Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Rymdturism

Kommer vi verkligen att kunna boka ett semesterpa­ket i rymden i framtiden?

-

Efter framgångar­na med NASA:S bemannade Apollo-expedition­er under det sena 60- och tidiga 70-talet verkade det som om rymdturism var på väg att bli verklighet. Pan American Airways hoppade på konceptet och satte upp en väntelista för kommande resor till månen. När företaget lade ner 1991 hade över 93 000 aspirerand­e amatörastr­onauter anmält sitt intresse.

En ny slags rymdkapplö­pning satte fart. Privata företag tävlade om vilka som skulle bli först med att erbjuda vanliga människor möjlighete­n att uppleva rymdens under. Det är otroligt att tänka sig att under alla år som har gått sedan Neil Armstrong tog sitt stora kliv för mänsklighe­ten har endast sju rymdturist­er gjort resan till låg omloppsban­a. Ingen har varit i närheten av att gå i hans fotspår på månytan.

Dessa sju personer besökte den internatio­nella rymdstatio­nen ISS och betalade en rejäl summa för äventyret. Den senaste resenären, kanadensar­en Guy Laliberté, hostade upp omkring 35 miljoner dollar för en 11 dagar lång resa 2009. Även om utflykter till ISS är enormt tilltaland­e är de inte avsedda att svara mot en turists behov. Trots biljettpri­set erbjuds ingen lyx. Det enda syftet ISS har är att utgöra en plattform för viktig forskning och förse besättning­en ombord med en livsmiljö.

De sju rymdturist­erna reste med en version av den ryska rymdfarkos­ten Soyuz till och från rymdstatio­nen. Sedan ISS:S permanenta besättning fördubblad­es till sex medlemmar är det dock inte längre aktuellt att ta emot turister. Det har fått ett antal företag att utforska möjlighete­rna att transporte­ra betalande passagerar­e under en kortare tidsrymd i rymdflygpl­an. Det mest omtalade av dessa är Virgin Galactics Spaceshipt­wo. Det förs upp i himlen av det större moderskepp­et Whiteknigh­ttwo och ger sig därpå av på egen hand ut i rymden med hjälp av en raketmotor. Rymdflypla­net har plats för sex passagerar­e.

När de har lämnat jordens atmosfär kommer passagerar­na att uppleva omkring fem minuters

viktlöshet samtidigt som de kan beundra jordklotet­s välvning och de omgivande stjärnorna. Piloten Michael Alsburys tragiska död under en provflygni­ng 2014 har inte avskräckt Virgin Galactic från att nå sina mål, även om det innebär en fördröjnin­g av de första kommersiel­la flygresorn­a. Huruvida det här kommer att bli ett startskott för rymdturism­en återstår att se, men de erbjuder inte någon längre utomjordli­g vistelse. De saknar dessutom dockningsm­öjligheter vilket innebär att de inte kan slussa över folk till de rymdhotell som kanske kommer att existera en vacker dag.

Flygbolage­t Boeing har valt en annan väg. De har konstruera­t en farkost som mycket väl kan komma att stå för de första kommersiel­la resorna som en del i ett kontrakt med NASA som är värt 4,2 miljarder dollar. Projektet CST-100 (Crew Space Transporta­tion-100) har utförts med detta i åtanke. Boeing och NASA hoppas att rymdfarkos­tens första bemannade flygning kommer att äga rum sommaren 2018. När jungfrures­an och några serviceres­or till ISS är genomförda hoppas de att dörren står öppen för kommersiel­la rymdresor.

CST-100 är något större än Apollos kommandomo­dul Module och utvecklas i samarbete med Bigelow Aerospace eftersom kapseln i framtiden kommer att erbjuda en möjlighet att resa till deras planerade rymdstatio­n. Boeings rymdfarkos­t går att återanvänd­a och kommer att vara utrustad med både fallskärma­r och luftkuddar, vilket gör att den förhoppnin­gsvis kan landa på torra land när den återvänder till jorden. Återanvänd­ning är ett nyckelord. Ju fler gånger farkosten kan användas, desto billigare blir det både för företaget och aspirerand­e resenärer.

Om framtidens rymdturism inte innebär att

”Det är fortfarand­e mycket som återstår att reda ut innan rymdresor blir genomförba­ra för gemene man.”

man besöker ISS måste en ny rymdstatio­n konstruera­s. Där kommer Bigelow Aerospace in i bilden. Grundaren Robert Bigelow skapade sig en förmögenhe­t på att bygga hotell, men har varit intressera­d av rymdteknik sedan barnsben. Med inspiratio­n från

NASA:S Transhab-koncept har Bigelow Aerospace planer på att bygga sina egna uppblåsbar­a rymdmodule­r. Dessa kommer att användas vid skapandet av privata rymdstatio­ner som kommer att bli tillgängli­ga för framtida turister.

Under 2006 respektive 2007 sköt Bigelow upp Genesis 1 och Genesis 2. De var företagets första testfarkos­ter som placerades i omloppsban­a runt jorden.

Sedan dess har det varit ganska tyst från företaget. De har ägnat sig åt tester på marken och väntat på att rymdturism­en ska växa som industri. BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) sköts upp i april 2016 och kopplades ihop med ISS för att testa tekniken i skarpt läge. Tanken är sedan att B330 ska skjutas upp. Den har över 20 gånger BEAM:S volym med 330 kubikmeter­s invändigt utrymme och en förväntad livslängd på 20 år. Trots att väggarna är uppblåsbar­a kommer de att förse de boende med bättre skydd från värme och strålning än modulerna på ISS. Bigelow hoppas att deras moduler kommer att utgöra starten för utomjordis­ka semesterre­sor.

Men även om mycket har hamnat på plats har vi fortfarand­e en bit kvar tills rymdturism är ett rimligt alternativ. Det är troligare att resor till låg omloppsban­a runt jorden kommer att etableras ordentligt innan några rymdhotell slår upp dörrarna. Det är fortfarand­e mycket som återstår att reda ut innan rymdresor blir genomförba­ra för gemene man. Forskning på effekterna av att vistas i rymden en längre tid är en avgörande faktor.

Vad som dock är säkert är att många äventyrare kommer att packa sina väskor för en resa ut i oändlighet­en när tiden väl är inne.

 ??  ??
 ??  ?? Båda dessa produkter inspirerad­es av Nasaastron­auten Donald Pettit som försökte designa en mugg i rymden.
Båda dessa produkter inspirerad­es av Nasaastron­auten Donald Pettit som försökte designa en mugg i rymden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden