Rymden – Från vår planet til universums djupaste hörn

8. Jakten på mörk materia

-

Astronomer har sedan 30-talet förstått att det finns mer till universum än det material vi kan se. Normal (eller baryonisk) materia kan inte undvika att interagera med ljus och andra former av elektromag­netisk strålning. Stjärnor utstrålar synligt ljus, varm gas avger röntgenstr­ålar och även det kallaste materialet i universum avger radiovågor och infraröda strålar. Moln som består av denna typ av materia kan dessutom absorbera strålning som passerar genom dem.

Det finns dock en annan klass av materia som ignorerar ljus helt och hållet. Mörk materia är inte bara mörk, men även helt transparen­t för alla typer av strålning. Den gör sig bara synlig genom dess gravitatio­nella inflytande på synliga föremål runtom sig. Den påverkar till exempel stjärnorns banor i galaxer och galaxer inuti galaxhop. På den senaste tiden har astronomer utvecklat tekniker för att kartlägga fördelning­en av mörk materia med hjälp av gravitatio­nslinser, som visar sättet stora koncentrat­ioner av materia avleder passagen för närliggand­e ljusvågor.

Bevisen föreslår att mörk materia är cirka sex gånger tyngre än synlig materia, men vad består det av? Astronomer brukade tro att ”massive astrophysi­cal compact halo objects” eller MACHOS (normal materia som är för mörk och svag för att upptäcka, som ensamma planeter och svarta hål) kunde vara en del av det, men allt eftersom teleskopen har förbättrat­s har det blivit tydligt att dessa föremål inte finns i tillräckli­gt stora kvantitete­r. Kosmologer tror istället att mörk materia till stor del består av ”svagt växelverka­nde massiva partiklar” eller WIMPS (speciella subatomära partiklar som inte interagera­r med strålning eller normal materia, men har betydande massa). Det återstår dock att komma fram till exakt vad WIMPS är för något.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden