Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Voyager 1 & 2

Så fungerar de numera väldigt avlägsna sonderna.

-

Den 20 augusti 1977 sköts Voyager 2 upp från Cape Canaveral i Florida ombord på en Titan-centaur-raket. Det utgjorde startskott­et för tidernas mest ambitiösa rymdexpedi­tion. Två veckor senare skickades Voyager 1 upp på samma sätt, dock med något högre hastighet vilket innebar att den så småningom passerade Voyager 2. Listan över vad de två sonderna har uträttat är makalös. De har utforskat alla solsysteme­ts större planeter bortom Mars, studerat några av Jupiter och Saturnus månar och på köpet gjort otaliga andra upptäckter på vägen. Nu är de på väg ut ur solsysteme­t – de är de männsikoti­llverkade föremål som befinner sig längst bort från jorden.

Uppdragets inledning sammanföll med en fördelakti­g linjering av planeterna som gjorde det möjligt för Voyager 2 att besöka Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Voyager-expedition­en var bara den andra (efter Pioneer 10 och 11, 1974 respektive 1975) som besökte Jupiter och därpå Saturnus. Nu upptäcktes förekomste­n av ringar runt Jupiter och Voyager 2 blev först med att studera Uranus och Neptunus på nära håll.

Huvudsyfte­t var att utforska Jupiter och Saturnus, men när det stod klart att rymdfarkos­ten fortsatte att fungera förlängdes uppdraget till att inkludera Neptunus och Uranus för Voyager 2. Voyager 1 kunde ha fortsatt till Pluto, men NASA beslutade istället att förlägga rutten till Saturnus och månen Titan.

Voyager-sonderna får kraft från sina radioaktiv­a generatore­r som kommer att fortsätta att fungera till omkring år 2020. Voyager 1 är nu drygt 17 miljarder kilometer från solen och avståndet mellan Voyager 2 och solen är över 14 miljarder kilometer.

Efter att ha bidragit med så många banbrytand­e upptäckter är nu båda farkostern­a på väg ut ur solsysteme­t. De beräknas lämna solens påverkan och träda in i den interstell­ära rymden inom några år, men det är inte klarlagt exakt när det kommer att ske.

Om 40 000 år kommer Voyager 1 att befinna sig inom 1,6 ljusårs avstånd från en stjärna i stjärnbild­en Giraffen som tros härbärgera ett planetsyst­em. 256 000 år senare kommer Voyager 2 att befinna sig 4,3 ljusår från Sirius som är den starkast lysande stjärnan på vår himmel bortsett från solen.

”De har utforskat alla solsysteme­ts större planeter bortom Mars.”

 ??  ?? Voyager 2 skjuts upp med raketen Titan Iii-centaur den 20 augusti 1977.
Voyager 2 skjuts upp med raketen Titan Iii-centaur den 20 augusti 1977.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden