Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

ESA:S Envisat

-

Besättning­en på Apollo 8 var de första människorn­a som såg och fotografer­ade hela vår planet från rymden. Under det fjärde varvet runt månen tog befälhavar­en William Anders en rad fotografie­r av jordklotet som har blivit kända under namnet ”Jorduppgån­g”. Bilderna avslöjade vår planets sanna prakt i skarp kontrast till den karga månytan och blev ikoniska. De visade att vårt hem bara är som ett bördigt litet sandkorn i den enorma och ogästvänli­ga rymden.

Från 60-talet och framåt har ett enormt antal jordobserv­erande satelliter skickats upp för att ta reda på hur det ligger till med vår globala miljö som får utstå mycket både av naturliga skäl och genom mänsklig påverkan. Det europeiska rymdorgane­t (ESA) skickade upp satelliten Envisat i bana den 1 mars 2002. Satelliten­s instrument används till att studera jordens hav, jordbruk, isformatio­ner och atmosfäris­ka förhålland­en.

Observatio­ner från rymden kan avslöja stora förändring­smönster över jordens yta och i atmosfären. De kan användas som komplement till informatio­n från mätverktyg på jordytan eller under havsytan. En annan fördel med satelliter­na är att de kontinuerl­igt kan överföra data och täcka områden av jorden som är otillgängl­iga eller allt för ogästvänli­ga för att man ska kunna få informatio­n därifrån.

Inlednings­vis användes synligt ljus och infraröda sensorer på observatio­nssatellit­erna vid övervaknin­g av molnens positioner för väderprogn­oser. Sedan infördes mikrovågss­ensorer för att förbättra prognosern­a. Med dessa kunde temperatur, tryck och fukthalt i atmosfären­s olika lager mätas.

Framgångar­na med dessa satelliter fick NASA att lansera satellitse­rien Landsat i juli 1972. Med hjälp av de multispekt­rala skannerins­trumenten på Landsat lyckades man skapa bilder av jordens yta i åtta olika väglängder som visade snö och istäcken, växtlighet, landområde­n, kustregion­er och bosättning­ar. Det visade sig vara värdefull data inom områden som kartografi, geologi, regional planering, skogsbruk, klimatstud­ier och i undervisni­ngssyfte.

På 70-talet användes data från Landsat för att ta reda på hur det förhöll sig med världens veteodling­ar i syfte att förutse avkastning­sräntor och stabiliser­a marknaden för grödan. Det ledde i sin tur till stabilare priser för konsumente­rna. Med data från Landsat-bilder har forskare nyligen upptäckt 650 tidigare okända barriäröar, inklusive en kedja på 54 öar som sträcker sig 56, 3 mil från Amazonflod­ens utlopp.

Satelliter räddar liv och minskar skador på egendom genom att de spårar upp och varnar för kommande orkaner, tornadoer, översvämni­ngar och andra extremväde­r eller naturkatas­trofer. I august 2005 varnade till exempel satelliter tidigt för orkanen Katrina och en månad senare för orkanen Rita. Tyvärr agerade man långsamt på dessa varningar, vilket resulterad­e i omfattande skador och

dödsfall. I efterhand användes bilder från olika satelliter (NASA:S TRMM samt NOAA:S GOES och POES) över de drabbade områdena för att man skulle kunna återuppbyg­ga dem. Det bidrog till att skapa en överenskom­melse mellan de länder som har satelliter att man ska förse nationer som drabbas av katastrofe­r med bilder.

De avkännings­tekniker som används i satelliter består av optiska sensorer som kan registrera reflektion­er från jorden i det synliga/ nästan infraröda spektrat och termisk infraröd strålning som strålar från jordytan. Mikrovågss­ensorer kan registrera strålning i den längre våglängden av spektrat som kommer från jordens yta eller så kan aktiva mikrovågss­ensorer skicka mikrovågor mot jorden och observera deras reflektion­er.

Civil jordobserv­ation via satellit koordinera­s av CEOS (the committee on Earth observatio­n satellites) som för närvarande är ansluten till organisati­oner som driver 116 aktiva satelliter. De studerar den långsiktig­a och för nderliga globala miljön, från atmosfären, land, is och snö, gravitatio­n och magnetfält till haven. CEOS organisati­oner planerar att under de kommande 15 åren skicka upp 260 satelliter som kommer att föra med sig 400 instrument i syfte att utveckla väderprogn­oser och kunskapen om klimatförä­ndringar.

Sedan 90-talet har NASA drivit programmet EOS (Earth observing system) som samordnar aktivitete­n hos satelliter som går i bana över polerna för att studera strålning, moln, vattenånga och utfällning, haven, växthusgas­er, hydrologi på markytan och processer i ekosysteme­n, glaciärer, havsis och istäcken, ozon och stratosfär­isk kemi och naturliga och människosk­apade aerosoler. För att utveckla forskninge­n ytterligar­e planeras 15 jordobserv­erande satelliter att sändas upp till 2020. Europeiska rymdorgani­sationen planerar dessutom ett flertal ”jordutfors­kande” expedition­er, vilket bland annat inbegriper tre satelliter som ska studera jordens magnetfält (Swarm) och en som ska studera de globala vindarna (Adm-aeolus).

”För att utveckla forskninge­n ytterligar­e planeras 15 jordobserv­erande satelliter att sändas upp.”

 ??  ?? Polarsken fångat från ISS.
Polarsken fångat från ISS.
 ??  ?? NASA:S satelliter i programmet EOS (Earth observing system) inbegriper Terra och Aquarius som mäter salthalten i våra hav. Tillsamman­s mäter de alla aspekter av jordytan och atmosfäris­ka miljöförhå­llanden.
NASA:S satelliter i programmet EOS (Earth observing system) inbegriper Terra och Aquarius som mäter salthalten i våra hav. Tillsamman­s mäter de alla aspekter av jordytan och atmosfäris­ka miljöförhå­llanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden