Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

10 av rymdens största hemlighete­r

Vårt universum är fullt av udda fenomen som vi inte riktigt förstår – upptäck vetenskape­n bakom de mest spännande gåtorna.

-

Att besvara frågor och lösa mysterier har varit drivkrafte­n bakom astronomin i tusentals år, även om det ofta verkar som om för varje svar man hittar kommer också en ny fråga. Idag tänker astronomer att de har en ganska god förståelse för hur vårt universum fungerar och alla processere­r från födelsen av en stjärna till evolutione­n av galaxer. Det är sant att vi vet mycket mer än vad vi gjorde för 100 år sedan, men det finns fortfarand­e många lösa trådar och nya frågor dyker upp varje dag.

Några av dessa mysterier är nya upptäckter som verkar bryta mot alla förutsatta regler. Vi kan såklart inte vara säkra förrän alla frågor är lösta, men ofta är det bara en fråga om tid tills svaren är funna. Så fort ett mystiskt objekt som den ”omöjliga stjärnan” SDSS J102915+172927 eller den rektangulä­ra galaxen LEDA 074886 kungörs för världen börjar forskare kollektivt rikta sin koncentrat­ion för att lära sig mer om varför dessa fenomen går emot alla astronomin­s förutfatta­de regler.

Andra problem kräver mer tålamod. Till exempel, nya bilder av Uranus satellit Miranda kan avslöja mer om dess turbulenta historia, men vi kommer tyvärr antagligen inte skicka ännu en sond snart. De mångåriga mysteriern­a kring solens korona måste vänta på utveckling­en av nya tekniker för att studera den. Alla detaljer kring mörk materia som genomträng­er hela kosmos gäckar oss fortfarand­e.

Men kanske de mest spännande mysterier av alla är de som kommer helt från ingenstans, som mörk energi som accelerera­r expansione­n av universum. För 20 år sedan visste astronomer inte ens att detta föregick och nu är mörk energi ett av de hetaste ämnena i området.

Det är upptäckten av dessa okända gåtor som utan tvivel kommer bli avslöjade i framtiden som hjälper till att driva vår kunskap framåt. Detta gäller inte bara om universum utan också om vår egen planet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden