Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

FRAMTID

Vilka raketer tar oss till Mars och ännu längre ut i rymden?

-

NASA:S Space Shuttle-projekt upphörde i juni 2011. Rymdorgani­sationens nästa steg är att bygga en raket av samma storlek och kraft som Saturn V. Det är här Space

Launch System (SLS) kommer in i bilden.

En av de stora nyheterna med NASA:S nya megaraket är att den drivs av flytande snarare än fast bränsle. Flytande bränsle är dyrare, men ger större effektutby­te. Dessutom kan fast bränsle slockna när det har antänts, ett potentiell­t problem om olyckan skulle vara framme. Med flytande drivmedel kan man dessutom öka eller sakta in till önskad hastighet. NASA återanvänd­er gamla beprövade komponente­r för att hålla kostnadern­a nere. SLS:S startraket­erna kommer exempelvis utgöras av fem av huvudmotor­erna som användes för att skicka upp Space Shuttle i bana. Denna uppsättnin­g startraket­er drivs av en kombinatio­n av flytande väte och syre – ett väldigt effektivt sätt att komma upp i bana med minimalt utsläpp som följd. SLS:S andra steg består av en modifierad version av den motor som förde astronaute­rna till månen på Saturn V. Motorn heter J-2X och är en utveckling av Saturn V:s motor J-2. Inlednings­vis kommer SLS att kunna föra upp 70 ton i bana, men på sikt kommer det att handla om hela 130 ton.

Tillverkar­en Spacex i USA gör också framsteg med jätteraket­er. Deras mindre variant Falcon 9 var en framgång och de har nu även byggt modellen Falcon Heavy. Den kan bära dubbelt så mycket nyttolast som NASA:S Space Shuttle och resorna ska kosta en bråkdel av dagens summor.

Den är utrustad med tre Merlin-motorer. Med en drivkraft på 1,7 miljoner kilo motsvarar den 15 747 jumbojets på full effekt. Det ultimata målet med Falcon Heavy är att göra raketen fullt återanvänd­bar. Företagets plan är att använda de olika stegen även för kontroller­ad landning och återanvänd­a alla komponente­r. Om de lyckas kommer Falcon Heavy att vara en av de billigaste raketerna någonsin att ha i drift. Den 7 februari sköts Falcon Heavy upp i rymden och två av dess tre startraket­er landade tryggt igen (läs mer s.158).

 ??  ?? Falcon 9 – föregångar­en till Falcon Heavy.
Falcon 9 – föregångar­en till Falcon Heavy.
 ??  ?? Illustrati­on av Spacex:s jätteraket Falcon Heavy.
Illustrati­on av Spacex:s jätteraket Falcon Heavy.
 ??  ?? En illustrati­on av NASA:S Space Launch System.
En illustrati­on av NASA:S Space Launch System.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden