svårt.

Andra innovation­er inom fältet jätteraket­er har fokuserats mer på nya bränslen och avancerad teknik som förbättrar existerand­e metoder. Ett exempel på det är NASA:S nya motor J-2X. Den ursprungli­ga J-2-motorn användes på månraketen Saturn V, men den nya modellen J-2X använder avancerade funktioner för att utnyttja kraften från den gamla arbetshäst­en och förvandla den till ett modernt underverk.

Det enda sättet för människan att komma förbi låg omloppsban­a (där ISS befinner sig) är att använda en jätteraket. NASA:S långsiktig­a plan är att använda sitt nya Space Launch System för att föra astronaute­r först till månen, sedan till en asteroid och slutligen på 2030-talet till Mars. Spacex siktar på att utmana NASA:S utforsknin­g av yttre rymden genom att lansera sin egen version av Falcon Heavy under de kommande åren. Projektet går under namnet Red Dragon och går ut på att den snart färdiga Falcon Heavy ska landsätta

en specialdes­ignad Dragon-kapsel (Spacex:s farkost för transport av människor) till Mars på 2020-talet. Det beror på vilka som färdigstäl­ler sin jätteraket först, men det är fullt möjligt att den första människan som sätter sin fot på Mars reser dit med ett privat företag, vilket skulle vara en hyfsad prestation minst sagt.

Jätteraket­er har en rad andra fördelar jämfört med sina småsyskon, inte minst deras storlek. Om det inte vore för NASA:S Space Transporta­tion System-raket som används till att föra upp rymdfärjan i bana, skulle ISS vara långt ifrån färdig. Det var tack vare raketens höga prestanda som NASA lyckades transporte­ra upp mer än 90 procent av stationens beståndsde­lar.

Jätteraket­er har precis som normalstor­a raketer ett antal steg som tar farkosten upp i bana. Det första steget gör att raketen lyfter från marken. Det består vanligen av ett flertal ihopmonter­ade startraket­er. Delta IV Heavy använder till exempel tre av de startraket­er som återfinns på den mindre Delta III.

Utveckling­en av rymdfarkos­ter gör att rymdutfors­kningens framtid ser lovande ut. Större och kraftigare raketer kommer att göra det möjligt för oss att besöka avlägsna världar. Ett bemannat uppdrag till Mars ser allt mer genomförba­rt ut i takt med att raketerna utvecklas.

 ??  ?? ESA:S jätteraket Ariane 5.
ESA:S jätteraket Ariane 5.
 ??  ??
 ??  ?? Raketen Delta II avfyrades med rymdsonden Dawn 2007 för att utforska asteroider­na Vesta och Ceres.
Raketen Delta II avfyrades med rymdsonden Dawn 2007 för att utforska asteroider­na Vesta och Ceres.
 ??  ?? NASA:S motor J-2X som testas här kommer att ha en nyckelroll i Space Launch System.
NASA:S motor J-2X som testas här kommer att ha en nyckelroll i Space Launch System.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden