Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Mars 500

En övning i att resa långt.

-

Under drygt 60 års rymdutfors­kande har människan inte tagit sig längre bort än till månens baksida. Astronaute­r har varit stationera­de på ISS i hundratals dagar, men utmaningar­na med ett uppdrag längre ut i rymden är många och annorlunda. Därför har projekt som Mars 500-uppdraget blivit allt mer angelägna.

Mars 500-uppdraget var en viktig studie i att fastställa den mentala och fysiska belastning­en på människor i isolering på långdistan­sresa. Projektet var ett samarbete mellan ESA och Russian Institute for Biomedical Problems och ägde rum mellan 3 juni 2010 och 4 november 2011. Sex kandidater placerades i en isolerings­kammare i 520 dagar, vilket är den ungefärlig­a tiden för en resa från jorden till Mars. Kammaren innehöll flera moduler som var utformade för att likna ett Mars-skepp och planetens yta. Volontärer­na utsattes för några av de villkor som en resa till Mars skulle innebära, såsom fördröjd kommunikat­ion och begränsat utrymme. Resultaten kommer att användas till att utveckla åtgärder mot potentiell­a problem.

 ?? Bilder © ESA/IPMB ?? Astronaute­rna ägnade sig åt samma dagliga rutiner som på ett riktigt uppdrag till Mars.Utrymmet var minst sagt begränsat.
Bilder © ESA/IPMB Astronaute­rna ägnade sig åt samma dagliga rutiner som på ett riktigt uppdrag till Mars.Utrymmet var minst sagt begränsat.
 ??  ?? En autentisk avbildning av den röda planetens miljö skapades också.
En autentisk avbildning av den röda planetens miljö skapades också.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden