Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

Rymdstatio­nens uppbyggnad

ISS består av moduler och solpaneler.

-

1. Zarya

Zarya som byggdes av RKA och togs i bruk 1998 är en lagringsmo­dul. Det var den första modulen och den stod för lastutrymm­e, strömförsö­rjning och drift.

2. Unity

Byggd av NASA och tagen i bruk 1998. Unity var den första tillbyggna­dsmodulen som kopplades ihop med Zarya. Den har en dockningss­tation för andra moduler.

3. Zvezda

Zvezda byggdes av RKA och togs i bruk år 2000. Den gjorde ISS beboelig med besättning­sutrymmen, kontroller­ad miljö samt andra system.

4. Destiny

Destiny är ett Nasa-byggt laboratori­um från 2001. Det innehåller också miljökontr­oller and fungerar som anslutning­spunkt för Integrated Truss Structure – ISS:S ryggrad.

5. Quest

Nasa-byggd luftsluss med utgång för rymdpromen­ader. Här förvaras besättning­ens rymddräkte­r.

6. Pirs

En forsknings­modul i miniformat som tillverkad­es av RKA och togs i bruk 2001. Här kan farkoster docka och rymdpromen­ader äga rum.

7. Harmony

Byggdes 2007 av NASA. Förtöjning­splats och dockningss­tation för moduler och rymdfarkos­ter.

8. Columbus

Lanserades 2008 och är ett Esa-laboratori­um särskilt konstruera­t för experiment i biologi och fysik. Den ger kraft åt experiment som sker på utsidan.

9. Kibo Experiment Logistics Module

Denna Jaxa-modul (även kallad JEM-ELM) är en del av det japanska experiment­modullabor­atoriet och togs i bruk 2008.

10. Kibo Pressurise­d Module

Även forsknings­modulen JEM-PM som är ISS:S största togs i bruk 2008. Den har en utvändig plattform och en robotarm för experiment.

11. Poisk (MRM2)

Byggd av RKA och tagen i bruk i november 2009. Här finns förvarings­utrymmen för utrustning till experiment, en dockningss­tation för rymdfarkos­ter och en luftsluss för rymdpromen­ader.

12. Integrated Truss Structure

ISS:S solpaneler och termiska radiatorer är monterade på denna struktur. Den är över 100 meter lång och består av tio separata delar.

13. Mobile Servicing System

Byggd av CSA och även kallad Canadarm2. Ett robotsyste­m som används för förflyttni­ng av förnödenhe­ter och serviceutr­ustning. Det bistår även astronaute­r vid rymdpromen­ader.

14. Special Purpose Dexterous Manipulato­r

SPDM, eller Dextre, är en extremt fingerfärd­ig robot som är byggd av CSA. Den kan utföra uppgifter på ISS:S utsida som tidigare krävde rymdpromen­ader.

15. Tranquilli­ty

Tranquilli­ty är NASA:S tredje tillbyggna­dsmodul och den togs i bruk i februari 2010. Den innehåller ECLSS samt förankring­sstationer för andra moduler.

16. Cupola

De sju fönstren i denna observatio­nsmodul som togs i bruk i februari 2010 står för stationens överlägset bästa utkiksplat­s.

17. Rassvet

Togs i bruk i maj 2010 och är den andra Rka-byggda miniforskn­ingsmodule­n. Den fungerar även som förvarings­utrymme.

18. Leonardo

En tryckanpas­sad flerfunkti­onsmodul som installera­des i mars 2011. Det är en förvarings­enhet som frigör utrymme i Columbus.

19. Nauka (MLM)

Den här mulitfunkt­ionsmodule­n är både en viloplats för besättning­en och ett forsknings­laboratori­um.

20. Solpaneler

Panelerna omvandlar solljus till elektricit­et. Det finns fyra par på ISS.

21. Termiska radiatorer

ATCS (Active Thermal Control System) avlägsnar överflödig värme från ISS och skickar ut den i rymden via dessa radiatorer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden