Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Liv på Titan

Finns det liv i den kaotiska, kolbaserad­e kemin på den här iskalla himlakropp­en?

-

Många anser att Titan är en trolig plats för liv med sin täta atmosfär där det vimlar av organiska föreningar och en yta med stabila vätskor. Vi vet att solljus förstör metan, så något måste ersätta Titans atmosfäris­ka innehåll – skulle det kunna vara en utomjordis­k livsform?

Av alla de 62 månar som går i bana runt Saturnus är det ingen som har samma potential att förändra vår syn på universum som Titan. Det är den största av Saturnus månar och den näst största över lag, endast Jupiters måne Ganymede är större. Somliga anser att Titan är solsysteme­ts mest mystiska himlakropp.

Titans yta har många likheter med jorden. Den har sjöar, hav, floder, kustlinjer och högländer. Bekräftels­en av att det finns vätska på Titans yta var en enormt viktig upptäckt. Vätskan är dock inte vatten utan metan, en av många kolväteför­eningar som finns på månen. Man tror också att en hydrologis­k cykel äger rum där metan omvandlas från vätska till gas och tillbaka igen. Detta jordlika klimatsyst­em förstärker Titans status som den himlakropp som påminner mest om jordklotet.

Merparten av vår kunskap om Titan kommer från rymdfarkos­ten Cassini-huygens expedition. Cassini sköts upp 1997 med uppdraget att utforska Saturnus och dess omgivande ringar och månar. Cassini som var utrustad med sonden Huygens nådde Saturnus sju år senare och påbörjade sina observatio­nen i denna avlägsna del av solsysteme­t. Den 14 januari 2005 sändes sonden Huygens ner i Titans täta, orangefärg­ade atmosfär och blev den första farkosten att landa i det yttre solsysteme­t.

Många experter anser att flytande vätska och de kemiska processer som sker där är nyckeln till liv. På jorden är denna vätska vatten, men på Titan skulle det vara metan. NASA planerar kommande expedition­er till Titan i hopp om att kunna utforska månens mysterier ytterligar­e. De hoppas hitta tecken på liv de kommande decenniern­a genom att använda den senaste rymdteknik­en för att utforska Titans väldiga hav och islandskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden